Снимка: БГНЕС

След като Вартоломей призна автокефалията на Украинската православна църква

Порошенко обяви победа над "руските демони" и край на "Третия Рим"

2514 | 12 окт. 2018 | 14:56

В същото време президентът гарантира, че държавата ще уважава избора на онези, които решават да останат под ръководството на Руската православна църква


Президентът на Украйна Петро Порошенко нарече решението на Цариградската патриаршия да предостави автокефалия на Украинската православна църква "победа над московските демони", съобщава пресслужбата на държавния глава, цитирана от БГНЕС.

"Това е голяма победа за боголюбивия украински народ над московските демони, победа на доброто над злото, светлината над тъмнината", поздрави Порошенко своите съграждани за "абсолютно грандиозното историческо събитие". Според украинския президент получаването на църковна независимост означава "провал за идеята на Москва като Трети Рим".

"Това е падането на Третия Рим като древна концептуална идея на Москва за световно господство", каза Порошенко, цитиран от Агенция "Фокус".

Трябва да се добави, че според концепцията "Москва е третият Рим", руската столица е центърът на православието след падането на Константинопол.

"Първият и Вторият Рим са паднали, Третият стои и Четвърти няма да има", казва монахът Филотей Псковски през XVI век (Вторият Рим е наричан Констанипол – бел. ред.).

В същото време Порошенко гарантира, че държавата ще уважава избора на онези, които решават да останат под ръководството на Руската православна църква.
Украинският президент също така подчерта, че автокефалията е част от проевропейската стратегия, която страната последователно следва през последните четири години и ще я прилага в бъдеще. "Това е в основата на нашето развитие на нашата държава и нашата нация", добави той.

По-рано в Константинополската патриаршия решиха да премахнат анатемата, наложена от Руската православна църква, върху ръководителите на две неканонични църкви - Филарет и Макарий. Руската православна църква съобщи, че с това решение Цариград прекоси "червената линия".

 


От категорията

Саудитска Арабия отново смени версията си – Хашоги е бил убит

-1539769042.jpg

Сега в Рияд за виновни смятат "престъпни елементи", действали без ...

22 окт. 2018 | 14:12

"Хюриет": Хашоги е удушен за 7-8 минути, а тялото му - разчленено на 15 части

Джамал Кашоги-1540200740.jpg

Консулът направил всичко възможно да отложи влизането на турската полиция

22 окт. 2018 | 12:31

Макрон се обадил на Тръмп за договора за ракетите със среден обсег

-1528525952.jpg

В събота американският президент обяви, че възнамерява да изтегли САЩ от ...

22 окт. 2018 | 16:18

Доналд Тръмп поведе борба с „джендъра“

-1539106595.jpg

Полът е непроменливо биологично качество според новото определение, което ...

22 окт. 2018 | 11:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.