Народното събрание се използва като гумен печат, който да валидира законопроектите на МС

Пред ГЕРБ има капан, но партията не иска да го види

14685 | 6 юли 2017 | 13:09

Най-голямата партия създава впечатлението, че в нея има строга йерархия и никой не говори, ако не са му разрешили


Пред партия ГЕРБ има капан, който управляващите упорито не желаят да видят. А той е като пушката на Станиславски – на сцената е и рано или късно ще гръмне.
 
Това е капанът на парламентаризма.
ГЕРБ се създаде като лидерска партия - партията на Бойко Борисов. Изгради се като партия на победата. Партия, завладяваща парламентарния терен, изпълнителната и местната власт. Това ѝ създаде ореол - тя владее близо 80% от държавните и общински структури в страната. Един остроумен историк я определи като "партия на чиновниците - приятели на всяка власт". Не е задължително да споделяме тази констатация. Но има нещо, което става притеснително в нейното развитие.


България е парламентарна република. Следователно политическите организации, които стигат до законодателния храм, трябва да боравят с оръжията на парламентаризма. Думата не случайно идва от френското парле – говоря. Партиите трябва да могат да говорят. А ГЕРБ показва, че не може. ГЕРБ се оказва партия на „немите“, в която има двама – трима говорители, които обикновено имат „чин“. Затова депутатите от ГЕРБ лесно се объркват в случаите, когато трябва да се реагира мигновено от трибуната на Народното събрание, а по някаква причина овластените да говорят ги няма.
 
Както стана днес.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с остра позиция, обяснявайки защо депутатите от левицата няма да подкрепят готвените промени в закона за отбраната, с които се орязват правомощия на президента при назначаването на генерали и се нарушава конституцията. Групата на ГЕРБ, най-голямата в Народното събрание, бе като зашеметена. Лидерът ѝ Цветан Цветанов, който обикновено взима думата, когато стане напечено, отсъства. „Спаси“ я простият факт, че дойде времето за почивка и председателят удари звънеца.
 
Но всеки път ли ще е така? Докога ГЕРБ ще се спасява с подобни хватки?
Това състояние издава нежеланието на най-голямата българска партия да се държи като парламентарна партия. В този парламент e видимо, че ГЕРБ страда от липсата на оратори. Не търси и не развива ораторските качества на народните си представители, освен трима-четирима, които се ползват като идеологически юмрук срещу врага. Всичко се учи, но не може в група от 95 души да няма поне десетина с талант за парламентарни говорители. Освен това, в най-голямата партия очевидно има строга йерархия и никой не говори, ако не са му разрешили.
 
Често с поведението си "дежурните" на трибуната депутати на управляващата партия връщат хората от средното и по-възрастното поколение в младостта, защото се държат като натегливи комсомолски секретари – рецитират безлично скучни, бездушни, но сигурно „правилни“ слова. Направо да се чудиш как хора на по 30-тина години, а и по-млади, са прихванали толкова от натегачите от 80-те години на ХХ век. Явно първите седем години са сложили толкова ярък печат върху развитието им, който по-следващите натрупвания не са способни да заличат.
Но шегата настрана.
 
В практиката си като управляваща партия ГЕРБ системно работи в полза на изпълнителната власт и неглижиране на парламента.
Народното събрание се използва като гумен печат, който валидира законопроектите, писани в Министерския съвет. А в последно време – като смокинов лист, с който да бъде закрито авторството на даден проект. Изведнъж един куп законодателни идеи, за които се знае, че ще предизвикат напрежение, се оказват подписани от група депутати от ГЕРБ. Сигурно действат като бушон - ако се издънят нещата, премиерът да остане невинен. Което не би било възможно, ако законопроектът носи печата на Министерския съвет.
 
Подценяването на парламента личи и в това, че мнозинството депутати от ГЕРБ рядко взимат думата в пленарната зала. В предишните Народни събрания беше още по-зле. Наблюдателите гледаха как депутати от БСП и депутати от традиционната десница спорят по даден законопроект, често атакувайки предлаганите текстове от ляво и от дясно. А тези, които би трябвало да ги защитават – ГЕРБ, просто мълчат и чакат на останалите да им свърши отреденото по правилник време в дебата. Тогава пускаха гилотината на мнозинството и си ги гласуваха. От тяхна гледна точка нещата сигурно са изглеждали така – керванът си върви, кучетата си лаят! Но България е парламентарна република, в парламента трябва да се говори. Мнозинството трябва да защитава политиките си, прилагани чрез законите, които предлага. А не да мълчи.
 
От ГЕРБ явно не смятат за необходимо да правят това. Гледат на парламентарната дискусия като на нещо изключително досадно. Все пак трябва да им се признае, в последния парламент взеха мерки. Но така, както те ги разбират – да има някой, който да запуши устата на нахалната опозиция. И включиха в листите си хора като Антон Тодоров, Спас Гърневски. В предишния парламент тази работа вършеше Методи Андреев, но старият седесар се оказа неудобен човек, разгневи с волнодумството си ГЕРБ и те се отърваха от него. Сега Антон Тодоров и Спас Гърневски се впуснаха с жар да изпълнява задачата така, както умеят. То не бяха изрази като „кръвопийци“, то не беше „клаха народа, както турчин не го е клал“ по адрес на БСП. Червените реагираха, като отнесоха въпроса до ръководството на Европейската народна партия. Два пъти. И лидерът ѝ Жозеф Дол отговори на Корнелия Нинова – езикът на омразата е недопустим! Сигурно затова Антон Тодоров вече не е така активен. Е, управляващите могат да разчитат и на Снежана Дукова, но нейните изказвания от трибуната най-често са кратки. Обикновено - да каже, размахвайки пръст към депутатите от БСП, че трябва „позорно да мълчат“. После - да припомни греховете на тройната коалиция.
 
Да се смята, че ГЕРБ не виждат слабостта си в парламента, би било невярно. Виждат я и взимат мерки срещу „дрънкалата“ от опозицията. Така, както постъпват председателите на парламента от техните редици, срещу депутат, който според преценката им прекалява. Изключват микрофона! Затова парламентарният контрол вече се излъчва по „БНТ 2“, а не по „БНТ 1“. С аргумента – който иска, ще го гледа.
 
В предишни Народни събрания можеше да се види група разноцветни депутати мирно да пие кафе в парламентарното кафене. От страни може да изглежда, че това е сговор зад гърба на демокрацията, но всъщност е и канал за комуникация, по който властта може да разбере какво мисли опозицията по един или друг въпрос. Днес това не се използва. Депутатите от ГЕРБ рядко се заседават в парламентарното кафене. Когато не са в пленарната зала, са в стаята си. Общуват помежду си, липсват неформалните контакти с опозицията, което е нещо не само нормално, но и задължително. 
 
За разлика от ГЕРБ, опозицията в лицето на БСП упорито работи по това да има говорители по отделните теми. Публиката започва вече да ги запомня и да ги възприема като министри в сянка по отделните ресори. Талантите бързо се развиват. Ярко и от трибуната умеят да говорят и аргументирано да защитават тезите си не само хора с академичен или медиен опит като проф. Иво Христов, Славчо Велков, Александър Симов, Елена Йончева. Но и съвсем нови за парламентаризма хора като Надя Клисурска – Жекова, например.
 
Изводът е, че за управляващите ще става все „по-горещо“ в парламента. Че опозицията ще им забива дори собствените топки. Както може да се случи с анкетната комисия за грипените. Историята сочи, че успехът на анкетните комисии зависи от умението на ръководителите им така да подготвят и водят заседанията, че накрая да постигнат търсения ефект. Остава да видим дали депутатът от ГЕРБ Емил Христов, който е начело на тази спецкомисия, ще покаже подобни умения.
 
И накрая, в една демократична държава, каквато безспорно е България, няма партии, които са вечно на власт. А когато една партия падне от власт, само яркостта с която блестят от парламентарната трибуна нейните звезди, я съхранява в очите на избирателя, за да може отново да се върне във властта.

 


От категорията

Макаров: Активират се усилията за подкопаване на многовековните връзки на Русия с балканските страни

Макаров-1526586297.jpg

Очакваме ЕК да приеме окончателно решение за хъба „Балкан“ и за потенциалното ...

18 май 2018 | 09:44

Кеворк Кеврокян: Ентусиазъм - за сметка на прозорците

-1460718675.jpg

Личната биографка на Бойко направи равносметка на първата година на третия му ...

19 май 2018 | 11:34

Междудържавните отношения между Русия и България (Обзор)

-1526993802.jpg

На 4 август 1992 г. между Руската Федерация и Република България е сключен ...

22 май 2018 | 15:54

„Таймс“: Тръмп ще върне предишното величие на НАТО

-1526223934.jpg

Руските заплахи наложиха вето върху по-нататъшното разширяване на Алианса на ...

22 май 2018 | 15:34

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Николай Колев


11 юли 2017 | 17:27Колко ти платиха, чоджум за това пасквилче! Пък тези дето си ги цитирал като говорители на БСП не са нищо повече от хунвейбините на др. Нинова! И като нея лъжливи! Симов, Еленка, Христов, Клисурска... били възприемани като министри в сянка? Опази боже България! А на Гечев Економов сме му яли попарата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


11 юли 2017 | 00:23Авторката изтънчено използва евфемизма "идеологически юмрук" вместо много по разбираемото "лайномет".


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


tibia


7 юли 2017 | 20:00Триете? Добре!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018