Антон Митов Снимка: БНР

Антон Митов е внук на основателя на ВИТИЗ проф. Димитър Митов и писателката Калина Малина

Потомствен интелектуалец поема ръководството на БНР: Много тежка работа ме чака!

7137 | 17 окт. 2019 | 22:07

Новият и.д. шеф на Българското национално радио: Ще търся вариант за диалог . Ще заложа на "диалог, разговори, аргументи и ще моля за помощ":


Антон Митов бе единодушно избран от СЕМ за изпълняващ длъжността генерален директор на Българското национално радио.

Той е завършил "Журналистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и работи в БНР от 1977 година, преподавател е в Софийския университет и Нов български университет.

Бил е главен редактор на програма "Христо Ботев", както и на Радио "България". От 2013 година е директор на дирекция "Мултимедийни програми", а от 2016-а - на дирекция "Архивен фонд".

Минал е през всички нива на радиото - от репортер до главен редактор и директор на различни звена. Както сам се изразява - "Само и.д. генерален директор не съм бил!"

Автор и водещ е на „Как си ти?“ - първото българско токшоу, както и на предаванията „Антон Митов шоу“, „Хоризонт на вълните на младостта“.

Автор е на две пиеси на абсурда, бил е и актьор в радиотеатъра на БНР.

Бил е директор на „Радио Нет“ и новинар в университетското радио „Алма Матер“.

Няма да е пресилено да се каже, че Антон Митов е потомствен интелектуалец, твърдят негови колеги.

Негов дядо по бащина линия е известният български литературовед и театрален деец проф. Димитър Борисов Митов. Той е основател и пръв ректор на Държавната театрална школа при Народния театър в София, ВИТИЗ, основана през 1948 г. 

Баба му е известната детска писателка Калина Малина.

Брат на бащата на проф. Димитър Митов - Борис, е прочутият художник Антон Митов - български живописец, изкуствовед, критик, историк на изкуството, обществен деец, дописен член на БАН и един от основателите на Художествената академия.

Бащата на Антон Митов - Борис, е математик, бил е дългогодишен преподавател във Военна академия.

И, за да не пада крушата далеч от дървото, синът на Антон Митов - Борис, също е журналист. Работил е в "Медиапул", сега е в "Свободна Европа.

В БНР посрещат избора на Антон Митов за и.д. генерален директор с надежда след последните трусове.

Сред колегите си той е известен като уравновесен и диалогичен човек, способен да се справя с всякакви трудности.

Явно тези му качества, заедно с над 40-годишния му стаж в националното радио са дали аргументи и на членовете на СЕМ, които единодушно го избраха да поеме ръководството.

Новият и.д. шеф на радиото: Много тежка работа ме чака

Много тежка работа ме чака. Тепърва ще имам притеснения. Ние сме приятели с господин Костов. Аз обаче, за разлика от него, съм от 1977 година в това радио. Само и.д. генерален директор не съм бил!

 

Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" новият временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР Антон Митов.

Интервюто с него програмата направи часове след решението на Съвета за електронни медии да прекрати предсрочно мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов. Решението бе взето единодушно с пет гласа "за". Медийният регулатор единодушно реши временно изпълняващ длъжността генерален директор на Националното радио да е Антон Митов, директор "Архивен фонд" в БНР.

Какво е първото, което ще направи в петък, когато встъпи в длъжност

"Трябва да си поговоря с екипа, с който ще управлявам - екипът на господин Костов. Чака ни приемане на бюджета, отчет - неща, важни за развитието на Радиото. Ще търся вариант за диалог... Приех навремето да стана директор на Архивния фонд, защото дигитализацията на музиката, което притежава и която произвежда Радиото, е нещо основно. Аз съм с невероятна симпатия към музикалните състави в Националното радио, защото това е едно национално богатство", коментира Митов.

Какъв стил на управление ще приложи

Митов заяви, че ще работи "при отворени врата", така че хората да имат достъп до него и ще заложи на "диалог, разговори, аргументи и ще моля за помощ":

"Разбира се, нямам друг избор. Още повече, че три месеца е много кратък срок, а за тези три месеца има много неща, които трябва да се свършат".

"Аз съм работил с по-голямата част от това радио, имал съм общуване. Винаги диалогът при мен е по-внимателен, да се държа с хората не като старшина, а като приятел".

Антон Митов ще бъде на поста три месеца, докато бъде проведен конкурс за нов генерален директор на обществената медия.

Изборът на нов директор на програма "Хоризонт"

"Не съм сигурен, че трябва да се провежда този конкурс точно в рамките на тези три месеца".

Новият и.д. генерален директор е бил "много приятно изненадан" от единодушния избор на СЕМ и заяви, че ще работи, за да оправдае доверието им.

 


От категорията

Валерия Велева: БСП била в разцепление! А ГЕРБ?

-1495463781.jpg

Други пък си казват – Нинова трябва да е толкова силна, че за да я смажат, ...

25 май 2020 | 15:04

Кеворк Кеворкян: Велика чест

-1460633929.jpg

През годините на Прехода са затворени хиляди училища – само през последните 15 ...

25 май 2020 | 10:01

"Независимая газета": Защо в Япония има толкова малко жертви на COVID-19?

В Япония сложиха маските още през на декември-1586425220.jpg

Сезонът на грипа започна през декември 2019 г. и веднага тръгнаха мерките, ...

26 май 2020 | 20:56

Пьотр Акопов: Ще спре ли Желязната завеса трансджендърите?

Пьотр Акопов-1590494752.png

Можеш да пиеш таблетки, да правиш операции, да ходиш на психолог, но дадения ти ...

26 май 2020 | 15:04

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Anonimen


18 окт. 2019 | 09:50За едно ИД не си заслужава толкова протяжни ласкави слова. Котката още е в чувала.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.