По този начин той отхвърля идеята за евентуална въоръжена интервенция там, за да бъде изгонен социалистическият лидер Николас Мадуро

Помпейо защити политиката на САЩ спрямо Венецуела

858 | 2 дек. 2019 | 20:50

Той каза, че приоритет в политиката на администрацията на Доналд Тръмп в Латинска Америка е борба срещу социализма, но защити идеята за дипломация, базираща се на реализъм, сдържаност и уважение


Американският държавен секретар Майк Помпейо защити днес политиката на "военна сдържаност" на САЩ спрямо Венецуела, отхвърляйки както изглежда по този начин идеята за евентуална въоръжена интервенция там, за да бъде изгонен социалистическият лидер Николас Мадуро, предаде АФП, цитира Новини.бг

В реч в Университета в Луизвил в щата Кентъки Помпейо обаче прогнозира, че рано или късно Мадуро ще се оттегли от власт. Той каза, че приоритет в политиката на администрацията на Доналд Тръмп в Латинска Америка е борба срещу социализма, но защити идеята за дипломация, базираща се на реализъм, сдържаност и уважение. "Ние казахме, че всички опции са на масата, за да помогнем на венецуелците да си върнат своята демокрация и просперитет", каза Помпейо. Той поясни, че реалистичната стратегия на президента относно Венецуела предвижда икономически и дипломатически натиск, но също и сдържаност. "Взехме си поука от историята за значимите рискове, свързани с използването на военна сила", каза държавният секретар.

Вашингтон призна през януари венецуелския опозиционер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела и наложи строги икономически санкции, за да накара Николас Мадуро да напусне властта.

 

Първоначално се очакваше това да се случи бързо, но сега кризата във Венецуела продължава. По този повод Помпейо призова за търпение и припомни случилото се с бившия румънски комунистически диктатор Николае Чаушеску. "През юли 1989 г. Чаушеску каза, че капитализмът ще дойде в Румъния в деня, в който на тополите поникнат ябълки и през декември на същата година той беше екзекутиран", каза Помпейо. "Краят е близък и за Мадуро. Ние просто не знаем датата", допълни той.

Държавният секретар освен това обвини Венецуела, а също и Куба, че се опитват да "похитят" демократичните протестите в Латинска Америка и обеща, че Вашингтон ще подкрепи страните, които се опитват да попречат на бунтовете в региона да се превърнат в метежи, цитирайки Ройтерс. Помпейо не спомена конкретни подробности в подкрепа на твърденията си срещу Венецуела и Куба. Той спомена обаче неотдавнашните протести в Боливия, Чили, Колумбия и Еквадор и каза, че Колумбия е затворила границата си с Венецуела заради безпокойство, че протестиращи от съседната страна може да влязат на нейна територия.

В речта си още държавният секретар спомена и протестите в Близкия изток, предаде АФП. Според него отхвърлянето на Иран е в основата на народните протестни движения, разтърсили няколко страни от региона, сред които Ливан и Ирак.


"Иракският премиер подаде оставка и го направи, защото хората искаха свобода, докато силите за сигурност убиха десетки и десетки хора. Всичко това се дължи до голяма степен на иранското влияние", каза той.

"Същото е валидно и за Ливан. Протестите в Бейрут отразяват желанието на ливанците от всички вероизповедания, които искат Хизбула и Иран да оставят страната на спокойствие, да излязат от системата и да престанат да бъдат насилствена и репресивна сила", заяви Помпейо. Той обаче призна, че е трудно да се правят сравнения между масовите антиправителствени и антикорупционни протести из четири краища на планетата.


От категорията

Владимир Путин: Убитият в Берлин гражданин на Грузия е организатор на взривовете в метрото в Москва

-1575530596.jpg

"Считам, че заради предварителни съображения е некоректно изгонването на ...

10 дек. 2019 | 10:25

Нападателят е избягал

Стрелба в чешка болница! Четирима души са убити, двама са с опасност за живота

-1545897264.png

Случката се е разиграла в чешкия град Острава

10 дек. 2019 | 10:06

Нормандската четворка е договорила спиране на огъня и изтегляне на войските от Донбас

Нормандската четворка е договорила спиране на огъня и изтегляне на войските от Донбас-1575961881.jpg

Зеленски съобщи, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще ...

10 дек. 2019 | 08:07

Турция ще насели 1 милион сирийски бежанци в превзетите територии

-1512743425.jpg

Европейският съюз и НАТО критикуваха плана и военната офанзива на Анкара

10 дек. 2019 | 08:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


2 дек. 2019 | 21:16Безобразници и терористи.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.