Униформените използваха сълзотворен газ срещу демонстрантите (ДОПЪЛНЕНА)

Десетки арестувани при сблъсъци между полицията и участници в протеста на "жълтите жилетки" в Париж

3450 | 12 септ. 2020 | 18:54

Група радикални протестиращи се насочиха към Шанз Елизе, където митингите са забранени


Сблъсъци избухнаха на няколко места в Париж днес между участници в протеста на "жълтите жилетки" и силите за сигурност, предаде ДПА. Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите.

Местни медии съобщават за масивно полицейско присъствие около централния булевард Шанз Елизе, където властите са забранили протестите. Около 1000 демонстранти се събрали в северозападните столични квартали, където избухнали сблъсъците. Друг протест е започнал край старата сграда на борсата в градския център.

Според полицията и следствените органи 154 души са арестувани, като 54 от тях остават в ареста за разпити по данни от 13 ч. местно време.

Това е първият опит за подновяване на протестите на "жълтите жилетки" след летния ваканционен сезон във Франция.

По-рано бе съобщено, че във френската столица се провеждат две демонстрации като част от националния ден на протеста на жълтите жилетки. Участници в едната от тях се събраха на площад "Ваграм". От там те трябваше да тръгнат на североизток в 13:00 (14:00 българско време), към Монмартър. Група радикални протестиращи обаче, дори преди крайния срок, се опитаха да напуснат площада в колона в обратна посока - към Шанз Елизе, където демонстрациите са забранени.


Голяма група полицаи, наброяваща над 100 души, веднага използва сълзотворен газ. След това, движейки се в разгърната формация, те прогониха радикалните протестиращи. В момента колоната от "жълти жилетки" е започнала да се движи в посоката, в която е разрешено.

Според полицейската префектура в Париж до 12:00 часа (13:00 часа българско време), като част от превантивни мерки, в града са задържани 128 души, някои от тях въоръжени. В момента размириците по булевард "Ваграм" в Париж продължават, полицията отново използва сълзотворен газ, а протестиращи я замерват с камъни и палят кофите за боклук.

Втората демонстрация, чиято колона тръгна от Борсовия площад, се провежда мирно. Повече от хиляда демонстранти преминават по улиците към западния край на града, като носят плакати с искания за по-високи заплати и жизнен стандарт и прекратяване на масовите съкращения в предприятията.

 

Властите в южния град Тулуза забраниха планиран протест на "жълтите жилетки", като се позоваха на опасния ръст на заболели от COVID-19 в региона и на невъзможността да се спазват ограничителните мерки за хигиена и физическо дистанциране по време на демонстрациите. 

 

Движението на "жълтите жилетки" започна като протест в провинцията срещу планираното в края на 2018 г. увеличение на акцизите върху горивата, а по-късно включи и по-широки социални искания и призиви за пряка демокрация, отбелязва ДПА. През първите си месеци движението привлече хиляди протестиращи и често се стигаше до ожесточени улични сблъсъци със силите на реда, но през миналата година редиците на демонстрантите видимо оредяха.

 

Източници "Фокус" и Новини.бг 

 


От категорията

Последен дебат. Байдън:Тръмп е расист. Президентът: Байдън прави бизнес с Украйна и Китай

Последен дебат. Байдън: Тръмп е расист. Президентът: Байдън прави бизнес с Украйна и Китай-1603431050.jpg

От щаба на Тръмп се оплакаха, че този дебат е трябвало да бъде фокусиран върху ...

23 окт. 2020 | 08:30

Европа затяга осезаемо мерките срещу коронавируса

-1596972344.jpg

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията над 5,3 ...

23 окт. 2020 | 07:59

СЗО: Намираме се на критичен кръстопът в пандемията, а все още сме октомври

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус-1596274573.jpg

„Следващите няколко месеца ще бъдат много трудни и някои страни са поели по ...

23 окт. 2020 | 22:15

Строги мерки в Европа срещу разпространението на COVID-19

-1603475216.png

Гърция, Италия и Франция станаха поредните държави, които наложиха вечерен час

23 окт. 2020 | 20:45