Премиерът Борисов и президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов

Туркменистан заема 4-то място в света по запаси на природен газ

Премиерът Борисов ще вземе участие в първия Каспийски икономически форум в Туркменистан

7162 | 8 авг. 2019 | 13:04

През юни тази година президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов отпразнува своя 62-и рожден ден с откриване на най-голямата рафинерия в света за преработване на природен газ в бензин.


На 11-12 август в курорта Аваза, разположен край Каспийско море, ще се проведе първият Каспийски икономически форум (CEF - 2019), в който участие ще вземе премиерът Бойко Борисов.
Министър-председателят на България получи покана за форума през май по време на телефонен разговор с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.

12 август се отбелязва в региона като Ден на Каспийско море

Във форума ще вземат участие държавните глави на петте Каспийски републики: Азърбайджан, Иран, Казахстан, Русия и Туркменистан и гости от чужбина.

Форумът, който се провежда по инициатива на президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, ще се превърне в платформа за обсъждане на въпросите, свързани с развитието на търговско-икономическото, транспортното сътрудничество, създаването на условия за големи проекти, дискусии за ролята на икономиката на Каспийския регион в световен мащаб, инвестиционна привлекателност в различни сектори на икономиката на крайбрежните каспийски държави: търговия, развитие на градовете и регионите, туризъм, селско стопанство, транспорт, информационни технологии и комуникации, енергетика и други.

В рамките на форума ще се проведе и Четвъртата среща на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.

Борисов и Бердимухамедов имат срещи още от 2015 година, когато бе първата официална визита на министър-председателя на България в Ашхабад. Основната тема на разговорите тогава бе реализирането на Транскаспийския газопровод, който се очаква да даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция. "Това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни", посочи тогава Борисов. Бяха подписани споразумения за сътрудничество между българското Министерство на регионалното развитие и Туркменистанското за строителство и архитектура, както и на споразумение за сътрудничество между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Съюза на индустриалците и предприемачите на Туркменистан.

Туркменистан заема 4-то място в света по запаси на природен газ. На територията на страната е  второто по големина находище на газ в света. В Туркменистан съществува голяма мрежа от газопроводи. Действащи са газопроводите „Каспийски газопровод“ и „Централна Азия-Център“. 


През 2009 година в експлоатация влезе газопроводът "Туркменистан-Китай“, а през 2010 година -  "Туркменистан-Иран".

Туркменистан се включва активно в изграждането на газопровода „Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия“ (TAPI).

През юни тази година президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов отпразнува своя 62-и рожден ден с откриване на най-голямата рафинерия в света за преработване на природен газ в бензин. Съоръжението има за цел да разнообрази въглеводородния износ на богатата на газ централноазиатска страна, която се бори с ниските енергийни цени в световен план в момент на вътрешна икономическа криза.
Бердимухамедов обяви, че новата рафинерия ще преработва 1,785 милиарда кубически метра природен газ годишно и ще произвежда от него 600 000 тона бензин, 12 000 тона дизел и 115 000 тона втечнен природен газ.
Преработването на газ в бензин в сравнително нова технология. Заводът беше построен от консорциум между японската компания "Кавазаки хеви индъстри" и турската "Рьонесанс". Във финансирането на проекта на стойност 1,7 милиарда долара участваше Японската банка за международно сътрудничество.

През 2018 година лидерите на петте страни, разположени около Каспийско море, подписаха в казахстанския град Актау Конвенция, дефинираща правния статут на стратегическия воден обект, в който има значителни залежи на петрол и газ. Документът беше парафиран от президентите на Русия, Казахстан, Иран, Азербайджан и Туркменистан. Той предвижда дъното и недрата на морето да се разделят на сектори, а акваторията - на вътрешни и териториални води, риболовни зони и общо водно пространство. Всяка страна получи правото на териториални води, не по-широки от 15 морски мили, и риболовна зона с ширина 10 морски мили в рамките на териториалните води.
Руският президент Владимир Путин определи форума на „Каспийската петорка“ като среща от епохално значение. По думите му подписаната конвенция гарантира неприсъствието на трети държави в Каспийско море. „Всякакво строителство на военни бази и разполагането на чуждестранни военни кораби в Каспия се забранява“, потвърди и президентът на Иран Хасан Роухани по време на форума.

Изграждането на туристическата зона Аваза, която ще посрещне гостите на първия Каспийски икономически форум, бе инициирано от президента на Туркменистан през 2007 г.
Оттогава Аваза се превърна в съвременен комфортен курорт, който разполага с всички удобства за провеждане на големи мероприятия с различно предназначение на най-високо организационно ниво. Изградено е ново международно летище в град Туркменбаши, което има капацитет да приема самолети от всякакъв тип. Летището и Аваза са свързани с магистрала.

 

Тази седмица Министерският съвет одобри проект на Спогодба между правителствата на България и Туркменистан за международни автомобилни превози на пътници и товари, като основа за водене на преговори. Тя е първата между двете страни в тази област. С подписването на документа ще се даде възможност за размяна на разрешителни за международни превози с автомобилен транспорт.

През април Николай Янков бе назначен за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Туркменистан (с резиденция в Баку).


От категорията

Нинова категорична: Не е вярно, че ще бъда председател на Народното събрание (ВИДЕО)

Снимка кадър БСТВ-1638449885.png

Нищо от публикуваните имена на кандидат-министри на БСП не отговаря на ...

2 дек. 2021 | 14:25

Корнелия Нинова става председател на 47-ото Народно събрание, съобщи ДСБ

Корнелия Нинова става председател на 47-ото Народно събрание-1638433705.jpg

Председателят на парламента да се избира на ротационен принцип между четирите ...

2 дек. 2021 | 10:26

СДС: Не приемаме идеята на четворната коалиция за увеличение на максималния осигурителен доход

-1635339772.jpg

Заставаме категорично в подкрепа на декларацията на IT - сектора за запазване ...

2 дек. 2021 | 15:40

Д-р Румен Хичев: Има причина за тревога относно Омикрон, но не и за паника

-1635164299.jpg

Докато има региони с недостиг на ваксини и региони от хора със страх от ...

2 дек. 2021 | 15:25