Снимка: Алсат-М

Една от темите на разговорите ще бъде дестабилизиращата роля на Русия в региона

Помпео пристигна в Охрид, предстоят срещи със Заев и Пендаровски

564 | 4 окт. 2019 | 15:18

Очаква се държавният секретар на САЩ да потвърди преспективата на Скопие за членство в НАТО


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Охрид. Той бе посрещнат на летището от македонския си колега Никола Димитров, а в рамките на визитата са предвидени срещи с президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев, съобщава скопският телевизионен канал „Алсат – М“, цитиран от Агенция "Фокус".

Очаква се Помпео да има изява пред медиите в около 16 часа местно време (17:00 българско).

На срещите в Охрид, както съобщиха от Държавния департамент на САЩ, Помпео отново ще подчертае, че Преспанското споразумение е изключителна и смела стъпка от страна на лидерите на Северна Македония и Гърция, която гарантира стабилизиране и просперитет на региона и присъединяването на страната към НАТО и в Европейския съюз.

Помпео ще увери македонските лидери, че САЩ са фокусирани върху Западните Балкани като стратегически важна част от идеята за обединена Европа. Тъкмо порази тази причина се провежда и посещението на първия дипломат на Вашингтон - „за да потвърди отново съюза с 29-ия (Черна гора) и 30-ия (Северна Македония) член на НАТО".

„Северна Македония е кандидат за член на Алианса и участва дълго време в мисии на НАТО“, цитира изданието думите на служител на Държавния департамент, който припомни, че са изминали 25 години от установяването на дипломатически отношения между Вашингтон и Скопие.

Съгласно разпространената информация, разговорите в Охрид ще се съсредоточат върху възможностите за сигурността и икономическо развитие на страната. Една от темите ще бъде дестабилизиращата роля на Русия в региона.

Протоколът предвижда Помпео да посети и църквата "Света Богородица Перивлепта", която е реновирана и със средства, осигурени от Американската агенция за международно развитие (USAID), т.е. на американските данъкоплатци.

Помпео, който е 70-ият държавен секретар на САЩ, започна посещението си в региона от Ватикана, откъдето замина за Черна гора. След Охрид той ще отпътува за Гърция.

 


От категорията

Еврокомисията препоръчва да отпадне мониторинга над България

-1527279632.jpg

За пълното отпадане на наблюдението обаче е нужно решение както на Европейския ...

21 окт. 2019 | 16:49

Разбунтували се мигранти подпалиха коли и раниха двама полицаи в Малта

Разбунтували се мигранти подпалиха коли и раниха двама полицаи в Малта-1571680400.jpg

До насилието се стигнало, когато мигрант от нигерийски произход, видимо пиян, ...

21 окт. 2019 | 20:36

Тръмп: Никога не сме обещавали на кюрдите, че ще останем 400 г. в Сирия

-1571121573.jpg

Президентът на САЩ заяви, че не е искал да остави никакви американски военни в ...

21 окт. 2019 | 22:08

В талефонен разговор

Путин и Макрон се разбраха за Сирия - продължаване на настоящото примирие!

Путин и Макрон се разбраха за Сирия - продължаване на настоящото примирие!-1571682279.jpg

Президентите се върнаха към обсъждането на подготовката за бъдещата среща на ...

21 окт. 2019 | 21:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.