Политиката ни днес зависи от интересите на Турция, а не от нашите действия и желания

Посланик Петър Воденски: За нас Ердоган е новият „голям брат“

10754 | 25 юни 2018 | 14:07

Амбициите на Турция на Балканите ще нарастват. Тя разчита на влиянието си върху тюркските и мюсюлманските фактори в тези страни и използва целия си държавен ресурс за установяване и укрепване на това влияние


Петър Воденски е дипломат. Бил е генерален консул в Истанбул (1990) и посланик в Анкара (1991-1992, Кишинев (1995-2001) и Никозия (2005-2009). Два пъти е бил началник на Кабинета на министъра на външните работи (при Станислав Даскалов и Соломон Паси).

 

- Посланик Воденски, опозицията в Турция се надяваше на втори тур на президентските избори. Това не се случи. Ердоган спечели с над 52% още на първи тур. Реални ли бяха тези очаквания?

- Очакванията на опозицията изглеждаха реални, особено в края на изборната кампания, когато техният основен кандидат Мухаррем Индже успяваше да събере милиони сподвижници на своите митинги. Но явно фактът, че Ердоган разполагаше с целия ресурс на държавната власт , спомогна в голяма степен за получените резултати - отпусна допълнителни пари за пенсионерите преди празника Рамадан, промени закона за продаване на стопански земи с оглед облагодетелстване на „наши хора“, използва „изборни техники“ като подвижни урни, сплашване на опоненти от страна на силите на реда – дори международните наблюдатели на ОССЕ отбелязаха тези и други нарушения в предварителния си доклад и т.н.

- Изборите са ключови заради промените в Конституцията, гласувани на референдум. Ще се промени ли рязко политиката в Турция вътре в страната?

- И досегашната политика на Ердоган се опираше на конституционните промени, приети на референдума от април м.г. Сега президентът, тоест Ердоган става и лидер на изпълнителната власт (премахва се постът на министър-председател), ще може законодателно да разпуска Меджлиса (Парламента) по каквито мотиви прецени, ще може да управлява с укази, ще назначава вицепрезидентите, министрите и висшите държавни чиновници (вкл. МИТ – Национална разузнавателна служба), ще контролира съдебната власт. Заедно с промяната на собствеността на основни опозиционни преди медии, той вече овладя и т.нар. „четвърта власт“.

- Победата на Ердоган и мнозинството, което партията му, заедно с коалиционния си партньор си осигури в парламента, ще доведе ли до още по-голямо разделение на обществото в Турция? И какви биха могли да са последиците от това разделение, което засяга буквално основите на държавата, начина, по който институциите функционират?

- Обществото в Турция е дълбоко разделено – по линията „привърженици и противници на Ердоган“, „Тракия, Истанбул, Измир – които в мнозинството си са за парламентарно управление като при Ататюрк, и Анадолските турци, чието мнозинство е за него“. Допълнително противници и врагове си „спечели“ Ердоган в резултат на масовите репресии след опита за преврат – тогава стотици хиляди бяха арестувани по подозрение в „Гюленизъм“, десетки хиляди бяха хвърлени в затвора, част от тях бяха осъдени на различен срок, масово бяха уволнени от работа държавни чиновници, учители, професори във ВУЗ, журналисти. Част от критиките в Европа към режима бяха именно по повод нарушенията на човешките права и основните демократични свободи.

- Какви са вашите прогнози за посоките на външната политика на Турция? Очаквате ли задълбочаване на сближаването с Русия и увеличаване на напрежението по линията на НАТО и Европейския съюз?

- Не очаквам драстична промяна във външната политика. Ердоган вероятно ще „смекчи“ донякъде потискането на основни права в страната (в предизборната си реторика той на няколко пъти спомена, че „може да отмени извънредното положение, ако бъде преизбран“), като по този начин ще обезсили донякъде критиките на Европа. Няма да се откаже от политиката си спрямо Сирия и Ирак, където претендира да се бори с „тероризма“ така, както той го разбира – борба с кюрдите. Очаквам да продължат противоречивите отношения със САЩ, както и тактическото (засега) сътрудничество с Путин.

- Как ще се отрази победата на Ердоган върху амбициите на Турция за влияние на Балканите?

- Амбициите на Турция на Балканите ще нарастват. Турция разчита на влиянието си върху тюркските и мюсюлманските фактори в тези страни, използва целия си държавен ресурс за установяване и укрепване на това влияние (държавни структури като Диянет – орган в правителството по религиозните дела, ТИКА – Турска агенция за сътрудничество и развитие, които служат за прикритие дейността на МИТ). Тази дейност ще продължи.

- Каква трябва да е политиката на България, като отчитаме че зависимостта ни от Турция сякаш расте – и по отношение на мигрантите, и на енергийните проекти?

- Досегашната политика на България спрямо Турция и задаващите се оттам проблеми разчита главно на „доброто отношение“ на Ердоган. Стигнахме дотам да се уповаваме на него да пази границата ни от мигранти, да преговаряме с него за купуване на руски енергоносители, да ставаме свидетели на негов партийно-политически инженеринг в нашия вътрешнополитически живот и пр. Спомняте си недипломатичното му изказване на предизборен митинг, че „България сгреши, като се отказа от „Южен поток“, и Турция се възползва от тази грешка“.
Ердоган за нас е новият „голям брат“. Личното ми мнение е, че това е грешна в основата си политика, защото резултатът не зависи от нашите действия и желания, а от интересите на Турция, с които в момента сме длъжни да се съобразяваме.

- Как разчитате резултатите на останалите кандидати в президентската надпревара и картината в парламента?

- На фона на даденостите, останалите кандидати в президентската надпревара постигнаха нелоши резултати. Това показва, че в Турция все още има привърженици на истинска демокрация.От категорията

Йордан Величков: От Филип Димитров до Борисов – всички са виновни за днешния погром

-1468925964.jpg

Не външни сили, българските политици са виновни за бедите ни през последните 30 ...

22 февр. 2019 | 18:42

Кеворк Кеворкян: Фалшив дневен ред

-1462343945.jpg

Гебрев да го направят кавалер на „Ордена на Руколата“, дори с два ордена да го ...

23 февр. 2019 | 10:01

Под повърхността на случая „Дунарит“ – опит за умишлен фалит и присвояване на технологиите

Министър Емил Караниколов несъмнено има информацията по случая-1506492600.jpg

Къде е разковничето на ситуацията може би посочва именно министър Емил ...

23 февр. 2019 | 11:30

Симеон Николов: Кой иска да превърне Европа в ядрено бойно поле, отваряйки кутията на Пандора

-1472586819.jpg

Европейските лидери до последния момент така и не разбраха, че отказът от ...

21 февр. 2019 | 18:54

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Bigman1


25 юни 2018 | 23:49Не важно кой е сват и кой на булката брат...важното е комунистите пенционери да измрат и БСП да умре заедно с тях...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


26 юни 2018 | 02:55Искаш да кажеш: "... и ГРОБ да умре заедно с тях... " , защото говориш за едно и също!


Цветан


25 юни 2018 | 23:01Колкото повече укрепва властта си, толкова по уверен ще става Ердоган и толкова по големи ще стават апетитите му към съседите, като в желанието си да ги постави под свое влияние и контрол, може да стигне и до крайности. Това обикновено води до изостряне на ситуацията, а както е известно и от драматургията, засилването на напрежението ускорява развръзката. Обикновено след опиянението от властта и силата на авторитарните и тоталитарни режими следва и силният махмурлук от техния пълен крах. Но в промеждутъка между тези две действия съседите го отнасят много здраво. Взимайки си поука от историята, е добре да се подготвим за всякакво развитие на ситуацията. А не просто да разчитаме на приятелските си отношения с него. И Хитлер е уверявал Сталин в приятелството си, готвейки се да го нападне. Може и времената да са други, но аналогиите между двамата се твърде силни и натрапващи се.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Цветан


25 юни 2018 | 22:59Подобен е и пътят на Хитлер към абсолютната власт в Германия идва на власт с избори, приема закон, който му позволява да управлява с укази, обезсмисля съществуването на Райхстага и после го разпуска, по късно Гестапо е поставено над закона и действията му не подлежат на съдебен контрол, налага със сила една обща за цялото общество идеология, която подчинява всичко и всички на себе си, унищожавайки в буквалния смисъл всичко и всички различни един народ, един водач превръщайки Германия в тоталитарна държава. И неговите съседи, а и великите сили, са се опитвали да преговорят с него и да поддържат приятелски отношения, за да го умилостивят и за да има мир, докато той не ги поглъща един по един като гладен вълк наивни агнета.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


25 юни 2018 | 22:18Дано не се случи това с "големия брат", че оттам до "бащицата" крачката е малка!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


25 юни 2018 | 17:36ДА ,интервюто казва истината !Неравнопоставеността на кандидатите в предаванията на медиите си каза думата !Независимо от това Ердоган даде сигурност на избирателите си,макар за сега само с обещанията си!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


25 юни 2018 | 16:34ВОДЕНСКИ, ТОВА, КОЕТО КАЗВАШ Е СЪВСЕМ ВЯРНО, НО НЯМА КОЙ ДА ТЕ ЧУЕ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.