Правилен ли е въпросът на БСП за референдума за Истанбулската конвенция?

За да има валиден Референдум, трябва да се приложи въпрос, на който да се отговаря с „ДА“.

Правилен ли е въпросът на БСП за референдума за Истанбулската конвенция?

11211 | 26 ян. 2018 | 13:26

Предложението, предмет на референдума, е прието, ако с "ДА" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. Но ако повечето отговарят с НЕ? Тогава референдумът не е валиден.

Правилен ли е въпросът на БСП за референдума за Истанбулската конвенция?-1516968594.jpgПравилен ли е въпросът на БСП за референдума за Истанбулската конвенция?-1516967192.jpg

Асен Велев

 

Трябва ли Българското Народно събрание да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция" - с този конкретен въпрос. парламентарната група на БСП внесе на 25 януари т.г. в деловодството на Народното събрание искане, подписано от 74 депутати, за провеждане на Национален Референдум за Истанбулската конвенция. Възможните отговори ще са два – ДА или НЕ.

 

Но Законът е конкретен и категоричен: Предложението, предмет на референдума, е прието, ако с "ДА" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. Но ако повечето отговарят с НЕ? Тогава референдумът не е валиден.

 

Какъв резултат очакват депутатите, внесли този въпрос: „Трябва ли Българското Народно събрание да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция?"

 

През последните дни имаше доста дебати относно смисъла, съдържанието и последствията, която тази Конвенция носи. За ползите и вредите от нейната ратификация. Така и за обществото не стана много ясно преводът ли не е точен или наистина има скрити мини. Явно е, че има нужда от още дебати, разяснения, тълкуване... Ясно е, че и политиците са на две противоположни мнения – за и против.

 

Националният Съвет на БСП прие позиция за неподкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция. Вероизповеданията у нас, като никога през последните 50 години, не са били така единни и категорични в своята оценка против Конвенцията.

 

Общественото мнение, обаче не е еднозначно. Вероятно за по-голяма част от обществото това може да не проблем от дневния ред на хората, но така или иначе, политици и медии го поставиха там, слагайки своя залог.

 

Искането на БСП за провеждане на национален референдум, вече е факт и процедурата е задвижена. Още дълго време в медийното пространство това ще е тема номер едно. Споровете и дебатите ще продължат, а накрая всеки един от нас ще изкаже своето мнение.

 

До тук добре. Обаче провеждането на референдум, не е като социологическо проучване, а върховна институция, чието решение има върховенство над решенията на Народното събрание. За това има и специален закон, който регламентира реда и процедурата по която се

взима това Решение.

 

Само през последните години в страната се проведоха няколко значими местни референдума: в Горна Малина, Радомир, Трън, Стара Загора, последният бе в Генерал Тошево. При повечето имаше активен дебат по звученето на въпроса, особено в тези случаи в които се търси отрицателното решение. „Съгласни ли сте да не...“, „Против ли сте да ...“. Тази сложна или по-скоро нетипична, лингвистична структура на въпросите, пораждаше и много спорове, опасения често дори и конспиративни теории.

 

А проблемът е в изискването на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, конкретно в чл.23, който казва: „Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.“

 

Това означава, че за да има валиден Референдум, трябва да се приложи въпрос, на който да се отговаря с „ДА“. В противен случай положението остава непроменено, все едно не е имало проведен референдум. Няма прието Решение, няма върховенство на тази институция и задължителност на решението:

 

Чл. 9, ал.1 Национален референдум се произвежда за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание.

 

Чл. 9, ал. 6 Решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание.

 

Народното събрание приема акт, когато това е необходимо за изпълнение на решението. Чл. 25, ал.1 Решението, прието чрез национален референдум, се обнародва в "Държавен вестник" от председателя на Народното събрание в тридневен срок след получаването му. Решението, прието чрез национален референдум, влиза в сила от деня на обнародването му.

 

Сега да се върнем на формулирания от БСП въпрос: „Трябва ли Българското Народно събрание да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция"?

 

И тъй като от БСП, са инициатори на този референдум, за да е валиден той, те трябва да застъпват отговор с ДА! В противен случай референдумът няма да е валиден.

 

Парламентарната група на БСП това ли иска?

 

Възможни са най-малко три предположения за крайната цел на БСП, инициирайки референдум с така формулиран въпрос?

 

1. Няма никакво намерение да се стигне до провеждането му, а само използва тази гражданска институция за политически инструмент.

2. Да не се проведе и бъде спрян поради административни пропуски в процедурата по инициирането му, след поредица от дълги съдебни дела, за да може БСП да се превърне в жертва, но радетел за гражданско участие и пряка демокрация.

3. Искрени са в своето искане, но не познават законодателството и са допуснали грешка при съставянето на въпроса.

 

И трите възможности, обаче не са добри. Не са добри за имиджа на БСП като честна и демократична партия, работеща в интерес на хората, с претенция за управленчески капацитет. Не са добри и за гражданската енергия, надеждите и очакванията, че чрез инструментите на пряката демокрация нещо може да се промени.

 

От такива промени, политиците и най-вече партийните централи, като че ли ги е страх. С една от последните промени на Изборния кодекс беше прието изискване за задължително гласуване. По-късно Конституционният съд отмени част от тези текстове, но последните парламентарни избори се проведоха в режим на задължително гласуване.

 

Връщайки се пак на чл.23 от закона за пряко участие на гражданите, освен изискването за гласуване с ДА, като условие за валидност има и още едно и то първо условие – в референдума да са участвали не по-малко от участвалите на последните национални избори (изискване за кворум), но такова изискване за задължително участие в национален референдум няма.

 

И въпреки многото изпратени становища от граждански организации, против тази неравнопоставеност, която е в разрез и с принципите на Венецианската конвенция, нито Народното събрание нито Министерският съвет предприеха нещо. С това изискване за съпоставимост на изборната активност (то е изискуемо само за национален референдум, при местни референдуми прагът за кворум е фиксиран на 40% участие), практически беше бламиран този инструмент на пряката демокрация.

 

Днес, една от политическите сили иска да го използва. И ако иска да убеди хората, че това се прави в техен интерес, то първо трябва да направят корекция на поставения въпрос и второ - могат да добавят и още един въпрос с който да се намали или най- добре, въобще да се премахне този праг за участие, така както няма праг за валидност при провеждането на избори за парламент.


От категорията

Другите за Нинова: Може да кара само напред, вдигна БСП на крака, обърна я към властта

-1547559365.jpg

Политик от нов тип със силна интуиция. Но и прекалено импулсивна, твърде ...

15 ян. 2019 | 15:51

Симеон Николов: Трите варианта за избор от Народното събрание по казуса "нов тип боен самолет"

-1472586819.jpg

Политическите и имиджови щети, които нанесоха неадекватните опити да се защити ...

15 ян. 2019 | 15:09

Проф. Румен Гечев: Министрите, които подпишат за Ф-16, са заплашени от беседи в прокуратурата!

Проф. Румен Гечев: Министрите, които подпишат за Ф-16, са заплашени от беседи в прокуратурата!-1547479780.jpg

Предлаганият ни Ф-16 е на чертеж! Чакаме от умрял писмо! Сделката за ...

14 ян. 2019 | 17:02

Адв. Шейтанов: Не си играйте с международното търговско право! Швеция ще започне процедура срещу нас

-1543174755.jpg

Нарушенията на СОП (промяна на първоначалните условия на търга за самолетите) ...

14 ян. 2019 | 14:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


28 ян. 2018 | 16:59Референдумът в страната вероятно ще покаже около 85 % от хората ще бърдата против него и големите права на международния орган "GREVIO "упълномощен неясно от кого с високи наднационални права над правителства и съда да контролира нейното прилагане ,изпълнение и пропаганда тормоз сред децата и учениците!Българските майки и бащи няма да се подмамят по прозрачния параван на конвенцията ,защото тя иска да им отнеме децата и да забравят семейство род и отечество !За приемането ще са около 10 12 % подкупени псевдополитици и предатели от грантовете и Платените НПО та !Останалите са без мнение !Добър пример даде Стара Загора ,добре е да се последва и от други градове,защото тава означава дебати по места ,които са по верни от манипулациите на телевизиите с плтените изказвачи!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Бум


27 ян. 2018 | 01:43Няма как или човек(мъж жена) или джендър(а какво е джендър ще ни кажат от америка). Курвинета по скоро трябва да си купят свещи и да измолят прошка от народа си ...... горко им иначе.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борисов


26 ян. 2018 | 21:44Много си е добър въпросът. Референдумът е нещото, което ГЕРБ и Бойко не могат да преглътнат и ще опитат всякак да създадат процедурни проблеми, неясноти, отвличащи въпроси, за да тупкат топката и да не се състои референдума. Защото иначе ще се изправят срещу народа, който ще ги помете.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ефект 13


26 ян. 2018 | 17:22Закон приет от БСП и коалиция за тяхно удобство и сега се обръща палачинката. Жалко е, че БГ народа плаща за грешките на подмазвач политиците като Костов и неговата приватизация на ТЕЦ Марица Изток и сега му плащаме лептата за мандата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


26 ян. 2018 | 14:52Чл. 23. (1) Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ТИКВЕНИК


26 ян. 2018 | 14:49Човекът е прав. "Юристите" на Нинова са се изложили. ____Както казваше един мой даскъл ____ЗАКОНИТЕ КОЛЕГИ ТРЕБЕ ДА СЕ ЧЕТАТ. ____И след това да се плещят глупости от парламентарните висоти.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Marta


26 ян. 2018 | 14:14Правилен е въпросът. Ако въпросът е "дали трябва да се подкрепи Конвенцията за защита на жените от домашно насилие" е подвеждащ, защото не става въпрос за това. Така, че за мен им е правилен въпросът на БСП


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.