С презентация на БСП започнаха преговорите

На преговорите за "Регионално развитие": ДБ иска край на феодалната зависимост на общините

3878 | 25 ноем. 2021 | 16:03

От БСП подкрепят и проектите за тунелите под Шипка и Петрохан, и изграждане на трети Дунав мост. От левицата смятат, че трябва да се премине и към реална децентрализация на общините


Поредната тема на консултации между партиите, които искат да съставят коалиционно правителство, е по темата регионална развитие.

 

От БСП в тях участват Асен Гагаузов (министър на регионалното развитие в кабинета на Сергей Станишев), Борислав Гуцанов (депутат в три парламента), Генади Събков (бивш кмет на Мездра), Петко Тюфекчиев (областен координатор на БСП за област Велико Търново), Михаил Лисков (бивш кмет на Харманли) и Стефан Начев

 

Експертите на "Има такъв народ" включват Гроздан Караджов (предложен за министър на транспорта в проекто-правителството на партията, бивш главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения и Министерството на транспорта), Георги Георгиев (собственик на консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, финансирани с публични и частни средства), Силвия Бакърджиева (номинирана за екоминистър в проекта за кабинет на ИТН с 12 години стаж в държавната администрация и институции на ЕС), арх. Владо Вълков (избран сред 40-те най-обещаващи млади архитекти на Европа) и Галя Бърдарска (има 48 години проектански и научен стаж в областта на качеството и управлението на водите).

 

Експертите на "Демократична България" са Зарко Маринов (бивш зам.-областен управител на Смолян, главен редактор на в. "Отзвук"), Надежда Йорданова (специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС), Йордан Иванов (председател на ДСБ Пловдив), Надежда Бобчева (зам.-кмет на район "Оборище" в София) и Грети Стафанова (член на Националното ръководство, строителен инженер).

 

"Продължаваме промяната" са представени от бившия финансов инистър Асен Василев, Йордан Терзийски (предприемач, занимава се проектиране и управление на архитектурни и интериорни проекти), и Богомил Петков (председател на представителство в Габрово на Камарата на строителите в България).

 

Асен Гагаузов, бивш регионален министър в правителството на Сергей Станишев представи предложенията на БСП на тема "Регионално развитие", с чиято презентация започнаха преговорите по тази тема.

 

Според него през последните години у нас се отделят около 600 млн. лв. годишно за поддръжката на републиканската пътна мрежа, която е в сравнително добро състояние. Тя е обаче е 20 хиляди километра, а също 20 хиляди километра е обаче четвъртокласната пътна мрежа, която е общинска, а за нея се отделят едва 100-150 млн. лв. и то изключилетлно само бюджетни средства, докато за републиканската има и други източници. затова четвъртокласната пътна мрежа е в много лошо състояние, каза Гагаузов.

 

Гагаузов представи и разработка на БАН, която показва разликите в развитието на регионите в страната и призова, ако не искаме концентрацията на населението в големите градове да продължи със сегашните темпове, да й се обърне внимание.


"Има такъв народ" иска всеки да е на 30 минути от основни услуги.
Предлагаме, когато говорим за регионално развитие да се фокусираме до пет неща - пътища (жп и автомобилен транспорт), медицинска помощ, достъп до образование, високоскоростен интернет, ред и сигурност. Ние искаме всеки човек в страната да е на 30 минути от медицинска помощ, училище и дори забавления, каза Гроздан Караджов от партията.

 

Общините в България са във феодална зависимост, по подобие на Русия и на това трябва да се сложи край, каза от името на "Демократична България" Йордан Иванов.

 

Той посочи, че в България местните данъци са 4% от общите, при средно ниво в Европа 40%. Така общините не могат да провеждат собствени политики. От ДБ предложиха и конкретни мерки за гарантиране на повече приходи на общините и финансова самостоятелност. Иска се дори за 1% от бюджета да се решава на референдум за какво да се похарчат.

От "Има такъв народ" искат конструктивно обследване на всички панелки
Последните 12 години в страната има регионален геноцид. 80% от хората скоро ще живеят в шест града, заради провал на регионалната политика от ГЕРБ, каза Георги Георгиев от "Има такъв народ". От партията искат създаване на регионални инвестиционни бюджети и жилищна стратегия.

Преговорите за кабинет: "Демократична България" иска край на феодалната зависимост на общините© Велко Ангелов

От "Има такъв народ" смятат, че трябва да се направи пълно конструктивно обследване на всички панелни сгради, преди са се реши какво да се прави с тях - дали да се санират, например.

От партията настояват да се направят функционални анализи на работата на АПИ и ВиК сектора. Подкрепят се предложенията на другите партии за промени в Закона за обществените поръчки.

 

Разполагане на фотоволтаици на покривите на панелните блокове може да им даде финансова независимост, те да получат автономност и да финансират с приходите от тях конструктивни укрепвания на сградите. Това предлагат от "Демократична България", като акцент в регионалната политика на бъдещото правителство.

 

Общинският съветник от София Грети Стефанова посочи, че към момента в панелни блокове живеят 2.7 млн. души в цялата страна. Според нея санирането до момента е само едно пудрене на панелките, за което са дадени над 2 млрд. лв.

 Преговорите за кабинет: Консултациите за приоритетите в регионалното развитие

От БСП подкрепят и проектите за тунелите под Шипка и Петрохан, и изграждане на трети Дунав мост. От левицата смятат, че трябва да се премине и към реална децентрализация на общините

От категорията

Кирил Петков обобщава: Разговорите до този момент са мегаконструктивни (ВИДЕО)

-1637480406.png

Дискусията води съпредседателят на "Продължаваме промяната"

26 ноем. 2021 | 15:53

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Корнелия Нинова

Кирил Петков и Асен Василев по тайна доба на крака при Нинова-1637912037.jpg

Малко сред 23 часа харвардците паркират колата си пред главния вход на ...

26 ноем. 2021 | 09:30

Искра Михайлова: България няма да се радва на парите от бюджета на ЕС през 2022 година

-1634492680.jpg

Не са договорени оперативните програми, Планът за възстановяване все още не е ...

26 ноем. 2021 | 22:06

Шофьорите на изгорелия автобус не са били служители на „Беса Транс“, единият бил с изтекла книжка

-1637670888.jpg

Според публикуваното в медиите единият от шофьорите е Кадрим Мемеди, той е на ...

26 ноем. 2021 | 22:05