Снимка: БГНЕС

След като Вартоломей призна автокефалията на Украинската православна църква

Порошенко обяви победа над "руските демони" и край на "Третия Рим"

2623 | 12 окт. 2018 | 14:56

В същото време президентът гарантира, че държавата ще уважава избора на онези, които решават да останат под ръководството на Руската православна църква


Президентът на Украйна Петро Порошенко нарече решението на Цариградската патриаршия да предостави автокефалия на Украинската православна църква "победа над московските демони", съобщава пресслужбата на държавния глава, цитирана от БГНЕС.

"Това е голяма победа за боголюбивия украински народ над московските демони, победа на доброто над злото, светлината над тъмнината", поздрави Порошенко своите съграждани за "абсолютно грандиозното историческо събитие". Според украинския президент получаването на църковна независимост означава "провал за идеята на Москва като Трети Рим".

"Това е падането на Третия Рим като древна концептуална идея на Москва за световно господство", каза Порошенко, цитиран от Агенция "Фокус".

Трябва да се добави, че според концепцията "Москва е третият Рим", руската столица е центърът на православието след падането на Константинопол.

"Първият и Вторият Рим са паднали, Третият стои и Четвърти няма да има", казва монахът Филотей Псковски през XVI век (Вторият Рим е наричан Констанипол – бел. ред.).

В същото време Порошенко гарантира, че държавата ще уважава избора на онези, които решават да останат под ръководството на Руската православна църква.
Украинският президент също така подчерта, че автокефалията е част от проевропейската стратегия, която страната последователно следва през последните четири години и ще я прилага в бъдеще. "Това е в основата на нашето развитие на нашата държава и нашата нация", добави той.

По-рано в Константинополската патриаршия решиха да премахнат анатемата, наложена от Руската православна църква, върху ръководителите на две неканонични църкви - Филарет и Макарий. Руската православна църква съобщи, че с това решение Цариград прекоси "червената линия".

 


От категорията

Масови арести, водни оръдия и сълзотворен газ в Париж, протестът прерасна в бунт (СНИМКИ, ВИДЕО)

Кадър: Туитър-1544285675.jpg

Облаци гъст черен дим се издигат над централната част на Париж – демонстрантите ...

8 дек. 2018 | 18:10

Путин иска да подобри военното сътрудничество с Израел

-1503507802.jpg

Разговорът между двамата лидери беше по инициатива на израелската страна. Путин ...

8 дек. 2018 | 14:52

По-късно Доун Стърджес почина

Отровеният с „Новичок“ Чарли Роули се страхува за живота си

-1531117959.jpg

Той и партньорката му Доун Стърджес се натровиха с бойното отровно вещество ...

9 дек. 2018 | 15:45

Правителствената коалиция в Белгия се разпадна заради разногласия по Пакта за миграцията

Вицепремиерът и министър на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс. Снимка Twitter-1544355596.png

Премиерът е на аудиенция при краля, където ще обяви нов състав на правителството

9 дек. 2018 | 13:28

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.