Водещи руски печатни издания излязоха с еднакви първи страници: "Аз/Ние сме Иван Голунов"

Полицията в Москва сне обвиненията срещу разследващия журналист Иван Голунов

2070 | 11 юни 2019 | 18:12

Вътрешният министър Владимир Колоколцев поиска от президента Владимир Путин уволнението на двама висши полицаи от московското управление


Обвиненията в разпространение на наркотици срещу разследващия журналист Иван Голунов са снети и той ще бъде освободен от домашния арест, под който бе поставен, съобщи днес вътрешният министър Владимир Колоколцев. Това предаде "Франс прес", цитирана от БНР.

„Днес той ще бъде освободен от домашния арест, обвиненията са снети“, обяви той в изявление.

„Реших да поискам от президента Владимир Путин да уволни началника на полицията за Западна Москва генерал-майор Андрей Пучков и ръководителя на отдела в московската полиция за контрол над наркотиците генерал-майор Юрий Девяткин“, се добавя в изявлението на министъра.

Репортер на независимия новинарски сайт „Медуза“, бе задържан в четвъртък в Москва за притежание на 4 грама от дизайнерската дрога мефедрон, а при обиск в квартирата му били открити още 5 грама кокаин. Той отрече наркотиците да са негови.

Според следствието обаче той е извършил опит за продажба на наркотици в голямо количество. Наложена му бе мярка за неотклонение - домашен арест до 7 август.

Адвокатите на журналиста твърдят, че наркотиците са били подхвърлени от полицаите, а истинската причина за ареста е професионалната му дейност.

Водещите руски печатни издания „Комерсант“, „Ведомости“ и „РБК“ излязоха вчера с еднакво графично оформени първи страници с надпис „Аз/Ние сме Иван Голунов“ и общо заявление в негова подкрепа.

Европейският съюз, САЩ, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Съветът на Европа изразиха безпокойството си във връзка с ареста на журналиста. От Кремъл бяха заявили, че отчитат големия обществен отзвук по делото и внимателно следят всички подробности.

 


Още по темата

Разследващ журналист е арестуван в Русия по обвинения в търговия с наркотици

Иван Голунов след ареста Кадър: Туитър-1559982384.jpg

Според колегите му обвиненията са измислени, Голунов разследвал всякакви теми - ...

8 юни 2019 | 11:25