Ао управляваше Радев, щяха да измрат много хора. Имаха българите рядък шанс ние да управляваме, заяви премиерът

Ао управляваше Радев, щяха да измрат много хора. Имаха българите рядък шанс ние да управляваме, заяви премиерът (Видео)

Борисов за Божков и Попов: Негодници! Няма да прехвърлям нищо. Акциите на "Левски" не са мои!

25599 | 16 май 2020 | 10:49

По повод есемесите, които Божков твърди, че е разменял с Горанов, Борисов каза, че не вижда нищо притеснително в тях, както и че и той е говорил с Божков. Без нас Балкански поток никога нямаше да стане, колкото и да им е неприятно на опозицията, каза още

Ао управляваше Радев, щяха да измрат много хора. Имаха българите рядък шанс ние да управляваме, заяви премиерът-1589621461.jpgБорисов, Теменужка петкова-1589616703.pngКадър Фейсбук-1589615644.png

Премиерът Бойко Борисов изригна по темата с акциите на ПФК "Левски", като обяви, че това е подигравка и целта е ясна, но той няма да влезе в тази игра.

Ценните книжа му бяха джиросани от обвиняемия Георги Попов, който се укрива в Дубай заедно с Васил Божков, а Сашо Диков устрои публична сценка как носи пратката в Министерския съвет. Борисов не прие Диков, отказа да приеме акциите и по време на инспекцията на интерконектора България-Гърция за първи път коментира темата.

"Темата Левски и мен ме вълнува. Дядо ми казваше, че насила може да вземеш от човек, насила не можеш да му дадеш. Цели държави са извлекли полезните изкопаеми от цели континенти със сила, но насила не можеш да дадеш. Това беше подигравка. Ясна е целта, по какъв начин и защо", 
коментира Борисов разигралия се цирк с разнясането на джиросаните акции из София.

"Вие утре може да ми прехвърлите и вашата къща с децата. Как така, без да ме питате!? Законът го позволява!? Като го позволява, той не ми пречи да кажа „вие сте едни негодници и не искам дори да чувам за вас“. Не, не са на мое име. Не знам кой какво подписва някъде. Нито съм дал съгласие, нито някой ме е информирал. Пак казвам – все едно утре да ти открия една банкова сметка на теб и да…"

"Не са в мен акциите. Те са в Сашо Диков. Нито съм дал съгласие, не желая, нямам отношение и няма да взема акциите. Няма юридически казус.  Ако не ви е ясно каква е целта, това си е за ваша сметка. 


"По никакъв начин не искам да се замесвам с тази тема. Има повдигнати обвинения",

 

Премиерът инспектира интерконектора Гърция-България заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.  Енергийната министърка обясни, че в момента се работи в срок по трасето за тръбопровода на Балкански поток. 


"Ще направим една конферентна среща, за да се уговорим кога да се срещнем на терен на трасето. Работата е трудна, но сме в срок и не сме спирали", каза и Борисов по повод проекта.

Министър Петкова заяви, че е приключена и археологията при работите и са спазени всички изисквания за опазване на културното наследство, като има открити 28 артефакта. Съобразени са и всички екологични изисквания по ОВОС, уточни тя.

"Сега като стане готов, и Кърджали ще може да се газифицира, и ще има нови възможности за икономиката", отчете премиерът. 

Премиерът Борисов разговаря с работници на обекта, както и ръководители, като се поинтересува докъде върви строежа и на гръцката страна.

 

ПЕТ ВИДА ГАЗ ЩЕ ИДВА В БЪЛГАРИЯ

"На опозицията им е много неприятно и това не могат да простят - сега 5 вида газ могат да дойдат тук, напълно независими ще бъдем. Благодарение на нас се прави този проект и ще го има за България! А те спряха и "Южен поток", и не направиха нищо. Това не могат да ни простят", каза Борисов и уточни, че много комисионери са отстранили от този пазар и проекти.

"Сега медийни издатели комисионери, имаше трима такива от Русия до България, ги няма. А сега осигурихме с близо 40% по-ниска цена на газа. Това се дължи на нашата искреност със Запада и Изтока, Путин и Ердоган, Тръмп, Урсула фон дер Лейен. 

 

ЖУРНАЛИСТИТЕ ВЪРВЯТ СЛЕД МЕН КАТО ПАТИЦИ

 

"Сега защо карат след нас, това не разбрах. Като патиците", зачуди се премиерът за това, че е преследван от регионални медии.

Той все пак слезе, за да отговори на въпросите им.

"Въпреки пандемията "Балкански поток" върви бързо и сме доста по-напреднали от гръцките компании. Тръбите са докарани, разпръснати, заварява се. Следващата седмица идват още машини", каза премиерът Борисов, като уточни, че за работниците също се спазва карантина.

 

"Съревнованието, което върви показва, че успяхме с много усилия да върнем България и да имаме най-добро разположение в газоразпределението в региона", заяви премиерът и каза, че и към Чирен ще има връзка, за да се прави връзка в тази посока.

 

ОПОЗИЦИЯТА СПРЯ "ЮЖЕН ПОТОК"

"Българите могат да са доволни, че нещо, което никога нямаше да стане без нас, сега е факт. Помните как забраниха "Южен поток", а и "Балкански поток" нямаше да има, ако не бяхме осигурили подкрепа от Европа, Америка и Русия. Това се дължи само на нас, колкото и нескромно да звучи", повтори Борисов.

 

БЪЛГАРИТЕ ИМАТ РЯДЪК ШАНС, ЧЕ ГИ УПРВАВЛЯМЕ НИЕ

АКО УПРВАВЛЯВАШЕ РАДЕВ, ЩЯХА ДА ИЗМРАТ МНОГО ХОРА

"По време на коронавируса се справихме, това беше война, каквато не сме имали, а в България се справихме, най-неприятното за опозиция е, да се справим. Това им е голяма мъка и пощуряват, започват да ни нападат. Помните, когато в Италия умираха хора, сега си помислете какво стана у нас. Имаха българите рядък шанс ние да управляваме. Защото , ако ви управляваше колегата Радев, той щеше да постъпки както постъпиха Путин, Борис Джонсън, щяха да измрат хора", заяви премиерът Борисов и добави, че България е успяла навреме и бързо да реагира.

 

Ние успяхме бързо и навреме да вземем всякакви мерки, да осигурим тестване, предпазни материали. Представете си в тези условия, как щяхме да сме, ако не беше това управление.

Сега поетапно и внимателно с Щаба успяваме да пуснем местата, където да се връщат работните места, хем да се спазват и мерки. Детските градини се надяват до седмица да ги отворим. Там се знае обаче със сигурност, че се повишава заболяването. Но рискът си заслужава, за да могат родителите да работят", каза Борисов.

 

С ДЪРЖАВНАТА КОМПАНИЯ ЗА ГОРИВАТА ЩЕ СМЕ НЕЗАВИСИМИ

"По време на война и криза се оказва, че за всяко нещо всеки търси държавата. И благодаря на всички, които помогнаха и имаше дарения. Сега с тази държавна компания за горивата, ще имаме въможност да сме независими и при такава криза, никой да не може да ни постави на колене. Това е добре и за хората, да има още един играч", каза премиерът за създаване на държавни бензиностанции.

 

"Искаме да има бензиностанции в областните градове, където да има при криза осигурено количество горива и то на други цени, да се защитава населението и да не се оставяме в зависимост", каза Борисов. 

 

АКЦИИТЕ НА "ЛЕВСКИ" НЕ СА НА МОЕ ИМЕ. НЯМА КАКВО ДА ПРЕХВЪРЛЯМ

 

"Почитателите на "Левски" да си търсят този, който го е направил. Няма да ме вкарвате в тази игра, че някой си е позволил да ми джироса акции. Всяка фирма в ликвидация може да го направи от утре. Ако така излиза, идете при този, който го е направил. Действам - правя газопроводи, магистрали. Все още сме най-стабилни икономически, в първата тройка на ЕС. Още не сме теглили заем. Раздаваме грантове от стотици милиони. Това ми е работата", отсече Борисов.

 

Репортерът на bTV обаче още по-настоятелно започна да пита за ФК "Левски", а премиерът Борисов се разгневи:

 "Няма да се хвана на въпросите на "Божков ТВ".

 “Няма никакъв казус. Насила никой не може да ти даде. Акъл не може да ти налее. Няма полезен ход в момента. Подиграха се с “Левски”. По никакъв начин не искам да се замесвам с тази тема. Божков беше като всички бизнесмени в България, с които сме се срещали. Когато неговите съдружници, в неговата къща изнесоха информация, се стигна до този казус. Никой по никакъв начин не го е третирал различно”, отсече Борисов.

 

"Насила може да вземеш, но насила не може да дадеш. Това беше подигравка и е ясна целта. Няма да прехвърлям нищо. Никой не ме е питал. Тези акции не са на мое име. Не знам кой какво е подписвал някъде и не съм дал съгласие, нито някой ме е информирал. Не ме интересува, какво е направено. Ако така казва законът, това е направено умишлено. Почитателите на "Левски" да търсят този, който го е направил. Няма да ме вкарат в тази игра. Ами то всяка фирма в ликвидация утре може да си джироса на мое име. Няма да участвам в това", категоричен бе Борисов.

 

БОЖКОВ НЕ МЕ КАСАЕ. ТОЙ Е С ПОВДИГНАТИ ОБВИНЕНИЯ 

 

Премиерът заяви, че повече няма да коментира. "Божков не ме касае. Не искам да се замесвам в тази тема. Има повдигнати обвинения. Преди това той беше бизнесмен и сме се срещали като с всеки бизнесмен. Когато неговите съдружници изнесоха тези сигнали, видяхте че органите си действат. Мен повече по никакъв начин не ме касае", отсече Борисов.

 

В ЕСЕМЕСИТЕ С ГОРАНОВ НЯМА НИЩО ПОДОЗРИТЕЛНО 


По повод есемесите, които Божков твърди, че е разменял с Горанов, Борисов каза, че не вижда нищо притеснително в тях, както и че и той е говорил с Божков.

 

"И аз съм говорил с Божков. Когато с Гриша Ганчев, Домусчиев и Божков бяхме на срещата в Министерския съвет. До тогава беше нормално да се разговаря, както ми се обаждат от "Шел", "ОМВ", "Лукойлс", от всички газови компании", отбеляза министър-председателят.

 

Той даде да се разбере, че не представлява проблем, че член на кабинета да води кореспонденция с хазартния бос и не разбра въпроса дали срещите с министрите не стават само по официален път през доловодството. "Всякак стават", отговори вместо него пиарката му Севдалина Арнаудова.

 

"Нещо произлязло ли е от тези срещи. Някаква промяна в закон или облагодетелстване на Божков". След като му беше обяснено, че в медиите излязоха статии, в които се описва как работата на Държавната комисия за хазарта е била повлиявана от Владилсав Горанов. "Така ли, недумай!", възкликна Борисов и отказа да отговаря на повече въпроси.


"Преди тези обвинения нямаше никакъв проблем и той беше български бизнесмен. И аз съм говорил с него. Не виждам какво лошо има в това. Говоря и със собствениците на други големи фирми, защото ние работим да има повече бизнес и инвестиции в България", отсече премиерът.

ЗА ДДС СЕ СЪОБРАЗЯВАМ С БИЗНЕСА


По повод намаляване на ДДС той каза, че се съобразява с бизнеса и помощта за него по време на кризата. "ДДС на храните не се свали, защото там няма спад, а напротив има повишение в оборотите. А на ресторантьорите и хотелите им забранихме да работят и те са пострадали", каза премиерът.

На място бе дошъл и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев със сина си и премиерът ги поздрави с чукване, вместо с ръкостискане, заради мерите срещу коронавируса.

 

 

 Премиерът Борисов и енергийният министър Петкова инспектират строежа на Балкански поток (На живо)

По повод есемесите, които Божков твърди, че е разменял с Горанов, Борисов каза, че не вижда нищо притеснително в тях, както и че и той е говорил с Божков. Без нас Балкански поток никога нямаше да стане, колкото и да им е неприятно на опозицията, каза още

От категорията

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата

Валери Симеонов: Протестите нямат сериозни искания. Решихме полицията да си свърши работата-1596779724.jpg

По думите му е имало доста притеснителни сигнали. Вече имаме връчена подписка, ...

7 авг. 2020 | 08:49

Росен Йорданов, психолог за премахването на блокадите: Полицията си свърши работата

Снимка БНТ-1596779682.png

Вярвам, че демонстрантите ще намерят по-интелигентен начин да отстояват ...

7 авг. 2020 | 08:53

Палатков лагер отново блокира Орлов мост

Палатков лагер отново блока Орлов мост-1596828594.jpg

Нека изградим барикади в цялата страна и да застанем на тях всички заедно! ...

7 авг. 2020 | 22:26

Румен Радев: Репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта

-1595579198.jpg

Готовността да се жертва гражданският мир в името на политическото оцеляване е ...

7 авг. 2020 | 21:40