Болестта е опасна за животните, но не и за хората, увери земеделският министър

Порожанов: Нелегално вкарване на животни през граница е докарало чумата по овце и кози

621 | 13 юли 2018 | 17:01

В двете първи констатирани огнища са унищожени общо 1946 животни, а стопаните ще бъдат обезщетени, обеща той


Случаите на чума по дребните преживни животни вероятно се дължат на нелегално вкарване на заболели животни през граница, каза днес в парламента министърът на земеделието Румен Порожанов, предаде БНР. Заболяването може да се получи чрез досег с друго заболяло животно.

 

Порожанов отговори на депутатски въпрос, свързан с масовото избиване от Агенцията по безопасност на храните на домашни животни в Странджа планина поради регистрирани случаи на чума.

 

„През месец юни 2018 г. за първи път в България и ЕС са констатирани огнища на болестта чума в непосредствена близост до турската граница. Това заболяване е стартирало от Северна Африка. Болестта е тръгнала от Мароко, завъртяла се е през Азия, а за съжаление точно районите на Странджа са в близост до турската граница, където е достигнала болестта“, обясни министър Порожанов.

 

До този момент заболяването е констатирано в намиращите се в района села Воден и Кости, а в засегнатите райони се изпълнява Програма за надзор на трансгранични болести по животните.

 

Министър Порожанов увери народните представители, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) веднага е предприела мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, включващи умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на труповете на всички дребни преживни животни в засегнатите заселени места. Определена е и 3-километрова предпазна и 10-километрова наблюдавана зона, откъдето са взети проби за лабораторен анализ.

 

Болестта е опасна за овцете и козите, но не и за хората, увери земеделският министър. „Предприетите действия от страна на БАБХ, в частност на областните дирекции в Бургас и Ямбол са в съответствие с изискването на националното и европейското законодателство“, допълни той.

 

Румен Порожанов потвърди, че заболелите животни не подлежат на лечение и изолация, а политиката на ЕС не предвижда извършване на профилактична ваксинация за особено опасни вирусни заболявания, каквото е чумата по дребните преживни животни. В двете първи констатирани огнища са унищожени общо 1946 животни, а земеделските стопани ще бъдат обезщетени.

 


От категорията

НЯМА ПРИЗНАЦИ ЗА ЧУМА, пише в доклада на Центъра за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ

Няма чума, убедена е и баба Дора от с. Шарково, която единствена успа да спаси козите си-1531742369.jpg

При убиването и загробването също НЕ СА УСТАНОВЕНИ ХАРАКТЕРНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ в ...

16 юли 2018 | 14:33

Радев за масовото избиване на здрави животни: И занапред ли така ще се действа при подобни кризи?!

-1523173261.jpg

Властите дължат отговор защо животновъдите не бяха информирани детайлно и ...

16 юли 2018 | 13:15

Отново протест срещу строителството в столичния квартал „Младост”

Снимка: БТВ-1531760206.jpg

Хората от района са недоволни, че в един от парковете ще се издигне сграда на 8 ...

16 юли 2018 | 19:56

Земеделският министър Порожанов: Чума има и това сочат всички лабораторни изследвания

Земеделският министър Порожанов: Чума има и това сочат всички лабораторни изследвания -1531756976.png

Не може да чакаме някои животни да започнат да се разболяват и да умират, за да ...

16 юли 2018 | 19:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.