Снимка: БГНЕС

След като Вартоломей призна автокефалията на Украинската православна църква

Порошенко обяви победа над "руските демони" и край на "Третия Рим"

2889 | 12 окт. 2018 | 14:56

В същото време президентът гарантира, че държавата ще уважава избора на онези, които решават да останат под ръководството на Руската православна църква


Президентът на Украйна Петро Порошенко нарече решението на Цариградската патриаршия да предостави автокефалия на Украинската православна църква "победа над московските демони", съобщава пресслужбата на държавния глава, цитирана от БГНЕС.

"Това е голяма победа за боголюбивия украински народ над московските демони, победа на доброто над злото, светлината над тъмнината", поздрави Порошенко своите съграждани за "абсолютно грандиозното историческо събитие". Според украинския президент получаването на църковна независимост означава "провал за идеята на Москва като Трети Рим".

"Това е падането на Третия Рим като древна концептуална идея на Москва за световно господство", каза Порошенко, цитиран от Агенция "Фокус".

Трябва да се добави, че според концепцията "Москва е третият Рим", руската столица е центърът на православието след падането на Константинопол.

"Първият и Вторият Рим са паднали, Третият стои и Четвърти няма да има", казва монахът Филотей Псковски през XVI век (Вторият Рим е наричан Констанипол – бел. ред.).

В същото време Порошенко гарантира, че държавата ще уважава избора на онези, които решават да останат под ръководството на Руската православна църква.
Украинският президент също така подчерта, че автокефалията е част от проевропейската стратегия, която страната последователно следва през последните четири години и ще я прилага в бъдеще. "Това е в основата на нашето развитие на нашата държава и нашата нация", добави той.

По-рано в Константинополската патриаршия решиха да премахнат анатемата, наложена от Руската православна църква, върху ръководителите на две неканонични църкви - Филарет и Макарий. Руската православна църква съобщи, че с това решение Цариград прекоси "червената линия".

 


От категорията

Обжалваха указа на Зеленский за разпускане на Радата във Върховния съд на Украйна

-1556452251.jpg

На 20 май държавният глава анонсира разпускането на VIII състав на парламента и ...

23 май 2019 | 14:08

Германски топ разузнавач: Мосад свали вицеканцлера на Австрия Щрахе

-1558292710.jpg

Зад тази старателно подготвена операция не стоят разузнавателните служби на ...

23 май 2019 | 18:07

Тя се оттегля от два поста

Тереза Мей подава оставка

-1556083079.jpg

Британският премиер Тереза Мей ще подаде оставката си като министър-председател ...

24 май 2019 | 12:29

Очаква се партията на Найджъл Фарадж да изпрати най-много евродепутати в Брюксел

Очаква се партията на Найджъл Фарадж да изпрати най-много евродепутати в Брюксел-1558675668.jpg

Консервативната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте ...

24 май 2019 | 08:26

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.