Министър Румен Порожанов

1800 животни са евтаназирани след открита чума, има обаче и нови огнища

Порожанов: Трябва да затегнем контрола по границите заради болестите по животните

1370 | 11 юли 2018 | 17:04

Очаква ни тежка от ветеринарна гледна точка година, предупреди министърът на земеделието, храните и горите пред ресорната комисия в парламента


Контролът по границите по отношение на болестите по животните трябва да бъде затегнат. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на заседанието на Комисията по земеделие в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Александър Сабанов за африканската чума и контролът по границите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите на министър Порожанов към момента не във всички ГКПП-та се извършват дейности по контрол. Според него трябва да има физическа проверка на автомобилите. Министърът обаче отчете, че това е трудно поради големите потоци. „Рисковете са много“, добави Порожанов и обясни, че по отношение на контакта с „Гранична полиция“ предстои среща с министър Валентин Радев по темата. „С „Гранична полиция“ стиковахме цялата организация за поставяне на трасето на електропастира“, допълни Порожанов.

Очаква ни тежка от ветеринарна гледна точка година, каза още Порожанов. Министърът поясни, че и темата с птичия грип стои пред страната.

„Много срещи имахме с ветеринари, птичари и пилчари. Вие също знаете, че имахме по инициатива на Комисията среща по този въпрос. Одобрил съм мерки, които да бъда изключително рестриктивни за фермери, където имат открити антитела“, каза министър Порожанов. Във връзка с болестите по дивите прасета, Порожанов поясни, че МЗХГ е в контакт с "Гранична полиция" да се направи електропастири по сухопътната граница. "Така че поне да бъде някаква превенция на свободнодвижещите се диви животни", допълни Порожанов.

1800 животни са евтанизирани след открита чума, но по-лошо е, че имаме още три положителни проби за болестта, заяви Порожанов.

„Общо 1800 животни са евтанизирани, по-лошата новина е, че, продължавайки пробите в понеделник, имаме още три положителни проби в три села към границата в Ямболско“, каза министърът. По думите му ще трябва да бъдат предприети същите действия за тези три села.

„Тези овцевъди ще бъдат обезщетени. Средствата за това са от ЕК, свързани с обезщетения, които бяха направени за други болести“, каза министър Порожанов и поясни, че има 7 общини, 5 в Бургас и 2 в Ямбол. Той поясни, че собствениците на останалите животни в тези общини имат ограничения за реализация на своята продукция.

 


Още по темата

Откриха огнища на чума по дребните преживни животни в три села в ямболската община Болярово

-1438175448.jpg

В граничните общини Елхово, от област Ямбол и общините Средец, Царево, Малко ...

11 юли 2018 | 15:57

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.