Бодливата тел пред Бранденбургската врата

При опит да я преминат загиват между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад

Преди 30 години рухна Берлинската стена

3453 | 9 ноем. 2019 | 09:39

Г-н Горбачов, разрушете тази стена, обръща се американския президент Роналд Рейгън към съветския лидер през 1987 г.

Бодливата тел пред Бранденбургската врата-1573125421.jpgСтроителството на Берлинската стна-1573125635.pngРейгън: Г-н Горбачов, разрушете тази стена!-1573125199.jpg-1573125131.jpg-1573125117.jpg-1573125104.jpgБерлинската стена-1573125078.jpg

На 9 ноември преди 30 години падна Берлинската стена. И тъй като Стената се бе превърнала в символ на Студената война, падането й стана символ на краха на комунизма. И начална точка на започналите в Източна Европа промени.

 

Стената е построена доста бързо, на практика за дни.

 

Нейното строителство започва през нощта на 12-ти срещу 13 август 1961 г., събота срещу неделя. Заповедта за нейното изграждане е подписана от ръководителя на ГДР Валтер Улбрихт.

 

В полунощ по тревога е вдигнат целият гарнизон на Берлин. Всички подстъпи от Източната към Западната част на града са блокирани и на сутринта жителите на Източен Берлин, бързащи за работа в Западен Берлин, са спирани от въоръжени патрули.

 

Тук трябва да припомним, че след края на Втората световна война Берлин, столицата на Райха, е разделена от страните победителки на четири окупационни зони. Източната зона, контролирана от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република. В 3-те западни зони контролът е осъществяван съответно от окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция.

Отношенията между довчерашните съюзници в Антихитлеристката коалиция бързо се развалят. На 4 април 1949 г. е създаден Североатлантическият алианс – НАТО. Съветският блок отговаря, като на 14 май 1955 г. създава Варшавския договор.

Започва нова война - Студената война. А Берлинската стена е едно от най-ярките й проявления.

 

Стената първоначално е просто бодлива тел, ограждаща Източен Берлин. Преградени са четирите линии на Берлинското метро, които дотогава свързват източната и западната част на града.

Изселени са хората, живеещи в сгради, разположени близо до бъдещата Стена. А прозорците им, гледащи на Запад, са зазидани. Преградни са 193 улици и 8 трамвайни линии, разкъсани са телефонните линии. Връзките на водопровода и канализацията, които няма как да бъдат зазидани, са преградени със здрави стоманени решетки.

Тъй като новото гранично съоръжение предизвиква голям интерес сред западната преса, за да попречат на снимането на филми и репортажи, сътрудниците на „Щази“ осветяват обективите на камерите с помощта на огромни огледала.

Но тъй като интересът на Запад към живота зад Стената оставал, от западната й част били построени специални наблюдателни кули, от които всеки желаещ можел да разгледа с бинокъл какво става малко по-на изток.

Строителството и оборудването на Берлинската стена продължава от 1962 до 1975 г. Така тя служи за граница между Германската демократична република и Западен Берлин от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г. Разделя западната част на град Берлин от цялата територия на ГДР и от източната част на града.

 

При опит да я преминат загиват между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад. Въпреки това над 5 хиляди души успяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са – масовото бягство по тунел, дълъг 149 метра, полет с делтаплан, промушване между прозорците на 2 съседни апартамента.

 

Господин Горбачёв, разрушете тази стена!“

 

Думите са на американския президент Роналд Рейган и са произнесени на 12 юни 1987 г. до Бранденбургската врата. Държавният глава на САЩ е на посещение в Западен Берлин във връзка с честванията за 750-годишнината на Берлин. Призивът му е към Михаил Горбачов, тогава ръководител на Съветския съюз. Още с идването си на власт две години по-рано Горбачов е обявил курс към реформи, които стават известни като перестройка. Терминът за пръв път е употребен от Горбачов през януари 1987 г. на пленум на ЦК на КПСС.

 

Промените, започнали в Съветския съюз, на практика водят до разпадане на целия Съветски блок. Най-образната част от този процес е падането на Берлинската стена.

 

Как се стига до това?

 

На 23 август 1989 г. Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия и голям брой бежанци от ГДР се възползват от това. Когато малко по-късно – на 11 септември, унгарското правителство отваря границите напълно, Берлинската стена губи своя смисъл. Само за три дни 15 хиляди немци напускат ГДР през Унгария.

 

В източната германска държава започват масови демонстрации с искане на граждански права и свободи. Ръководството на Германската единна социалистическа партия подава оставка. На 24 октомври поста на пръв партиен ръководител напуска Ерих Хонекер.

 

На 4 ноември в Берлин се провежда масов митинг. Издигат се лозунги за свобода на словото и политически свободи. Проявата не е съгласувана с властите.

 

На 9 ноември 1989 г. Гюнтер Шабовски, член на правителството на ГДР, дава пресконференция, на която огласява новите правила за влизане и напускане на страната. Пресконференцията се предава пряко по телевизията. Шабовски обявява, че гражданите на ГДР имат право веднага да получат визи за посещение на Западен Берлин и ФРГ. На мига стотици хиляди се устремяват към Стената.

Граничарите не са получили специална заповед. Първоначално те се опитват да спрат масата с водни оръдия, но после отварят границата.

От другата страна на Стената стотици граждани на Западен Берлин идват да посрещнат гостите.

Събитията приличат на народен празник. Повече от три милиона източногерманци посещават роднините и приятелите си на Запад в следващите три дни.

 

На 22 декември 1989 г. Бранденбургската врата, през която минава границата между Източен и Западен Берлин, е отворена.

 

Берлинската стена все още стои, цяла е, но вече е символ на недалечното минало. Изрисувана е с графити. Скоро берлинчани и гости на града започват да я разрушават, взимайки си парчета за спомен.

 

След обединението на Германия през октомври 1990 г. Берлинската стена е разрушена.

 

Към днешна дата са се запазили само няколко секции от стената в района на Потсдамер Плац, недалече от река Шпрее и на Бернауер Щрасе.

 

Ако от „източната“ страна на Берлинската стена до самия край тя остава уродлив символ на отчуждението, то на Запад стената се превръща в място за творчество на много художници както професионалисти, така и аматьори. През 1989 г. Берлинската стена се превръща в километрова „изложба“ на графити.

 

След разрушаването на Стената фрагменти от нея бързо се превръщат в обект на търговия. Много от късовете от Берлинската стена са купени в САЩ, например в корпорацията „Майкрософт“, в щабквартирата на ЦРУ и други. На 16 май 2006 г. на София е дарен сегмент от Берлинската стена, изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма.

 

 

 


От категорията

Веселин Данев: Можем да отделим рисковата група в хотели, а другите да се върнат на работа

Идеята е всички в рискова възраст или здравословно състояни да си „спестят“ срещата с вируса, казва Веселин Данев-1585815200.jpg

Всичко това ще излезе на държавата в най-лошия случай 40 милиона лева на ден, ...

2 апр. 2020 | 11:21

"Полет с балон над Белоградчишките скали"- едно спиращо дъха видео с иновативен поглед към природата

"Полет с балон над Белоградчишките скали"-1585909140.png

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва ...

3 апр. 2020 | 15:43

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19-1585938159.jpg

Ако България не беше взела мерките, които взе още когато имахме само 31 ...

3 апр. 2020 | 20:10

Георги Марков: Безсрамие по време на коронавирус

-1561186598.jpg

Вижте с какво се занимава европейският елит в разгара на кризата: с ...

3 апр. 2020 | 19:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Енчев Илия


20 ноем. 2019 | 08:55Преди 30 години България пое БЕЗ ентусиазъм новия път на убйците си! https: www.youtube.com watch?v y4NAYtPRSe4 Планът "Ран Ът" за унищожение на България!! Ставай БЪЛГАРИO, земя Eвро продадена! Ставай БЪЛГАРИO, земя Eвро погубена! Ставай БЪЛГАРИO, земя геройска! Ставай БЪЛГАРИO, земя свещенна! България си тсърси свободата! България си търси суверенитетa! НЕ .ставай Българиo НАТО петрол МАРИОНЕТКА! НЕ .ставай Българиo НАТО Коран пикльо пачавра! НЕ .ставай Българиo Eвро марионEтка! България помни Дякона! България помни Ботева! България помни и Вапцарова! България ще си върне Евро украденият и суверенитет! До кога с този Евро окраден СУВЕРЕНИТЕТ из двойно стандартните пазари, по пътя на ЕВРО БЕЗпътието? Българио, старейшина си на човешкият род на Планетата, ОСЪЗНАЙ се, ДАЙ ПРИМЕР , се ВРАЗУМИ! С Уважение, Енчев entanashi@abv.bg Tokyo to, Nishi Tokyo shi Nishihara cho 1 7 1#303 T. F. 81


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Kihano


14 ноем. 2019 | 10:50Айде пак голямата демагогия. Загиват между 139 и 245 души, за 28 години. А на мексикано американската граница, на която също има стена, загиват над 300 души годишно! Но никой не иска да я маха, а Тръмпето даже отпусна пари за дострояване. А колко загиват в Средиземно море, а? Що европа не им организира легален канал, като толкова държи на човешките права и правото на свободно придвижване.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


9 ноем. 2019 | 10:10https: bultimes.com wp content uploads 2016 03 12440243_465605663564311_2496309812945852020_o.jpg


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.