Болестта е опасна за животните, но не и за хората, увери земеделският министър

Порожанов: Нелегално вкарване на животни през граница е докарало чумата по овце и кози

723 | 13 юли 2018 | 17:01

В двете първи констатирани огнища са унищожени общо 1946 животни, а стопаните ще бъдат обезщетени, обеща той


Случаите на чума по дребните преживни животни вероятно се дължат на нелегално вкарване на заболели животни през граница, каза днес в парламента министърът на земеделието Румен Порожанов, предаде БНР. Заболяването може да се получи чрез досег с друго заболяло животно.

 

Порожанов отговори на депутатски въпрос, свързан с масовото избиване от Агенцията по безопасност на храните на домашни животни в Странджа планина поради регистрирани случаи на чума.

 

„През месец юни 2018 г. за първи път в България и ЕС са констатирани огнища на болестта чума в непосредствена близост до турската граница. Това заболяване е стартирало от Северна Африка. Болестта е тръгнала от Мароко, завъртяла се е през Азия, а за съжаление точно районите на Странджа са в близост до турската граница, където е достигнала болестта“, обясни министър Порожанов.

 

До този момент заболяването е констатирано в намиращите се в района села Воден и Кости, а в засегнатите райони се изпълнява Програма за надзор на трансгранични болести по животните.

 

Министър Порожанов увери народните представители, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) веднага е предприела мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, включващи умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на труповете на всички дребни преживни животни в засегнатите заселени места. Определена е и 3-километрова предпазна и 10-километрова наблюдавана зона, откъдето са взети проби за лабораторен анализ.

 

Болестта е опасна за овцете и козите, но не и за хората, увери земеделският министър. „Предприетите действия от страна на БАБХ, в частност на областните дирекции в Бургас и Ямбол са в съответствие с изискването на националното и европейското законодателство“, допълни той.

 

Румен Порожанов потвърди, че заболелите животни не подлежат на лечение и изолация, а политиката на ЕС не предвижда извършване на профилактична ваксинация за особено опасни вирусни заболявания, каквото е чумата по дребните преживни животни. В двете първи констатирани огнища са унищожени общо 1946 животни, а земеделските стопани ще бъдат обезщетени.

 


От категорията

Бойко Борисов честити празника: Да не забравяме саможертвата и смелите действия на нашите предци!

Борисов честити празника: Да не забравяме саможертвата и смелите действия на нашите предци!-1537597474.jpg

Да пазим идентичността си, да се гордеем с нашите традиции и култура и винаги ...

22 септ. 2018 | 09:20

Цветанов присъства на тържествената Света литургия в църквата „Свети 40 мъченици“

Цветанов присъства на тържествената Света литургия в църквата „Свети 40 мъченици“-1537598048.png

Днес старата ни столица отново е център на националните чествания, център е на ...

22 септ. 2018 | 09:33

Радев: Прокламацията на Независимостта е триумф на българската държавност

-1537004119.jpg

Успехът ѝ е нагледен пример как с воля, единство и решителност нашият народ ...

22 септ. 2018 | 11:59

Каракачанов: За последните 20 г бюджетът за здраве е увеличен 4 пъти, а на армията - орязан 4 пъти

-1535978377.png

"110 години България съществува като независима държава, въпреки ...

22 септ. 2018 | 11:33

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.