Петър Ненов Кадър: БНТ

Пламен Узунов е в отпуск, съобщиха от "Дондуков" 2

Правосъдното министерство започва проверка как осъденият Петър Ненов е чатил с Бобоков от затвора

5787 | 30 юни 2020 | 21:03

От публикуваните нови съобщения става ясно, че Бобоков е ходатайлствал за помилването на осъдения в Румъния Петър Ненов, който в момента излежава присъда в затвора


Нова порция съобщения, разменени между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов разпространи прокуратурата.

От тях става ясно, че Бобоков е ходатайлствал за помилването на осъдения в Румъния Петър Ненов, който в момента излежава присъда в затвора.

От правосъдното министерство казаха, че министър Данаил Кирилов е разпоредил проверка за това как лишеният от свобода Петър Ненов е имал достъп до мобилен телефон зад решетките, съобщава БНТ.

Петър Ненов е от Свищов, но дълги години живее в Румъния. Там е бил администратор на фирма, занимаваща се с търговско посредничество.

Според румънската прокуратура от края на 2003 г. до средата на 2004 г. е ощетил румънския държавен бюджет с над 2 милиона евро, чрез укриване на данъци и такси.

В края на септември 2014 г. Върховният съд на Румъния го осъжда окончателно на 6 години затвор и 10 дни по-късно Ненов се прибира в България.

В средата на ноември 2018 г. е задържан у нас по Европейска заповед за арест, издадена от властите в Букурещ, за излежаване на присъда.

Според източници на "По света и у нас" от МВР, при задържането си Ненов е представил фалшива румънска лична карта с чужда самоличност и твърдял, че е румънски гражданин.

Приведен е в затвора в София, където се намира и в момента. Оказва се, че именно от затворническата килия, през последните месеци, Ненов активно разменя съобщения с Пламен Бобоков през мобилно приложение за чат-комуникация и търси ходатайство за помилване.

В телефона на Пламен Бобоков е открита кореспонденция с чат-потребител "Pepi - Ro". От анализа й разследващите предполагат, че става въпрос за Петър Ненов, който е в затвора в София, където излежава шест годишна присъда, издадена от румънски съд за данъчни престъпления в северната ни съседка.

Чрез Бобоков, Ненов търси съдействие да бъде помилван от президента. На 7 април тази година осъденият изпраща на бизнесмена писмо, адресирано до президента на Република България с молба за помилване.

9 дни по-късно изпраща допълнителна информация за пребиваването му в Букурещ, осъждането му, като подчертава и даренията, които е направил на българското посолство в румънската столица, както и за различни структури на МВР. Пламен Бобоков препраща тези съобщения Пламен Узунов, който отговаря: "Ок. Поздрави".

В края на април има нова размяна на съобщения, в които осъденият пита Бобоков дали има резултат. Час и половина по-късно в приложението е регистриран разговор между Бобоков и Узунов. Две минути след този разговор бизнесменът връща на Ненов съобщение:

"Утре ще се виждам по твоя въпрос! Ще има, но няма да е светкавично!".

През месец май Ненов и Бобоков разменят съобщения и документи на румънските съдебни власти още два пъти, които бизнесменът препраща на секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция.

От прессекретариата на държавния глава разпространиха позиция, в която казват, че Петър Ненов не е подавал официално документи за помилване и по тази причина няма стартирана такава процедура.

Признават обаче, че през април 2020 г. е получено писмо от Българския демократичен съюз в Румъния, с което организацията се застъпва за почетния си председател Петър Ненов.

От администрацията на президента твърдят, че са отговорили, че това писмо не е основание за започване на процедура по помилване.

От пресекретариата на държавния глава съобщиха за "По света и у нас", че секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е излязъл в отпуск.

 


От категорията

Прокуратурата разпространи разговори на Божков с журналиста Огнян Стефанов: Първо ще бутна Влади...

-1593936843.jpg

Част от събраните материали представляват веществени доказателствени средства, ...

14 юли 2020 | 11:33

Милева: Божков и Цветан Василев са в заговор с политици и журналисти срещу прокуратурата

-1590830673.jpg

В следващите часове ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с ...

14 юли 2020 | 10:53

Прокуратура задържа за 72 часа обвиняемия за хулиганство по време на протеста

-1497251874.jpg

За извършеното от обвиняемия престъпно деяние, законът предвижда наказание ...

15 юли 2020 | 17:55

СДВР: Няма да позволим група лица да опорочат мирния протест

-1594818594.jpg

Много ясно си личи организацията - едно лице е прехвърлило стъклени бутилки на ...

15 юли 2020 | 15:38