Йова Станкова обича да пътува и да открива нови земи

В Покана за пътуване тази неделя от 18 до 19 часа по програма Христо Ботев на БНР

Потомка на Йовков разказва за Ангола и Южна Африка

3988 | 14 юли 2018 | 22:06

Красотата и... адреналина да живееш в Ливан. Столицата на Казахстан - Астана, архитектура за напреднали

Йова Станкова обича да пътува и да открива нови земи-1531507413.jpgЙова Станкова с художника проф. Христо Стайков, чиято картина е на корицата на книгата „Галерия от светове”. Дъщеря му Десислава Христова е направила художественото оформление на първия роман на Йова. -1531507476.jpgЙова Станкова на премиерата на първата си книга.-1531507448.jpgБелите плажове на Африка-1531507385.jpgЙова Станкова в Южна Африка-1531507350.jpgСтолицата на Ливан – Бейрут-1531507310.jpgЛиванското крайбрежие край Рауш-1531507281.jpgЛиванската кухня е опасно вкусна-1531507238.jpgАнелия Талиб при честването на първата годишнина на нейния център за красота.-1531507201.jpgКулата Байтерек-1531507154.jpgЕдин от мостовете на река Ишим-1531507122.jpg„Водно-зеленият булевард” е пешеходна зона-1531507086.jpgСградата с прякор „Запалката”-1531507053.jpgСградата на операта в Астана отвън прилича на Болшой театър-1531507011.jpgМагдалена Гигова в операта на Астана-1531506970.jpg

В Покана за пътуване има моменти, когато наистина съжалявам, че не можете да видите събеседниците ми, защото Йова Станкова е много красива. Е, сайтът на БНР ще поправи тази несправедливост и ако съм събудила любопитството ви, там ще откриете снимката й.

 

Гостенката ми, обаче, може да се похвали не само с външен вид. Тя е израснала в Ангола, учила в Германия, живяла в Южна Африка, а сега се приспособява към италианските нрави край езерото Гарда. При тази географски пъстра биография не е чудно, че Йова говори английски, руски, френски, немски и напредва с италианския. Тя направи впечатление още с дебютния си роман „Галерия от светове” и се надява да е наследила частица от таланта на писателя Йордан Йовков, чиято потомка е. Но в Покана за пътуване тя разказва за странстванията си по света.

 

Никога не съм си представяла, че ще опитам някога прабългарското питие кумис. При това като го наливам в дървена гаванка с черпак  в… ресторанта на петзвезден хотел. Но за моите приключения – след малко. Теодор Борисов и редовната си родолюбива рубрика „50 места от българската история отвъд България” отвежда до гроба на Хан Кубрат.

 

Чували сме, че Ливан е бил Швейцария на Близкия Изток. Местните показват патриотизъм като се кълнат, че красивата им страна е напълно безопасна и в столицата Бейрут се стреля само в определени дни от седмицата и то в отделни квартали. Щом кажете на близките си ,че мечтаете да посетите Ливан, лицата им мигом добиват угрижен, дори панически вид.

 

Наистина ли е толкова страшно и защо си струва да се посети държавата на чиито герб има кедър, а президентът по конституция трябва да е християнин, запитахме Анелия Талиб.

 

При разговора с нея си припомних, че кедърът е символ на Ливан, а ние го свързваме главно със скъпите му за българите, но много вкусни ядки.

Възможно ли е идеята за една столица да бъде нарисувана върху салфетка  и насред степите да озовеш в Париж, Виена и Барселона? О, да! Видях го с очите си в Казахстан. Там където опитах прабългарския кумис.

 

Извадих късмета да попадна в казахстанската столица по време на празниците за 20-ата й годишнина. Онази салфетка, върху която президентът Нурсултан Назърбаев е нахвърлил плана на бъдещия град днес се пази в музея, а цяла плеяда световни архитекти са вложили таланта си в превръщането на малкия районен център Целиноград в Астана, което на казахски означава просто столица.  Затова когато чуете „стария град” не си мислете, че ще видите сгради от времето когато тук е  била крепостта Ак Мола, разположена на Пътя на коприната. Класическите блокове –хрушчовки днес са облагородени със стенописи и кахлени декорации, а населението от един милион души се шири на 700 кв.км. Всъщност, безкрайната степ наоколо била един от аргументите столицата да се премести от Алмати – за да има накъде да се разраства.

 

Друг довод е разположението на Астана – точно в центъра на Казахстан, чиято територия е половината от площта на целия Европейски съюз.  Средната възраст на жителите е 23 години. За младите семейства правителството строи евтини жилища като за старт в живота. Обемът на инвестициите в столицата е нараснал 30 пъти, а брутният регионален продукт - 90. Но когато преди да тръгна към Астана ми казаха, че градът прилича на Дубай, ама с повече зеленина, хич не им хванах вяра.

 

Благодарение на природните богатства на Казахстан – нефт, газ и уран, Астана се е превърнала в еталон за модерна архитектура. Подобният на юрта мол „Хан Шатир” е построен от прочутия архитект Норман Фостър.  Търговският център разполога с динозавърски парк и плаж с пясък и вълни, на които може да се кара сърф.

 

Никой не минава през Астана без да се отбие във високата 150 метра кула Байтерек,  в превод от казахски - топола. Сградата е дело на Норман Фостер, също като и пирамидата на Двореца на мира и съгласието. В дизайна й е залегнала легендата за магичната птица на щастието Самрук, която поставя яйце в клоните на познатото от фолклора Дърво на живота. Кулата символизира традициите, втъкани в основата на казахстанската държава, както и стремежът към технологичен прогрес.

 

Златното кълбо на върха й тежи 300 тона. Отгоре можете да разгледате Астана докъдето ви поглед стига, а вътре да видите символите на 17 религии. Не бива да пропускате и задължителния ритуал – да поставите длан в отливка от ръката на президента Назърбаев и да си намислите нещо. Местните се кълнат, че всяко желание се сбъдва.

 

Най-големият ми журналистически късмет, обаче бе възможността да присъствам на световната премиера на тържествената ода „Искрящата Астана”.  Дори и без музиката, сградата на Държавния театър за опера и балет е архитектурна кантата.  Построена е за три години от специалисти от 33 страни -  албански зидари, френски интериорни дизайнери, италиански майстори по акустиката и германски инженери за сценичните машинарии. Резултатът  е един от най-уникалните театри в света и най-мащабният в Централна Азия. Отвън постройката силно напомня Болшой театър, а залата  - творчески прочит на Ла Скала. Само сцената е на площ 1500 квадратни метра, а целият театър с 60 гримьорни е над 3000. Фоайето е постлано с италиански мрамор,  тежкият 150 тона кристален полилей е от Бохемия. Всичко това е съчетано с типични казахски мотиви и 3Д стенописи.

 

Тук са гастролирали световни светила като Пласидо Доминго и Хосе Карерас, Анна Нетребко и Зубин Мета,  Елена Образцова и Валерий Гергиев.

 

Подробности за Казахстан - съвсем скоро в Епицентър.бг

 

Още приключения с Покана за пътуване на страницата ни във Фейсбук

https://www.facebook.com/pokanazapatuvane/?ref=bookmarksГрандиозният финал на симфоничната ода „Искрящата Астана” Видео Магдалена Гигова

Красотата и... адреналина да живееш в Ливан. Столицата на Казахстан - Астана, архитектура за напреднали

Изключително темпо поддържа оркестърът в Операта на Астана, който заедно с хора наброява повече от 1000 души Видео Магдалена Гигова

Красотата и... адреналина да живееш в Ливан. Столицата на Казахстан - Астана, архитектура за напреднали

От категорията

Маймунки червенокрак лангур до френски замъци ... във Виетнам
(Видео)

Уникална снимка на червен лангур.
Copyright Dinh Nguyen Hoang Long-1553355053.jpg

С редактора Ани Маринова на фестивален туризъм в Босна, Васко Василев-Базилио в ...

24 март 2019 | 11:02

Румен и Десислава Радеви уважиха премиерата на първия филм на Камен Донев (Снимки)
(Видео)

Сн. Фейсбук-1552988553.jpg

Лентата носи отличителните белези на трите постановки, в които актьорът е ...

19 март 2019 | 11:43

Лазерът Fotona може да промени живота и секса на много жени
(Видео)

Лазерът Fotona може да промени живота и секса на много жени-1553461488.jpg

лавният гост беше проф. Марко Гамбичиани, който сподели личните си наблюдения ...

24 март 2019 | 23:04

Проблеми от четири страни, недостиг на пари и ресурси
(Видео)

Нумерологична прогноза за понеделник, 25.03.2019 г.-1553459660.jpg

Избягвайте конфликти, защото обидата ще се приеме твърде лично

24 март 2019 | 22:33

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.