На конференции из страната социалистите решават кого да подкрепят за лидер

Политиците все забравят - ново вино трябва да се налива в нови мехове!

6182 | 30 юни 2020 | 16:36

Паунов стяга редиците, опитва се да парира щетите, които нанася на ГЕРБ Цветанов с оглед на приближаващите парламентарни избори


На фона на всеобщото униние, обхванало редовите граждани, партизаните от всички политически цветове са обзети от трескава възбуда. Стягат се за бой, идат избори.

Ври в ГЕРБ, партията се чувства заплашена отвън – от проекта на бившия си организационен мотор Цветан Цветанов, а отделния ГЕРБ-ер – и отвътре, след изявлението на премиера Бойко Борисов, че ще изчисти и обнови генерално кандидат-депутатските листи.

Ври в БСП, където на 12 септември предстои първият пряк вътрешнопартиен избор за председател на фона на острата конфронтация по оста за/против Нинова и все още непроведени заради епидемичната обстановка общински конференции.

Неспокойно е при патриотите, където лидерът на „Атака“ Волен Сидеров даде старт на православна патриотична платформа, а участникът в управляващата коалиция ВМРО упорито не желае да вземе ясно страна в конфронтацията между президента Румен Радев и изпълнителната власт, начело с Борисов.

Списъкът с евентуалните отцепници от ГЕРБ, готови да се прехвърлят при Цветанов непрекъснато се увеличава. Преди няколко дни стана ясно, че бившият кмет на Сандански Кирил Котев е напуснал партията на Борисов. Според местната преса той бил огорчен след местните избори, които загубил заради „приятелски огън“ - собствената му партия не го подкрепила достатъчно и това станало причина да победи Атанас Стоянов от ВМРО.
В Благоевградска област, смятана преди за бастион на Цветанов се носят слухове и, че в новата партия на бившия втори в ГЕРБ щели да се влеят и други двама бивши кметове - на Благоевград Атанас Камбитов и на Банско - Георги Икономов.

На този фон евродепутатът Андрей Новаков заяви на събрание на партийния актив от областта, че има 50 заявки за членство в ГЕРБ само от село Филипово. Растял и броят на новоприетите в областния център. Основно действащо лице на партийния форум бе административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, който се изявява като „новия Цветанов“ в ГЕРБ. Преди Благоевград Паунов се срещна с актива и с младежката организация на управляващата партия в Плевен, град, в който ГЕРБ има проблеми. На 4 юни стана ясно, че Изпълнителната комисия на партията отстранява общинското ръководство на партията. След като в началото на юни от ГЕРБ бяха изключени общински съветници Петя Василева, Христослав Михайлов и Йордан Грижов, от визитата на Паунов се разбра, че те продължават да създават проблеми - не желаят да напуснат Общинския съвет.

„Още веднъж призоваваме изключените от ГЕРБ общински съветници да напуснат Общинския съвет в Плевен. Настояваме бившите ни колеги да проявят висок морал и да освободят местата, на които бяха избрани с листата на ГЕРБ в Плевен“, призова Паунов.

Основната теза на изказванията му и в Плевен, и в Благоевград бе друга. Паунов изтъкна, че правителството и премиерът Борисов са подложени на компроматни атаки, целта на които е управлението да се дестабилизира заради необратимите крачки, които прави в евроатлантическата интеграция на България. Паунов набеляза и цел – да се спечели доверието на гражданите, за да се извоюват най-много депутатски места от съответния регион. А думите му подсказват около какво ще се върти основната предизборна стратегия на ГЕРБ – ние сме единствения последователен страж на евроатлантизма в България. Теза, с която сигурно ще се опитат да „избият зъбите на Цветанов“ и неговия Евроатлантически център за сигурност.

И така пъзелът се нарежда – Паунов стяга редиците, опитва се да парира щетите, които нанася на ГЕРБ Цветанов с оглед на приближаващите парламентарни избори.

Какво става в БСП?

И там активността е висока. Лидерът Корнелия Нинова отбелязва точки за предстоящия пряк избор дори и когато не присъства лично. На конференцията в Харманли преди дни, например, Нинова получава категорична подкрепа да продължи надпреварата за лидер на БСП. Основните ѝ конкуренти Кирил Добрев и Красимир Янков не получават нито един глас.
Категорична подкрепа получава Нинова и в столичния район „Оборище“. Че социалистите там са твърдо зад нея е знаково, защото тя членува именно в тази организация.

В Първомай (според участници в конференцията) кандидатурата на Добрев също е била отхвърлена, при това в негово присъствие. Дори не се стигнало до гласуване. Не го искали начело на БСП и червените от Монтана.

По-различна е ситуацията в Горна Оряховица, където общинската конференция посещават и Нинова, и Добрев. Накрая единодушно е решено горнооряховската структура да предложи и тримата номинирани за председател на БСП – Корнелия Нинова, Кирил Добрев и Костадин Паскалев. Предстоят още поне стотина конференции из страната, на които социалистите трябва да избират кого да подкрепят за лидер. Мотивите са предимно личностни, защото идеологически противоречия между претендентите за председателския пост няма. 

Волен Сидеров, лидерът на „Атака“ също готви политически фокус – платформа „За православна България“. Обяви я във Фейсбук, обръщайки се към гражданите с християнското „братя и сестри во Христа“. Направо като Сталин след нападението на хитлеристка Германия над Съветския съюз през 1941 г. И сигурно като генералисимуса се надява зад него да застане „страна огромная“.

Като една от най-старите партии в България ВМРО не заема категорични позиции в предизборна обстановка. Войводите държат отворени всички опции. Не съскат срещу партньорите си в управлението ГЕРБ и НФСБ, дори когато има повод. Но и президента Румен Радев не попържат. „Президентът говори като опозиционен политик, но ние няма да влизаме в общия хор срещу него, защото така се руши държавността“, категоричен е зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.
ВМРО и държавният глава неведнъж са си подавали топката. Румен Радев е добре дошъл в общини, управлявани от кметове на ВМРО. А когато министерството на отбраната, оглавявано от лидера на партията Красимир Каракачанов, осигури средства за военен паметник, той бива открит от върховния главнокомандващ – президента Радев.

Всички споменати партии активно се стягат за парламентарните избори, които трябва да са в последната неделя на март догодина.
И не само те.

Основните претенденти за т.нар. протестен вот на изборите догодина – Мая Манолова и Слави Трифонов също не спят.
С познатия си хъс Манолова обикаля страната, коментирайки всяко действие на управляващите. Точно тя раздуха хипотезата за продължаване на мандата на парламента с два месеца, колкото бе извънредното положение, изпусната от екоминистъра Емил Димитров в телевизионно предаване. Доказателство, че Манолова съвсем не е загубила форма.
Изявите й обаче са отразени предимно във Фейсбук и нямат блясъка, съпътстващ играчите от политическата А група.

Шоуменът Слави Трифонов пък направо изглежда вехто, макар че е в ново студио. Но изглеждащо някак провинциално и евтиничко – фон, на който познатите цинизми, с които съпътства дори политическите си коментари, звучат нелепо за бъдещо политическо лице.

С други думи – героите в политиката са уморени и износени, колкото и да се насилват да изглеждат по младежки свежи. Желанието да са в крак с модата направо закопа някои от тях, които избраха да си пуснат бради. Брадата може и да придава солидност и тежест на младите мъже, но рядко подмладява преминалите 50-те.

А политиката е емоция, масите чакат да бъдат развълнувани, възхитени и завладени. Останали без работа, с изтъняващи спестявания, много хора се оглеждат за алтернатива. Чакат политика, с който да свържат мечтите си.

Със „стари муцуни“ това става все по-трудно.
Защото още в писанието е казано: „Никой не налива ново вино във вехти мехове; инак, новото вино ще спука меховете, и виното ще изтече, и меховете ще се изхабят; но ново вино трябва да се налива в нови мехове!“

Но колкото и изхабени да изглеждат действащите „мехове“, на хоризонта нови няма.


От категорията

Истинският проблем на БСП не е Нинова, а как да подкрепи правителство, което ще действа срещу Русия

Истинският проблем на БСП не е Нинова, а как да подкрепи правителство, което ще действа срещу Русия-1626963321.jpg

Три задачи са поставени пред новия кабинет от атлантическите ни партньори – ...

22 юли 2021 | 17:27

Марко Семов: А дали е възможна демокрация там, където има омраза?

-1562394598.jpg

Защото пръстът, размахан или насочен, е закана. А заканата е предупреждение за ...

22 юли 2021 | 18:15

Огнян Минчев: На власт са хора, жадуващи реванш, жадуващи отмъщение

-1546070674.jpg

Не коментирам справедливостта на исканата оставка на Иван Гешев. Всяко нещо - ...

23 юли 2021 | 14:35

Георги Марков: Браво на Орбан! Няма да продаде християнството в Унгария за 7 млрд. евро

-1614159340.jpg

Християнството не се продава. Полша и Унгария не коленичиха на съветските ...

23 юли 2021 | 12:49