ВМРО-ДПМНЕ поиска оставката на премиера Зоран Заев и предсрочни парламентарни избори

Прелъстена и изоставена: Македония няма да получи дата за преговори през юни (ОБЗОР)

5346 | 14 юни 2019 | 11:43

Очаква се на срещата на върха в Брюксел следващата седмица европейските лидери да обсъдят кандидатурите на Албания и Северна Македония


Агенция "Фокус"

През последните две години Македония се съгласи да сключи договор за добросъседски отношения с България и да сложи точка на спора с Гърция, като промени името си. И всичко това в името на членството в НАТО и Европейския съюз. Първото вече е факт, но за второто изглежда югозападната ни съседка ще трябва да почака, въпреки дадените от Брюксел обещания.

Обещанието, че през септември Бундестагът ще даде зелена светлина на началото на преговорите за македонското членство в Европейския съюз и поздравления за резултатите на правителството. Това са посланията, които министър-председателят Зоран Заев, според македонската делегация, е приел от канцлера на ФРГ Ангела Меркел на срещата в Берлин, която се състоя в четвъртък.

Германия обаче не е единствената, която бави процеса. Лидерите на Общността изглежда възнамеряват да отложат началото на преговорите за членство с Албания и Северна Македония, въпреки предупрежденията, че по-нататъшното забавяне може да подкопае продемократичните усилия за реформи и в нестабилния регион на Балканите.

Очаква се на срещата на върха в Брюксел следващата седмица европейските лидери да обсъдят кандидатурите на Албания и Северна Македония, но председателят на Европейския съвет Доналд Туск, сигнализира по-рано тази седмица, че не всички страни искат да започнат преговори в момента. „През последните две години Вашата страна даде всички правилни политически сигнали, които ЕС очаква от кандидатите”, каза Туск на среща с президента на Северна Македония Стево Пендаровски. „Но искам да бъда честен с Вас: не всички държави-членки са готови да вземат решение за започване на преговорите през следващите дни“, добави Туск.

Резултатите от визитата на македонската делегация в Берлин даде повод на опозицията в страната да поднови атаките си към правителството на премиера Зоран Заев. От ВМРО-ДПМНЕ поискаха от министър-председателя да престане да манипулира обществеността и да напусне властта.

„Република Македония за съжаление не получи дата за начало на преговорите през юни тази година, точно както не успя да получи и миналата година, когато Зоран Заев и неговите сътрудници го обявиха в правителствения самолет. Република Македония не получава дата, защото няма реформи, а престъпността и корупцията имат епидемични размери. Докато Зоран Заев е на власт, Република Македония ще търпи неуспехи. Зоран Заев трябва да излезе от властта, за да може Македония да продължи напред“, бе казано в изявление от ВМРО-ДПМНЕ.

Малко по-късно министърът на отбраната на Северна Македония и вицепредседател на управляващия СДСМ Радмила Шекеринска разкри, че партията ще обсъди възможността за провеждането на предсрочни избори на среща в Охрид, която ще се състои в неделя, 16 юни.

„В неделя Централният съвет ще проведе среща в Охрид и ще обсъди ситуацията след срещата с канцлера (на ФРГ Ангела) Меркел. Казахме, че се грижим за общото положение в страната. Имахме възможността да проведем парламентарни избори заедно с президентските, но не искахме да даваме алиби, казвам, че ги отложихме, защото искахме да видим какво ще се случи. В неделя в Охрид това решение ще бъде обсъдено от партийните органи“, обяви Шекеринска в предаването „Пътят към", излъчено по телевизия „Алсат-М“.

Така Северна Македония, която получи статут на страна-кандидат за членство в ЕС под името Македония през 2005 г., ще трябва да почака още за началото на присъединителните преговори. Колко точно остава неясно засега.

„Слободен печат“ (Македония): СДСМ решава в неделя за предсрочните избори в Македония

Министърът на отбраната на Северна Македония и вицепредседател на управляващия СДСМ Радмила Шекеринска разкри, че партията ще обсъди възможността за провеждането на предсрочни избори на среща в Охрид, която ще се състои в неделя, 16 юни, съобщава проправителственото електронно издание „Слободен печат“.

 

„В неделя Централният съвет ще проведе среща в Охрид и ще обсъди ситуацията след срещата с канцлера (на ФРГ Ангела) Меркел. Казахме, че се грижим за общото положение в страната. Имахме възможността да проведем парламентарни избори заедно с президентските, но не искахме да даваме алиби, казвам, че ги отложихме, защото искахме да видим какво ще се случи. В неделя в Охрид това решение ще бъде обсъдено от партийните органи“, обяви Шекеринска в предаването „Пътят към", излъчено по телевизия „Алсат-М“.

ВМРО-ДПМНЕ: Македония не получава дата, Заев да си подаде оставката

Информацията от Берлин, че Македония няма да получи дата за започване на преговори с Европейския съюз през лятото предизвика бурни реакции от политическите субекти във властта и опозицията в страната. От най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ поискаха премиера да престане да манипулира обществеността и да напусне властта, предава скопският телевизионен канал „Сител“.

 

„Република Македония за съжаление не получи дата за начало на преговорите през юни тази година, точно както не успя да получи и миналата година, когато Зоран Заев и неговите сътрудници го обявиха в правителствения самолет. Република Македония не получава дата, защото няма реформи, а престъпността и корупцията имат епидемични размери.
Докато Зоран Заев е на власт, Република Македония ще търпи неуспехи.
Зоран Заев трябва да излезе от властта, за да може Македония да продължи напред“, се казва в съобщението на ВМРО-ДПМНЕ.

„Макфакс“ (Македония): Австрия и Словения са за разширяване на ЕС

Президентите на Австрия и Словения Александър ван дер Белен и Борут Пахор изразиха подкрепа за продължаване на процеса на разширяване на ЕС и за започване на преговори за присъединяване с Македония и Албания, предава агенция „Макфакс“.
„За доверието към ЕС би било добре, ако в този случай предприемем мерки и не разочароваме хората в тези страни“, посочи ван дер Белен на съвместна пресконференция със словенския си колега във Виена.
Председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка заяви в разговор с Пахор, че Австрия подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Пахор и Соботка посочиха също, че интеграцията на балканските страни е дълъг процес, който изисква търпение.
В същото време, според изявлението на австрийския парламент, президентът на Словения посочи, че Западните Балкани в преговорите за ЕС трябва да се разглеждат като едно цяло.

Kathimerini: ЕС ще отложи преговорите за членство с Албания и Македония

Лидерите на Европейския съюз изглежда възнамеряват да отложат началото на преговорите за членство с Албания и Северна Македония, въпреки предупрежденията, че по-нататъшното забавяне може да подкопае про-демократичните усилия за реформи и стабилността в нестабилния Балкански регион, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Перспективата за членство в ЕС е мощен двигател на реформите на Балканите, след като бивша Югославия се разпадна по време на войната в началото на 90-те години, а изпълнителната власт на ЕС, Европейската комисия, препоръча миналия месец да бъдат поканени да започнат преговори.
На срещата на върха в Брюксел следващата седмица лидерите на ЕС ще обсъдят кандидатурите на Албания и Северна Македония, но председателят на Европейския съвет Доналд Туск, сигнализира в сряда, че не всички страни искат да започнат преговори в момента.

„През последните две години Вашата страна даде всички правилни политически сигнали, които ЕС очаква от кандидатите”, каза Туск, заедно с президента на Северна Македония Стево Пендаровски. – „Ти направи всичко, което се очакваше от теб“.

„Но искам да бъда честен с вас: не всички държави-членки са готови да вземат решение за започване на преговорите през следващите дни“, добави Туск.
Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини предупреди миналия месец, че Европа е на кръстопът, когато става дума за разширяването на Балканите. „Винаги казваме, че това е процес, основан на заслуги, така че когато заслугите се оценяват като положителни, трябва да бъдат признати“, каза тя.

„Неуспехът да се признае и да се отговори на обективния напредък ще навреди на доверието в Европейския съюз“, подчерта Могерини, добавяйки, че това може също да „подкопае стабилността и сериозно да обезкуражи по-нататъшните реформи“.

Нейното предупреждение дойде ден след като Сърбия постави армията си в пълна готовност, когато въоръжената косовска полиция използва сълзотворен газ и арестува около двадесет души в доминираното от сърби Северно Косово в хода на „операция срещу организираната престъпност“.
Северна Македония получи статут на кандидат за членство под името Македония през 2005 г., но присъединителните преговори никога не започнаха, най-вече поради спора с Гърция за името й. Съседните държави постигнаха споразумение за названието миналата година , с което бе отворен пътя на Скопие към влизане в НАТО и евентуално в ЕС.

Зоран Заев след срещата с Меркел: Македония няма да получи дата за преговори през това лято

Македония няма да получи дата за преговори с ЕС през това лято, информира премиерът на страната Зоран Заев след срещата с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, като отбеляза още, че Бундестага ще одобри започването на разговорите за членство със Скопие през септември, предава македонският „Фокус“.
Освен това министър-председателят изрази убеждение, че Македония ще започне преговори със Съюза през тази година.

„Канцлерът Меркел ме информира, че Бундестагът ще вземе решение за одобряване на започването на преговори между ЕС и Северна Македония през септември... На срещата канцлерът подчерта, че Северна Македония е изпълнила очакваното и че Берлин гледа на това много позитивно. В Германия, както и в други държави-членки, резултатите от реформите, подчертани в доклада на Европейската комисия, са безспорно признати и препоръката на ЕК за започване на преговори за членство в ЕС е положителна“, написа Заев в своя профил във „Фейсбук“.

Deutsche Welle: Заев се връща в Скопие с ново обещание от Меркел

Обещанието, че през септември Бундестагът ще даде зелена светлина на началото на преговорите за македонското членство в Европейския съюз и поздравления за резултатите на правителството. Това са посланията, които министър-председателят Зоран Заев, според македонската делегация, е приел от канцлера на ФРГ Ангела Меркел на срещата в Берлин, предава Deutsche Welle в македонската си редакция.

От македонското правителство заявиха, че са доволни от това, което са чули от Меркел по време на срещата. В официалното изявление на правителството се посочва, че септември остава месеца, в който Бундестагът ще обсъди и е вероятно ще одобри започването на преговорите със Северна Македония за влизане в ЕС. Няма информация за това дали позицията на министър-председателя на югозападната ни съседка се е променила с оглед новата ситуация. По-рано Заев предупреди, че ще подаде оставка, ако не страната не получи дата за преговори през юни.

 


От категорията

Отстрелването на олигарсите

олигарси-1590677394.jpg

Да следим внимателно какво ще каже Валери Симеонов, който преди дни предупреди ...

28 май 2020 | 19:06

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Китай е приоритет за Берлин и ЕС

-1511169105.jpg

Предстоящото от 1 юли председателство на ЕС е един от последните големи ...

30 май 2020 | 10:04

Българите сред най-пострадалите финансово от пандемията в ЕС

Снимка БГНЕС-1590756399.jpg

Датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийците са изпитали ...

29 май 2020 | 15:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


16 юни 2019 | 22:40Шенген няма за второкачествените европейци, но какви могат да бъдат българите, които си избират Тиква за министър_председател?Естествено е, че и те самите са тиквеници. В Шенген до този момент тиквеници няма и няма да има.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


14 юни 2019 | 16:05Няма по голямо доказателство, че македонците са всъщност българи. Прецакаха се по същия малоумен начин. "Ще ви приемем в ЕС, ама преди това станете член на НАТО. А сега за ЕС няма да стане". Също като нашия Шенген... Не че имаме нужда от него.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


14 юни 2019 | 15:28И тия като Украйна захапаха дървото, прилъгаха ги уж с ЕС, а им нахамутиха НАТО.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


14 юни 2019 | 14:10Бе то и Мутрьо ни излъгА, че след "успешното" ни европредседателство ще ни молят за влизане в еврозоната и Шенген, ама никой не му иска оставката!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.