Не сме крили искането на ЧЕЗ за цената на тока, твърди шефът на регулатора

Иван Иванов: Всяка година ЕРП-тата искат увеличение на тока с 30-50%. КЕВР одобрява 1-2%

6321 | 11 апр. 2018 | 17:24

Нямаме правомощия да спрем сделката за ЧЕЗ. Никой не ми е оказвал натиск – политиците не могат да ме прекършат, а камо ли някакви енергийни дружества, казва Иван Иванов пред Епицентър.бг


- Г-н Иванов, от БСП твърдят, че Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР) е скрила искането на ЧЕЗ за увеличение на цената на тока. Вярно ли е това?

 

- Категорично не и ще ви кажа каква е истината. А тя е, че всяко дружество трябва да подаде заявление за цени, след което трябва да представят т. нар. „неконфиденциален вариант“. Той е със заличени лични данни и търговска информация. С мое писмо съм изискал до следващия понеделник всички ЕРП-та да представят такъв вариант, който ние във вторник ще публикуване на сайта на КЕВР. Няма какво да се крие, тъй като тази информация е публична. И доказателство за това, че данните са публични, е фактът, че аз отговорих на председателката на БСП Корнелия Нинова, като съм цитирал тези стойности, които не могат да бъдат конфиденциална търговска информация и която ще бъде публикувана на сайта ни.

 

- Какви са исканията на ЧЕЗ?

 

- Ние не работим със средни стойности на поискано увеличение. КЕВР има строга методика, по която се произнася за цени. Ние признаваме само необходимите разходи, а останалите не се признават. В резултат на това всяка година енергийните дружества искат увеличение от порядъка на 30, 40, 50 %, но Комисията излиза с цени, които са в рамките на 1 до 2 %. Миналата година бяха подобни изчисленията и на трите ЕРП-та. Повишението, което Комисията одобри и което е валидно в рамките на цяла година, е само 1,5%. То влезе в сила от 1 юли 2017 г. и ще бъде валидно до 30 юни 2018 г.

 

- Защо ЕРП-тата искат огромни увеличения, след като знаят, че няма да ги одобрите?

 

- Те действат като търговски дружества. Искат повече, няма никакво съмненение, и дори след това оспорват решенията ни в съда. Магистратите се произнасят в полза на КЕВР, като се мотивират, че спазваме закона и нормативните изисквания. Искам да отбележа, че в Комисията не работим нито в корпоративен, нито в политичеки интерес. Ние сме независим орган и нашата цел е да защитим обществения интерес. Когато казвам обществен интерес, не трябва да се разбира единствено и само интереса на потребителите. Не, ние отчитаме необходими разходи, които са неизбежни за дружеството, незамисимо дали те са производители на електрическа енергия или са снабдителни и разпределителни дружества. Затова през годините имаме увеличение на цената на електроенергията от 1 до 3 %. За последните 3 години общото увеличение е 2,5%! И за да ви кажа как действа сегашният състав ва регулатора, искам да подчертая, че от 2007 г. до 2014 г. увеличението електроенергиягта е с 34%.

 

- Позововайки се на член 92 от Наредбата на лицензиране на енергетиката, бившият енергиен министър Румен Овчараво твърди, че КЕВР има правомощия да спре сделката на фирма „Инерком“ на Гинка Въбракова за активите на ЧЕЗ. Вие твърдите обратното. Къде е истината?

 

- Това е само негово твърдение. Аз потворих поне 10 пъти и накрая предложих на временната парламентарна комисия, разследваща сделката за ЧЕЗ и лично на председателя ѝ Жельо Бойчев, да направят офиицално питане до законодателния съвет на НС, за да може най-после да се разбере истината. А тя може да стане ясно и по индиректен начин. Например „Обединени патриоти“ предлагат промени в Закона за енергетиката, за да се дадат правомощия на КЕВР за такова действие. С други думи - това го няма и сега предлагат да се промени законът. Освен това бившият председател на Сметната палата Валери Димитров каза: „Учудвам се, но КЕВР няма правомощия да спре сделката, каквито например има Комисията за финансов надзор (КФН)“.

 

Това, което Румен Овчаров не отчита или не желае да отчете, защото е учен човек, е че в член 21 на Закона за енергетиката се говори именно за тези права, които КЕВР има по отношение на енергийните дружества. В чл. 91 на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката се развива това, но отново по отношение на енергийните дружества. В алинея 2 се казва: „Процедурата, която започва с искане, което трябва да постъпи от енергийното дружество...“ В КЕВР провеждаме такива процедури, но фирмата „Инерком“ или която и да е друга, не е енергийно, а търговско дружество. Енергийните дружества са ''ЧЕЗ Разпределение България'' АД , ЧЕЗ Трейд България“ и ЧЕЗ електро България“. С други думи, ако някое от тези 3 дружества поиска от нас – ние ще се произнесем по начин, който да защити интереса на потребителите. Няма да позволим да се разпарчетосва собствеността на дружествата.

 

- Вие знаете ли кой стои зад прочутата вече Гинка Върбакова?

 

- Не мога да ви кажа, а и в КЕВР нямаме капацитет да правим такова проучване. Но и от отговорите, които дадоха представители на ДАНС и ДАР пред депутатите от временната комисия за ЧЕЗ също не пролича. Защото те не съобщиха нищо по въпроса.

 

- Върху вас оказван ли е политически натиск по отношение на тази сделка?

 

- Не. Аз съм добре известен с това, че вземам независими решения не само по този казус, но и по отношение на цените на електроенергията и водата. Върху мен никой не е оказвал натиск. Заявил съм го отдавна и те (политиците, б.р.) не могат да ме прекършат, камо ли някакви дружества. Самата госпожа Гинка Върбакова не я познавам - видях я за първи и единствен път в по време на изслушването й в Народното събрание.

 

- Ще бъде ли застрашена енергийната сигурност на София и Западна България, ако Върбакова купи ЧЕЗ?

 

- Категорично не. Проблем може да настъпи, ако се промени мениджмънта на самите дружества на ЧЕЗ. В момента той е много стабилен.

 

- А каква е гаранцията, че новият собственик няма да смени оперативното ръководство на компаниите на ЧЕЗ?

 

- Мога да ви дам хиляди премери на световни компании, които сменят собствеността си, но не и висшия мениджърски екип. Тази практика вече е валидна дори и за България, защото всеки собственик гледа да има печалба. А за да има печалба, трябва да има добър мениджмънт.

 

- Ще има ли нови договори с т.нар. американски централи „Контурглобал“ и „АЕS Гълъбово“?

 

- Да, работи се по въпроса. До двете централи са изпратени предложения от Министерство на финансите. „Контурглобал“ и „АЕS Гълъбово“ поискаха да им даде 3-месечен срок, в който техните консултанти да се запознаят с документа и да изготвят отговора. След това ще започнат преговорите, за да се стигне до приемливо решение.


От категорията

Петко Добрев: Откъде дойде залпът по апартаментите в ГЕРБ

Сн. Offnews-1553182661.jpg

Борисов няма как да замете апартаментгейт. Това не е суджукгейт и да се измъкне ...

21 март 2019 | 17:31

Най-голямата китайска строителна компания: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай

Лиу Дзиенфън: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай-1553096004.jpg

Знаем, че България има стратегия за подобряване на инфраструктурата си като ...

20 март 2019 | 17:25

Валерия Велева: Как минава световната слава...

Валерия Велева: Как минава световната слава-1553353911.jpg

Да ти се размине за Истанбулската конвенция, втори път да ти се размине за ...

23 март 2019 | 17:04

Симов: Борисов отстрелва Цачева като отчаяна надежда, че публиката ще се задоволи само с нея

Симов: Борисов отстрелва Цачева като отчаяна надежда, че публиката ще се задоволи само с нея-1553352667.jpg

Светкавицата на скандала ни разкри една бърлога от преяли номенклатурчици, ...

23 март 2019 | 16:49

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Пенка Благоева


11 апр. 2018 | 19:27КЕВР досега контролира САМО енергийните дружества?!?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


11 апр. 2018 | 19:09Този "независим" човечец просто не знае къде се намира. Без да иска се е заразил от склонността на борисов да лъже непрекъснато. Преди да каже каквото и да било, трябва да отговори какво става с отнемането на лиценза на ЧЕЗ, за което ни съдят за 600 млн. евро. Ако ни осъдят, дали някой си Иванов ще възстанови щетите ?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.