Снимки: kremlin.ru

Руският лидер се срещна с президента Александър Ван дер Белен и канцлера Себастиан Курц

Посещението на Путин в Австрия: Търговията расте с добри темпове, въпреки санкциите

3728 | 5 юни 2018 | 21:16

И Русия и Австрия се застъпват за безусловно изпълнение на Минските договорености от всички участници в конфликта в Украйна, подчерта руският президент

Снимки: kremlin.ru-1528222655.jpg-1528222691.jpg

Еднодневното посещение на Владимир Путин в Австрия на 5 юни е първото чуждестранно посещение след встъпването му на 7 май в следващия мандат като президент, предава БГНЕС. Събитието е част от отбелязването на 50-годишнината от началото на износа на руски газ за Австрия. През 1968 г. Австрийската Република стана първата страна в Западна Европа, която подписа договор за газ със СССР.

„Русия е много важен пазар за Австрия“, каза президентът Александър Ван дер Белен. Той обсъди с Путин създаване на допълнителни платформи за диалог на гражданските общества в двете държави. Путин е уверен в добрите перспективи за развитие на икономическите отношения между Русия и Австрия.

"Пред нас стоят много добри перспективи. Аз съм убеден, че те ще бъдат реализирани, и много бих искал нашата съвместна работа днес да даде добър тласък в изпълнението на съвместните ни планове," каза ръководителят на руската държава. Той цитира факта, че Русия е вторият инвеститор в австрийската икономика след Германия.

"Почти 4 милиарда са инвестирани от австрийските ни партньори в руската икономика, повече от 500 австрийски предприятия оперират на руския пазар", каза президентът. Според него търговията между Русия и Австрия "расте с добри темпове".

"Благодарение на сътрудничеството със Съветския съюз, а след това и с Русия, Австрия се превърна в общоевропейски енергиен център“, смята руският лидер и е убеден, че перспективите за развитие на отношенията са не само в енергийния сектор, но и в машиностроенето, дървообработването, транспорта и логистиката. „Двете страни имат план, който включва около 20 области на сътрудничество“, заяви държавният глава.

По отношение на санкциите Австрия ще действа заедно с ЕС, заяви австрийският президент.

"Австрия след месец ще стане председател на Съвета на ЕС. Ние живеем във време на повишено напрежение. Австрия обеща да допринесе за намаляване на напрежението, но трябва да кажа, че по въпроса за санкциите Австрия ще се придържа към линията на ЕС", заяви Ван дер Белен.

Според руския президент санкциите са вредни за всички страни, затова всички се интересуват от тяхното премахване, включително Русия.

Икономиката на Австрия се явява дългогодишна връзка между Русия и Европа, заяви председателят на Стопанската камара Харалд Марер.

"Между руската и австрийската икономика отдавна съществуват отношения на доверие и добра атмосфера. Това предполага необходимостта да останем в диалог дори и в трудни времена", каза ръководителят на Стопанска камара.

Путин увери, че "Русия е преодоляла всички трудности, свързани с външни ограничения". Той припомни, че Русия е успяла да постигне минимална инфлация в съвременната история на страната - 2.5%, равнището на безработица е паднало под 5% с нарастване на валутния резерв, положителното салдо на външната търговия е около 130 млрд долара. "Достигнахме стабилен, засега още скромен, но все пак стабилен икономически растеж", обобщи Путин.

По-късно Владимир Путин се срещна с канцлера на Австрия Себастиан Курц. След разговорите на двете делегации бяха подписани редица споразумения. Путин и Куерц направиха кратки изявления за медиите.

Себастиан Курц подчерта, че търговският оборот между двете страни е достигнал 5 млрд. евро, предава сайтът на Кремъл.

"Тази година празнуваме 50-годишния юбилей на газовите доставки от Русия в Австрия благодарение на сътрудничеството между "Газпром" и OMV. Сътрудничество, което е функционирало винаги, дори и в най-сложните времена. Имахме възможност да поговорим и на международни теми - за тона, че Русия като свръхдържава има голямо значение в Сирия и Източна Украйна и носи голяма отговорност. Както знаете, Австрия от 1 юли ще председателства Съвета на ЕС и ние се надяваме, че благодарение на интензивния диалог ще бъде постигнат прогрес между ЕС и Русия по отношение на санкциите, които ние като член на ЕС поддържаме. Надяваме се и че ще има прогрес по Изто„чна Украйна и Минските споразумение ще бъдат изпълнени", заяви Курц.

Владимир Путин също отбеляза добрите отношения между двете страни и подчерта, че Русия и Австрия допринасят за енергийната сигурност на европейския континент.

"Продължава реализацията на "Северен поток 2" и канцлерът потвърди, че ръководството на Австрия оценява позитивно този проект като чисто икономически", заяви още Путин.

Той добави, че руските инвестиции в Австрия достигат почти 24 милиарда долара, а австрийските в Русия - около 4 милиарда.

"Разбира се, подробно говорихме по международните проблеми. Говорихме и за ситуацията в Украйна. Информирах г-н канцлера как Русия вижда по-нататъшните възможности са урегулиране на ситуацията в Донбас. Важно е да спомена, че и Русия и Австрия се застъпват за безусловно изпълнение на Минските договорености от всички участници в конфликта", подчерта руският президент.

"Отбелязваме готовността на Австрия да се включи в хуманитарните акции в подкрепа на населението на Сирия. Казвал съм го нееднократно, използвам възможността да го кажа и сега: ако Европа иска мигрантският поток, включително от този регион - Сирия и съседните страни, да бъде спрян, трябва да помагаме на тези хора да се върнат по домовете си, да уредят живота си в собствените страни", каза още Владимир Путин.

 


От категорията

Обжалваха указа на Зеленский за разпускане на Радата във Върховния съд на Украйна

-1556452251.jpg

На 20 май държавният глава анонсира разпускането на VIII състав на парламента и ...

23 май 2019 | 14:08

Германски топ разузнавач: Мосад свали вицеканцлера на Австрия Щрахе

-1558292710.jpg

Зад тази старателно подготвена операция не стоят разузнавателните служби на ...

23 май 2019 | 18:07

Военен хеликоптер катастрофира в Афганистан

-1528741972.jpg

Според полковник Дейвид Бътлър, хеликоптер CH-47 Chinook "се е ударил в ...

25 май 2019 | 10:36

Избори за ЕП се провеждат в Латвия, Малта и Словакия

-1557394513.jpg

В първия ден - четвъртък, гласуваха във Великобритания и Холандия, вчера - в ...

25 май 2019 | 10:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.