Православната църква чества зачатие на св. Анна, покровителка на брака и семейството

Денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролетта

Православната църква чества св. Анна, покровителка на брака и семейството

2670 | 9 дек. 2018 | 00:03

Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея врачките най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните, които се появяват около огъня като мушици

Православната църква чества зачатие на св. Анна, покровителка на брака и семейството-1544336814.jpg-1481271652.jpg

На днешния 9 декември православната църква чества зачатие на св. Анна, майка на Богородица.

 

Св. Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

 

Това е денят, в който Света Анна е заченала Пресвета Богородица, която е дала на човечеството Исус Христос.

 

Света Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.

Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца и много тъгували. Макар и вече престарели, желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени, горещи и всеотдайни, че той изпълнил молбата им. Един ден при Анна се явил Архангел Гавраил и й открил, че ще роди преблагословена дъщеря, чрез която ще се благословят всички земни племена и целият свят ще получи спасение. След девет месеца - на 8 септември, семейството било ощастливено с момиченце, което нарекли Мария, бъдещата майка на Исус.

 

В народния календар освен с майчинството, денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролетта, както и с нарастването на деня. Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет.

 

Източноправославната църква приема св. Анна през VI век, като тя и Йоаким са наричани свети и праведни богоотци. В Римокатолическата църква едва през XIII век е приета Анна, а официално е канонизирана през 1854 г.

 

Българската православна църква отбелязва зачатието на св. Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

 

Народът почита днешния ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки.

 

Момите посаждат пшеница в гърне и топят клонки от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през следващата година, и то за добър момък.

 

Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии „хващат“. Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.

 

На днешния ден се правят и множество гадания. Строго се следи кой ще е първият гост в къщата. Ако полазникът е мъж, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако е добър човек, годината ще е здрава и плодородна.

 

На 9 декември имен ден празнуват Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Вилиана, Ан-Никол, Ана-Мария.

 


От категорията

Борисов на “Струма”: Каква красота – канавки, тревички, дръвчета, двойни мантинели! (СНИМКИ, ВИДЕО)

Снимка Радио Фокус-1558603352.jpg

Магистралата ще я направя до Кресна. После, който иска, да дава няколко ...

23 май 2019 | 11:22

Борисов: Построил съм нова къща? Беше зайчарник, пристройка е, построих я като дойдоха децата

Снимка Кадър Нова телевизия-1558588161.png

Срамувам се от глупостите, които направихме последния месец - тежка обица на ...

23 май 2019 | 08:15

Скандално! Ново срутване върху струващия 110 млн. лв. варненски булевард „Левски”! (СНИМКА)

Снимка bTV-1558616045.jpg

Превърналото се в повод за полемика елипсовидно кръгово кръстовище с наклон се ...

23 май 2019 | 15:51

Началото на службата е 10 ч

Патриарх Неофит ще оглави тържествен молебен в катедралата „Св. Александър Невски“ на 24 май

-1514729388.jpg

Църквата приканва православните християни да се включат

23 май 2019 | 15:42

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


9 дек. 2018 | 09:33Да подкрепим жертвите на Инквизицията МУ на 09.12.2018 в 09:33 Да подкрепим жертвите на Инквизицията МУ: Коледна картичка за Иванчева и Петрова ИНИЦИАТИВА В СОЦИАЛНАТА МРЕЖА ЦЕЛИ ДА ВДЪХНЕ КУРАЖ НА ДВЕТЕ ЖЕНИ http:eur.not.bgnewsarticlekoledna kartichka za ivancheva i petrova В социалните мрежи тръгна инициатива за изпращане на коледни картички до арестуваните за получаване на подкуп временно отстранена кметица на Младост Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Целта на инициативата е да се вдъхне куража на двете жени и да бъде поправено злото, нанесено от Цацаров щината. Ето адреса на Десислава Иванчева и Биляна Петрова София, 1309 ул. "Майор Георги Векилски" 2, ет 2, килия 6.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.