Снимка: Канал 3

Преди КСНС за борбата с корупцията по високите етажи на властта

Председателят на ВКС отказва да се оттегли – на ход е президентът

8492 | 5 апр. 2019 | 10:40

Румен Радев има "дискреционни правомощия", по силата на които може да изиска Лозан Панов "да стои встрани", като излезе в отпуск, а ако откаже - да настоява ВСС да го отстрани заради разкритията с апартамента


Димитър Николов, "Правен свят"


За две години и два месеца от началото на мандата президентът за втори път събира Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по въпроса за борбата с корупцията по "високите етажи на властта" или по-точно - заради незадоволителните резултати от нея. За всеки е ясно – от живеещия в Горско Калугерово, през този в Созопол, София, Брюксел, Берлин, та чак до Вашингтон, че пари в България има, но много се краде и по-лошото е, че наказани няма. Един от членовете на новосформирания Стратегически съвет при държавния глава - адв. Владимир Шейтанов, много точно маркира проблема: "Корупцията е Конституцията на днешна България!".

Но времето за иначе правилните констатации отдавна изтече, нужни са конкретни действия. И първите стъпки в тази посока трябва да дойдат именно от президента, който на основание на правомощията, дадени му от Конституцията, може да свали доверието и от председателя на Върховния касационен съд (ВКС), по начина, по който вече го направи с ръководителя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Като обединител на нацията, президентът е длъжен да демонстрира еднакво отношение към всяка проява или факт, които могат да доведат до ерозиране на доверието в обществото към органите, призвани да разкриват корупцията и в още по-голяма степен - по отношение на представителите на съдебната система, които следва да са гарантите на справедливостта и върховенството на правото.

Известно е, че Румен Радев никога не е имал добро мнение за председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, при това много преди активираната (медийна) атака срещу бившия прокурор, свързана с апартамента и голямата му тераса. Радев е демонстрирал резерви и по отношение на председателя на ВКС Лозан Панов още когато последният се опитваше да въвлече и президентската институция във войната, която неговите покровители водят срещу прокуратурата и много преди да се разбере, че жилището, което обитава, е придобито в нарушение на данъчното законодателство, поставяйки "съдия № 1" в положението на уронващ престижа на съдебната власт нарушител на задължителните за всеки магистрат етични норми.

Румен Радев вече анонсира, че на предстоящия КСНС ще очаква да бъдат обсъдени не просто мерките за борба с корупцията, но и ще настоява за създаването на "такава среда, която да бъде безкомпромисна и да не допуска корупция". "Това означава прозрачност, отчетност и отговорност", каза в четвъртък президентът. Парадоксално е, че по същото време, в опит да се измъкне "чист" от скандала с апартамента в "Елемаг Дипломат", председателят на ВКС правеше точно обратното, с простодушното обяснение, че ако подаде оставка или дори излезе в отпуск до приключване на разпоредената от прокуратурата проверка, той ще е "най-минатият" от всички властимащи клиенти на фирмата на кумовете му "Артекс". Но да не отделяме излишно внимание на изказа на довелия един от символите на държавността - Върховният съд, до най-голямото падение в 141-годишна му история.

Премиерът Бойко Борисов няма възможност да направи повече от това, което стори, макар и с голямо закъснение. Да поиска Панов да поеме моралната отговорност или поне да се оттегли, докато тече разследването срещу него за потенциален конфликт на интереси и за начина, по който фирмата на съпругата му придобива 172 кв. м. и два гаража от близо 40 квадрата за фрапантно ниската цена от 81 000 евро. Това можеше да не сторят и други двама, призовани от Борисов: заместникът на главния прокурор и директор на Националното следствие Борислав Сарафов, както и Пламен Георгиев. Но те го направиха - излязоха в отпуск. Напълно очаквано, Панов отказа, с ясното съзнание, че процедурата по неговото освобождаване е далеч по-сложна и не на последно място - освен гласовете на 17 от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), изисква и санкцията на държавния глава.

Ако до този четвъртък кадровиците на съдебната система не изглеждаха да са склонни да влязат в директен сблъсък, не толкова със самия Панов, колкото с покровителстващите го политико-икономически и адвокатско-лобистки кръгове, то последното заседание на Пленума на ВСС показа, че търпението към циничното поведение на председателя на ВКС вече е напълно изчерпано. Достатъчно е да се цитира един от членовете на Съвета, който се обърна към Панов с думите: "Човек трябва да има достойнство!"

Дискусията с нищо предполагаше да се стигне до изричането на подобни тежки думи, но е факт, че те бяха изречени след поредния опит на Панов да изкриви фактите и да прехвърли вината за нереформираното правосъдие на колегите си от ВСС и в частност на военното правосъдие.

Президентът добре знае, че в голяма степен успехът му се дължи на това, че влезе в политиката, напускайки армията – друг от символите на държавата, без опазването на които тя не би съществувала. Заради това, в края на юни 2018 г., когато своята 20-та годишнина честваха Военно-апелативният съд и Военно-апелативната прокуратура, държавният глава показа своето уважение към магистратите с пагони, за разлика от председателя на ВКС, който не присъства на скромното тържество.

А този четвъртък Панов сам призна, че през последната година напълно съзнателно е саботирал процедурата по одобряване на униформите на военните съдии и прокурори, защото не бил привърженик на военното правосъдие. В случая дори не стои въпросът как Панов е успял да се отклони от задължителната за времето си наборна военна служба, а до това, че по закон, като председател на ВКС, е бил длъжен да изпрати до министъра на отбраната предложение за утвърждаване на униформите на военните магистрати, с които те да изпълняват вменените им задължения, а именно да правораздават.

Извън това отклонение, което по много ясен начин разкрива отношението към закона на най-висшия представител на съдебната власт, по темата на предстоящия КСНС за борбата с корупцията, примерите за нарушенията от страна на Панов на неговия магистратски интегритет могат се поберат в няколко тома. Пълна данъчна ревизия, извършена от Националната агенция за приходите (НАП), установи несъответствие между декларираното и доходите на Лозан Панов за над 100 000 лв.

Оказа се дори, че по примера на съпругата си и Панов е придобил за сумата от едва 26 000 лв. парцел с лятна вила, разположени на метри от плажната ивица по Северното Черноморие. Проверката стартира, след като през 2017 г. председателят на ВКС, единствен от тогавашния ВСС, демонстративно отказа да подаде имуществена декларация и пред Сметната палата. Две съдебни инстанции – Софийският районен съд и Административният съд София-град потвърдиха, че Панов е нарушил закона, с което потвърдиха и наложеното му административно наказание от 1000 лв.

Две години по-късно изглежда вече се разбра, че Панов е имал повече от основателен мотив да не направи достояние имуществото на семейството си, защото още тогава можеше да стане известно, че на името на фирмата на жена му фигурира апартамент, струващ около половин милион лева, за който Елисавета Панова твърди, че го е купила на една четвърт от действителната цена. Това поражда въпроси, които се отнасят до произхода на средствата, с които жилището и двата гаража са придобити, както и какъв размер ДДС е останал неплатен.

Всичко дотук са конкретни примери, в които се съдържат данни за нарушения на Етичния кодекс на българските магистрати, а и на ред законови разпоредби – кои точно трябва да установят проверяващите от НАП и от Инспектората към ВСС. Към тях може да бъдат добавени множеството примери за обслужване от председателя на ВКС на политически, икономически и лобистки интереси в правосъдието, включително чрез порочна тълкувателна дейност, за непрестанно демонстрираните и недопустими за магистрат партийни пристрастия (Радев едва ли е забравил, че през пролетта на 2017 г., точно преди предсрочните парламентарни избори, Лозан Панов и съпругата му Елисавета участвата в политическа демонстрация под прозорците на "Дондуков" 2) и за целенасоченото конфронтиране с други държавни органи и власти.

На този фон изглежда повече от арогантно, че Лозан Панов, очевидно, няма никакво намерение да се съобрази с обществените очаквания и да последва примера на всички останали висши представители на властта, които след замесване на имената им или на членове на техните семейства в скандалите с имотите, напуснаха постовете си - било чрез оставки или с излизането в отпуск, за да не пречат на разследванията и проверките.

В този смисъл не е изключено, дори и преди окончателните резултати от проучванията на компетентните органи, членове на ВСС да повдигнат въпроса за поне временното оттегляне на председателя на ВКС, още повече, че от властовата позиция, която все още заема, Панов има възможност да влияе върху работата на инспекторите от ИВСС, част от които след като приключат мандатите си ще се върнат в съответните съдилища.

Президентът също може да изиска това от Лозан Панов, а последният трудно би могъл да опонира на принципната позиция на държавния глава. Със сигурност Румен Радев вече се е допитал до съветниците си, сред които има бивши членове на Конституционния съд, които трябва да са насочили вниманието му към чл. 129, ал. 2 от основния закон. Текстът определя ключовата роля на държавния глава при утвърждаването на избора на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор. Конституционната разпоредба позволява на президента да снеме доверието си от Панов, като това по никакъв начин не може да се тълкува като намеса в независимостта на съдебната власт, защото по волята на конституционния законодател, президентът разполага с т.нар. "дискреционни правомощия" по отношение "тримата първи" в правосъдието.

В този дух е и решение № 13 на Конституционния съд от 1996 г. При обсъждането му конституционните съдии са разгледали стенограмите от дискусията, проведена във Великото народно събрание (ВНС), посветена именно на избора от ВСС на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор. Едно от предложенията е било президентът да поеме председателството на Висшия съдебен съвет, но в крайна сметка това е предоставено на министъра на правосъдието. Възприето обаче е било, че президентът е този, който издава указ след решението на кадровия орган по избора на "тримата първи" – чл. 129, ал. 2 от Конституцията. Желанието на народните представители от ВНС е било да наложат избора на председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор да има съгласуваност с държавния глава.

В този смисъл, какво по-логично от това, именно президентът да изиска от председателя на ВКС "да стои встрани", а ако Панов отново откаже да се съобрази с принципната позиция на държавния глава, то не остава нищо друго освен Румен Радев да поиска кадровиците на съдебната власт да потърсят отговорност за несъвместимото с моралните и етични принципи на съдебната власт поведение на председателя на ВКС. Още повече, че според чл. 175, ал. 5 от Закона за съдебната власт президентът е този, който утвърждава решението на 17 от членовете на Съдебния съвет по възможното предсрочно освобождаване на председателя на ВКС.

"Ако искаме да имаме правова, демократична и просперираща държава, трябва да водим борба с корупцията по високите етажи на властта", каза в четвъртък Румен Радев и може да бъде сигурен, че хората го искат.

Така че… на ход е президентът!

 


От категорията

Виенски Институт за сигурност: Москва подкрепя национализма на Балканите, за да запази статуквото

-1547746655.jpg

Последните събития в Черна гора и Северна Македония ясно показват, че Русия ...

16 септ. 2019 | 15:48

Първи звънец: За първи път в Първи клас!

Светлана и Елена
-1568636979.png

Над 60 000 деца за пръв път прекрачиха прага на класната стая. Сред тях бяха ...

16 септ. 2019 | 15:28

Екатерина Анева за пуснатия убиец:Това е национално предателство от страна на българския съд!

Екатерина Анева за пуснатия убиец:Това е национално предателство от страна на българския съд!-1568925347.jpg

ВМРО е бранила държавата ни, целостта и. Всеки човек – човек по човек, бразда ...

19 септ. 2019 | 23:33

Светлана Шаренкова: Маккартизмът ли се завръща?

-1552406504.jpg

Анатолий Макаров е достоен професионалист, дипломат с огромен опит – възпитаник ...

19 септ. 2019 | 16:58

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


7 апр. 2019 | 10:07Мили Господи, прости ме и те моля от все сърце, накажи алчната пасмина от гербаджии,бивши и сегашни комунисти, долни депесари политически търгаши, турчеещи се башибузуци и изнудвачи, които пият кръвта на българите! Горещо те моля, Господи,накажи сикаджийската мутра и мутанта комунист Бойко Методиев Борисов и групировката му, избави, Господи красивата България от гербаджийската чума, и обслужващите ги олигофрени, земеделци_помияри,седесари_свиркаджии,депесари_башибозуци, ибрикчите от коалицията Обединени говнари_лъжепатриоти, лумпени, продажни съдии и журналисти_лъжци!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


5 апр. 2019 | 20:06Авторът на статията е мнооого далече от истината и това прави самата статия ПОРЪЧКОВА. Лозан Панов сключва брак с Елисавета СЛЕД КАТО Елисавета, чрез фирмата си е купола скандалния апартамент и СЛЕД КАТО Елисавета е била вече установила някакви приятелски отношения със собствениците на "Алтекс". В какво може да бъде обвинен Панов в случая? Че се е оженил за имотна жена? СМЯХ В ЗАЛАТА.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


5 апр. 2019 | 18:47В третия случай попаднали мама, тати и дъщерята студентка Право. Там се разви публичен цирк, но и тримата от семейството бяха оневинени от третия състав на ВАС. Питайте шесторката на Блейк от ВАС, те ще кажат какво са сторили. Накрая тримата шефове на отделения обвиниха шефа си К.П. за несъществуващ апартамент в Париж и той доста време даваше обяснения. Така че опитите на съдии да закупуват имоти за жълти стотинки не са от вчера. Много хлъзгава каста са тези с черните тоги... Лошото е, че този опит беше усвоен от министри, зам.министри,сигурно и от депутати и политици, ще видим... Гърмят като пушки с халосни патрони. В челото на купувачите беше Цецо от Шума с апартамент 315 м2 и личен асансьор за фамилията.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


5 апр. 2019 | 18:42Да се върнем към недалечната 2012 г. сагата Приморско, в която бяха въвлечени трима съдии от ВАС, началници на отделения. На единия майката уредила нещата с жилище в Приморско за жълти стотинки, но синът не знаел . Събират се шестима съдии в 3 състава за оневиняване на нагазилите в блатото съдии и трима от тях решават, че съдията МОЖЕ ДА ОТГОВАРЯ САМО ЗА СВОИТЕ ДЕЙСТИЯ, А НЕ И ЗА ТЕЗИ НА МАЙКАТА, ДЪЩЕРЯТА, ЖЕНАТА. За втория съдия е като с първия.Там оправната дъщеря станала жител на Приморско, но квартирата й била тясна и подала молба за строеж на жилище казарма, за което бащата си "плащал наем"". Интересно кой е плащал парите за строеж на казармата""...Таткото пък други съдии го оневинили. неносел отговорност за действията на дъщерята...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


5 апр. 2019 | 17:29От предоставените от Елисавета Панова на Свободна Европа документи е видно, че крайната стойност на жилището с площ от 172 кв.м. и два гаража от по 19 кв.м. в сградата Дипломат в столичния кв. Изгрев възлиза на 505 евро на кв.м., а не както Герберунгите Лъжат 225 евро на кв.м. https: www.svobodnaevropa.bg a 29863508.html


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


5 апр. 2019 | 15:04ТУК МНОГО ДУМИ НЕ СА НУЖНИ,!НУЖНИ СА ДЕЙСТВИЯ И ПРЕЗИДЕНТА ДА ПРИЛОЖИ ДАДЕНИТЕ МУ ПРАВОМОЩИЯ КЪМ ЕДИН ИЛИ ПОВЕЧЕ ОТ "ТРИМАТА ПЪРВИ" чл.129 ,ал,2 от КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ !СИТУАЦИЯТА Е ТАКАВА ,ЧЕ ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯ ИЗХОД ОТ НЕЯ ,ЗА ДА ТРЪГНЕ ДЪРЖАВАТА НИ НАПРЕД !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мамелюк


5 апр. 2019 | 14:43Народът казва "от болната на здравата глава", това се цели с този опит. На ход е ВСС.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мамелюк


5 апр. 2019 | 14:38Защо е този манипулативен материал, който твърди че президентът има някакви изключителни пълномощия по отношение на ВСС и председателите на ВКС, ВАС и на главния прокурор? Спекулира се с конституционни положения, които не подкрепят изложеното, а именно чл. 129, ал 2: Чл. 129. (2) Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение. Къде е тук възможността президентът да инициира освобождаване отстраняване на заемащите тези позиции?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


5 апр. 2019 | 12:34Хайде да не намесваме резитеидента в скандалите на ГЕРБ! Много ги боли шайкаджийте , че ВКС гласува срещу Истамбулската Конвенция.Не могат да простят на Панов, че не им се подчинява.. Не , че той е цвете, но съпоставен с мародера Борисов е направо ангел.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


5 апр. 2019 | 12:31Президента Радев и Лозан Панов за сега са силни и некомпрометирани личности и това е много опасно за корумпираните власт имащи от Шайката ГЕРБ, което ги поставя в една много неблагоприятна ситуация и затова усилията на корумпирания ни "елит" е да ги отстранят от власт и да ги вкарат и в блатото в което са те!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


5 апр. 2019 | 12:25За оттегляне на Панов е меко казано странно, тъй като неговата съпруга е придобила преди брака въпросния имот и по никакъв начин не може да бъде въвличан в тази помия Панов, защото това е събитие преди той да встъпи в брак с нея!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


5 апр. 2019 | 11:58Бойко Атанасов спаси 9 те апартамента на лоботоморания ТЪЩНИК. Необясними богатства да обясни Бойко Атанасов https: 19min.bg news 8 110697.html?&qstr %D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE%20%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2 Има ли финансов надзор за Бойко Атанасов


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Tania Pesheva


5 апр. 2019 | 11:53Съпругата на Лозан Панов доказа, че е дала земята за построяване на блок и е обезпечена с жилище ... какъв е проблемът?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ники


5 апр. 2019 | 10:59Епицентър, стига с тоя герберски пасквил Правен свят. Ясно е, че обслужва интересите на Боко и Цвъки.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.