Болестта е опасна за животните, но не и за хората, увери земеделският министър

Порожанов: Нелегално вкарване на животни през граница е докарало чумата по овце и кози

780 | 13 юли 2018 | 17:01

В двете първи констатирани огнища са унищожени общо 1946 животни, а стопаните ще бъдат обезщетени, обеща той


Случаите на чума по дребните преживни животни вероятно се дължат на нелегално вкарване на заболели животни през граница, каза днес в парламента министърът на земеделието Румен Порожанов, предаде БНР. Заболяването може да се получи чрез досег с друго заболяло животно.

 

Порожанов отговори на депутатски въпрос, свързан с масовото избиване от Агенцията по безопасност на храните на домашни животни в Странджа планина поради регистрирани случаи на чума.

 

„През месец юни 2018 г. за първи път в България и ЕС са констатирани огнища на болестта чума в непосредствена близост до турската граница. Това заболяване е стартирало от Северна Африка. Болестта е тръгнала от Мароко, завъртяла се е през Азия, а за съжаление точно районите на Странджа са в близост до турската граница, където е достигнала болестта“, обясни министър Порожанов.

 

До този момент заболяването е констатирано в намиращите се в района села Воден и Кости, а в засегнатите райони се изпълнява Програма за надзор на трансгранични болести по животните.

 

Министър Порожанов увери народните представители, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) веднага е предприела мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, включващи умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на труповете на всички дребни преживни животни в засегнатите заселени места. Определена е и 3-километрова предпазна и 10-километрова наблюдавана зона, откъдето са взети проби за лабораторен анализ.

 

Болестта е опасна за овцете и козите, но не и за хората, увери земеделският министър. „Предприетите действия от страна на БАБХ, в частност на областните дирекции в Бургас и Ямбол са в съответствие с изискването на националното и европейското законодателство“, допълни той.

 

Румен Порожанов потвърди, че заболелите животни не подлежат на лечение и изолация, а политиката на ЕС не предвижда извършване на профилактична ваксинация за особено опасни вирусни заболявания, каквото е чумата по дребните преживни животни. В двете първи констатирани огнища са унищожени общо 1946 животни, а земеделските стопани ще бъдат обезщетени.

 


От категорията

Вижте мотивите за ветото

Румен Радев атакува с ново вето вдигнатия данък за старите автомобили, отказа среща на ГЕРБ

-1541958829.jpg

Ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския ...

13 ноем. 2018 | 11:36

Президентът: У нас има два типа бизнес – единият корумпира, другият развива икономиката ни

-1542102049.jpg

Президентът посочи, че България може да се превърне в просперираща държава само ...

13 ноем. 2018 | 11:36

Вълната от недоволство не спира, нови протести в страната искат оставката на Валери Симеонов (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1542140087.jpg

Майките на деца с увреждания са категорични, че не желаят оставката на цялото ...

13 ноем. 2018 | 22:11

Протестите проддължават. Във Варна полицаи използваха лютив спрей срещу недоволните

Протестите проддължават. Във Варна полицаи използваха лютив спрей срещу недоволните-1542139646.jpg

Освен за цената на бензина, хората изразяват недоволството си и от увеличението ...

13 ноем. 2018 | 22:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.