Домакинята на вечерта Магдалена Гигова пред смокинята в двора на Адриана Будевска

В Къщата на София с Магдалена Гигова

Потайностите на "Лозенец" – величави истории с щипка пикантност

4594 | 8 авг. 2018 | 22:13

Знаете ли ,че Яворов е посещавал любимата си Дора Габе, когато е живеела под наем в мансардна стаичка над ресторант „Под липите”?


Как „третата извънградска зона”, известна като Курубаглар - сухите лозя, където селяните оставяли каруците си, когато отивали в столицата на пазар, се превръща в квартал на интелектуалци и хора на изкуството.

 

Знаете ли ,че Яворов е посещавал любимата си Дора Габе, когато е живеела под наем в мансардна стаичка над ресторант „Под липите”? А тя до края на живота си твърди, че "Две хубави очи" е посветено на нея.

 

Ами че Парашкев Хаджиев е свил гнездо на улица „Малуша” със седмата си жена – неговата голяма любов Людмила Хаджиева.

 

Подозирате ли, че в червената тухлена къща на Сирак Скитник на ул. „Борова гора” е замислено създаването на Българското национално радио?

 

Представяли ли сте си, че Кръстьо Сарафов е приютил първата си съпруга в дома, където е бил щастлив с четвъртата? А къщата му се намира на улица „Елин Пелин”, а не на кръстената на големия актьор пресечка.

 

Е, Магдалена Гигова, автор на книгата „Шепот от стари дантели” за големите любови на великите българи, знае още много интригуващи истории и няма търпение да ги сподели. Символичната домакиня на вечерта отправя предизвикателство към своите гости - тя ще облече тоалет в стил Бел епок и се надява някой от тях да изрови от бабината ракла аксесоар, с който заедно да върнат доброто старо време.

 

Долен Лозенец, по-известен през 20-те години на ХХ век като Журналистическия квартал, е живото издание на „Кой кой е” в българското изкуство и литература до 9 септември 1944 година, че и след това.

 

Елате в Къщата на София на 9 август от 19 часа. Сладкодумната Магдалена Гигова ще ви разказва истории за любимия ни квартал и неговите известни обитатели. И вие можете да вземете думата, щом чашата вино, която ще ви предложим, ви развърже езика.

 

Осмислете лятото с любопитството си - заповядайте на ул. Миджур” № 12 на 9 август от 19 часа.

 

Няма по-подходящо място за сочни мемоари от Къщата на София – последния пристан на голямата актриса Адриана Будевска, след завръщането й от изгнание в Буенос Айрес.

 

Под дъхавата смокиня и едрите звезди на терасата с блещукането на свещите и отблясъка на виното – грехота е да пропуснете!

 

Вход: 15 лева, включващ чаша вино

С предварително записване на arthousesofia@gmail.com или в лично съобщение във фейсбук  https://www.facebook.com/events/420736298436350/

 

 


От категорията

Десислава Радева спази протоколните норми, направи реверанс на кралицата (Снимки)

Десислава Радева спази протоколните норми, направи реверанс на кралицата (Снимки)-1539871406.png

Първата дама носеше изчистена рокля в кралско синьо на българката Невена ...

18 окт. 2018 | 16:14

Внучката на Симеон Втори пя на парти на Майкъл Корс

Снимка: Официален профил в Instagram-1539847499.png

24-годишната дъщеря на принц Кирил и Росарио Надал, продължава да развива ...

18 окт. 2018 | 10:24

Меган: Първата ми работа бе да изхвърлям боклук, но това спомогна да се превърна в човека, който съм

-1529479531.jpg

Съпругата на Хари подчерта, че тя самата е получила образованието си в училище ...

19 окт. 2018 | 15:43

Кимона и пера на Вечерта на нациите на конкурса Lady Universe 2018

Кимона и пера на Вечерта на нациите на конкурса Lady Universe 2018-1539951877.jpg

Вторият тур бе посветен на традиционните носии на претендентките от цял свят ...

19 окт. 2018 | 15:21

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.