Премиерът Борисов отлетя за Сеул, води четирима министри и бизнес делегация

Това е първото посещение на български министър-председател в Република Корея след промените

Премиерът Борисов отлетя за Сеул, води четирима министри и 20-членна бизнес делегация

9545 | 24 септ. 2019 | 08:07

Визитата на българския министър-председател Борисов се провежда в навечерието на 30-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни през 2020 г.


Рано тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов отлетя за Сеул.

Днес започва четиридневното му посещение в Южна Корея начело на правителствена делегация, в която влизат четирима министри: вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на транспорта Росен Желязков и министърът на икономиката Емил Караниколов. 

 

Визитата на българския министър-председател се провежда в навечерието на 30-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни през 2020 година.

 

Това е първото посещение на български министър-председател в Република Корея от 1990 година, когато София и Сеул начертаха пътищата на бъдещите взаимоотношения.

 

Целта на посещението е разширяване на сътрудничеството между България и Република Корея в политическия, икономическия и културния диалог между двете страни.

 

В рамките на визитата Борисов ще проведе срещи с премиера Ли Нак-йон и с президента Мун Дже-ин. ще посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на компанията „Hyundai Motor Group“ в град Хуасонг, Университета за чужди езици „Ханкук“ в Сеул, Световната централа по таекуондо  KUKKIWON.

 

Още миналия месец Борисов съобщи, че се подготвя южнокорейска инвестиция в размер на 1,5 млрд.щ.д. в завод за производството на батерии за електромобили. Процесът по реализацията на проекта го движи министърът на икономиката Емил Караниколов.

Задача на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов пък е да преговаря за производство на изтребители Т-50, след като американската “Локхийд Мартин”, от която купуваме ф-16,  се съгласи на тристранно сътрудничество, за което първи Епицентър.бг писа преди два дни.

 

България отдава приоритетно значение на развитието на търговско-икономическото и научно-техническо сътрудничество с Република Корея. Политиката на правителството е насочена към ускоряване на възможностите за икономически растеж, посредством увеличаване на ПЧИ с цел Корея да стане една от 10-те топ дестинации за ПЧИ.

 

Икономиката на Република Корея е част от Четирите азиатски тигъра, скачайки средно с 10% на година за повече от 30 години в период, наречен „Чудото на река Хан“.

 

По данни на БНБ за периода 1996 г. – 2018 г. нетният поток на преките инвестиции от Южна Корея в България възлиза на 212.2 млн. евро. По обем пазарът е нараснал 15 пъти през последните 20 години.

През първите четири месеца на 2019 година двустранната търговия е на стойност 81 млн. щ.д. Износ т на България за периода е 27,6 млн.щ.д. , която е ръст от 44.5% спрямо същия период на преходната година. Вносът от Корея се равнява на 53,4 млн.щ.д.

През 2018 година стокообменът е на стойност 286.6 млн.щ.д., отобелзвайки ръст от 47.6% увеличение спрямо 2017 година.

Една от значимите южнокорейски фирми, инвестирали в България, е “Хюндай хеви индърстрийз”, производител на трансформатори и стъпални регулатори с над 60годишен опит. През 2001 г. българската фирма дотгшна стнадартите на фирмата-майка и името й е променено на “Хюндай Хеви Индърстрис КО. България”. Капиталът на компанията е в размер на 12 млн.лв, в нея работят над 600 души и е водеща по приходи в отрасъла.

 

Достигнатото ниво на корейските инвестиции в България обаче далеч не отговаря на възможностите на страната. Българското правителство е убедено, че има потенциал за привличане на мащабни корейски инвестиции в перспективни сектори у нас.

 

Като високо индустриализирана страна с динамична икономика, която е основен фактор за растежа в Източна Азия, Република Корея е наш стратегически икономически партньор в региона.

 

Насърчаването на стокообмена с тази държава е приоритет заедно с привличането на южнокорейски инвестиции.

 

Република Корея има договори за свободна търговия със 75% от икономиките по света и е единствената държава от Г-20, която търгува едновременно с Китай, САЩ и Европейския съюз.

 

Южна Корея в момента е петият най-голям износител и осмият най-голям вносител в света.

Това е страната с най-голям бюджетен излишък от членовете на Г-20 и страната с най-висок кредитен рейтинг в Източна Азия.

 

Корейски компании от автомобилния сектор проявяват интерес за инвестиции в България. Зам.министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи пред няколко месеца, че компания-лидер в производството на компоненти за автомобили ще се сдобие с два завода в България с близо 500 работници, като част от глобална сделка по придобиване на активи и диверсифициране на производството. 

 

Република Корея е лидер в IT сектора – Samsung Electronics и LG са начело на световния пазар, а 88% от корейското население притежава смартфони.

Освен това страната е с най-бързия интернет в света, а през 2005 става първата страна, минала напълно на широколентов достъп.

Според Индекса на човешкото развитие Южна Корея е най-развитата страна от Източна Азия.

В световен мащаб Република Корея е на челните места и по лична безопасност, образование, сигурност на работното място, лесно развиване на бизнес, и е на първо място по качество на здравеопазването в света.

 

32% от завършилите висше образование са дипломирани в естествени или инженерни науки, поставяйки страната на първо място в списъка на ОИСР.

 

През 1987 г. се въвежда многопартийната система и всеобщото избирателно право, с което страната се превръща в най-модерната демокрация в Азия, известна с прозрачност на правителството, високо ниво на здравеопазване и свобода на религията.

 

В 20-членната бизнес делегация, която придружава премиера Борисов, влизат:

председателят на АИКБ Васил Велев,

шефът на БСК Радосвет Радев

председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов

председателят на Търговска и Индустриална Камара на България и Корея Калин Дамянов,

изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев,

управителят на Национален институт за изследване на виноспиртни напитки и етерични масла Венелин Георгиев,

изпълнителният директор на Геотехмин ООД Доменик Хармес,

Търговският директор на ЦЕРБ ЕАД Надежда Белелиева,

Изпълнителният директор на АСПА Инженеринг Бойко Милев,

Изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на МСП Бойко Такив,

Председателят на Агенцията за инвестиции в строителството Генка Събева,

Изпълнителният директор на Булгарконтрола АД Веселин Балджиев.

 

Ръководител на бизнес-делегацията е Бойко Таков, който ще подпише в Сеул Меморандум за разбирателство с Корейската агенция за търговия и инвестиции и Корейската асоциация на вносителите.

 

Стамен Янев ще подпише меморандум за разбирателство с Корейската агенция за търговия и инвестиции.

 

По време на бизнес-форума Стоян Янев ще представи възможностите за инвестиции в България и интереса на България към корейски инвестиции в областта на машиностроенетоелектроника и ИКТиновациимедицински и здравни технологииобразование и наука.

 

Очаквайте репортажите от Южна Корея

 


От категорията

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с Covid-19, Радев се самоизолира

Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с Covid-19, Радев се самоизолира-1603974657.jpg

Президентът и служителите, с които е бил в контакт, преминават в самоизолация и ...

29 окт. 2020 | 14:28

Само прокурори влизат в Европрокуратурата, стават част от държавното обвинение в България

Само прокурори влизат в Европрокуратурата -1603973864.jpg

Европейските делегирани прокурори ще бъдат единствено магистрати, част от ...

29 окт. 2020 | 14:10

Премиерът: Разпоредил съм да се разгледа възможността ДДС за храната по домовете също да стане 9%

Сн. Фейбсук-1604003627.jpg

Вече четвърти ден, в който съм болен, но мога да си изпълнявам задълженията, ...

29 окт. 2020 | 22:31

Борисов пред лидерите от ЕС: Настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксини

Сн. фейсбук-1603999455.jpg

Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски ...

29 окт. 2020 | 21:23