Цветан Цветков

Цветков призова председателя на ВКС да подаде имотната си декларация

Председателят на Сметната палата: Подаваме сигнали до ДАНС и НАП за Лозан Панов

3437 | 19 юни 2017 | 13:54

Цветан Цветков обясни, защо шефът на ВКС трябва да подаде декларация за имуществото си= Припомняме, че шефът на върховните съдии дори обяви в нарочна декларация, а след това и пред медиите, че по закон не трябва да го прави.


Държавна агенция „Национална сигурност” и Националната агенция за приходите ще разследват Лозан Панов. Сметната палата ще подаде сигнал до двете институции заради пропуска на председателя на Върховния касационен съд да подаде имуществена декларация в законовия срок. Това съобщи пред Канал 3 председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

 

Цветан Цветков обясни, че като член на Висшия съдебен съвет председателят на ВКС е задължен да декларира имуществото и доходите си. Това са направили всички останали членове на съвета.

 

Изненадващо, само Панов е пропуснал. Припомняме, че шефът на върховните съдии дори обяви в нарочна декларация, а след това и пред медиите, че по закон не трябва да го прави.

 

„Господин Лозан Панов в качеството си на член на Висшия съдебен съвет е сред категорията лица, които са задължени да подадат годишни имуществени декларации пред Сметната палата. Това той е следвало да направи до 30-ти април тази година. Тъй като той не е подал такава декларация, той е извършил нарушение на Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Няма да му правим ревизия. Законът е предвидил налагане на глоба в случай, че не се подаде такава годишна имуществена декларация и друго което ни задължава закона е да уведомим директорите на НАП и ДАНС.

 

Цветков призова председателя на ВКС все пак да подаде своята декларация за имущество и доходи и по този начин да спази българското законодателство.

 

"Г-н Лозан Панов има възможност да подаде годишна имуществена декларация пред Сметната палата и е желателно да го направи и е в негов интерес. Въпреки, че ще бъде санкциониран, тъй като така или иначе той не е спазил задължителния срок по закона. Но все пак целта на Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности е прозрачност. Повече прозрачност върху имуществото и доходите на тези лица. Така че моят съвет е Лозан Панов да подаде декларация пред публичния регистър на Сметната палата и ние ще я оповестим веднага", коментира още Цветков.

 

Тъй като до момента Лозан Панов отричаше, че не е спазил закона, не е ясно какъв е мотивът му да скрие своите имоти, тези на съпругата си и общите им спестявания.  Панов обяви, че е подал декларацията си в ИВСС, но достъп до нея имат само проверяващите там.

 

Декларациите пред Сметната палата са публични и проследяват и доходите и придобивките на хората по високите етажи на властта и за минали периоди. Според медийни публикации, съпругата на Панов, наречена в стенограмата „АРГО” черен лебед” от бившия правосъден министър Христо Иванов, притежава много скъпи имоти. Точната им стойност, начин на придобиване и история ще може да бъде проследена само в декларациите пред Сметната палата, ако Лозан Панов все пак реши да ги подаде.


От категорията

Мъжът избира оживени места

Фотограф обикаля улиците на София и тормози млади жени

Източник: instagram-1498463008.jpg

"Той застава пред жертвите си. Навира камерата си в лицето ти, а когато ...

26 юни 2017 | 10:38

Убитата в София е красавицата на Лом Виола Николова (снимки)
(Галерия)

Снимка: Булнюз-1498484828.jpg

Извършителят Стефан Станев е от София и има дете от предишна връзка

26 юни 2017 | 16:45

Българският ром, ритнал жена в берлинското метро, призна вината си и се извини
(Галерия)

Снимка: Архив-1481785598.jpg

Не помня как и защо е станало, бях под влиянието на алкохол и наркотици, казва ...

26 юни 2017 | 16:33

Вижте убиеца на студентката от София! (снимки)
(Галерия)

Снимка: Фейсбук-1498482397.jpg

29-годишният Стефан Станев се развел заради многократно насилие върху съпругата ...

26 юни 2017 | 16:06

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


20 юни 2017 | 00:40Препоръчвам на г н Цветков да се занимае обстойно и с декларацията на премиера б. борисов, който бил обявил само 26 хил. лв. Преди да стане публична личност през 2001 г., борисов бе собственик на множество дружества и би трябвало да обяви пред обществото какво е направил с тях. Ако ги е продал, трябва да покаже парите, ако ги е дарил, трябва да декларира дарението. Нито едно от двете не е направил. Едва ли ще се намерят и 5 български граждани, които да повярват, че борисов има само 26 хил. лв. и наследствена къща в Банкя, която все не може да топлоизолира. Та от договора за охрана на продуктопроводите на Нефтохим прибираше по 1 млн. на година, а за вноските от контрабандистите в кръчвмата на тенис кортовете в Банкя да не говорим.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.