Снимки Фейсбук на Борисов

В един момент другите в ЕС ще питат кой е ваксиниран и кой – не, изтъкна при инспекцията в РЗИ-Пловдив премиерът

Премиерът Бойко Борисов проверява доставените ваксини (ВИДЕО, ДОПЪЛНЕНО)

6661 | 26 дек. 2020 | 11:07

180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лв.

Снимки Фейсбук на Борисов-1608977115.png-1608977142.jpgСнимка Фейсбук-1608973789.png

Премиерът Бойко Борисов проверява доставените у нас ваксини срещу COVID-19.

Те пристигнаха рано тази сутрин в НЦЗПБ. На място е здравният министър Костадин Ангелов.

 

Общо 180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лв. Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, което е радостно и оптимистично, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на министър-председателят Бойко Борисов.

 

Премиерът и здравният министър посетиха РЗИ-Пловдив, където по-рано днес пристигна първата пратка ваксини срещу COVID-19. Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте региона в страната е вече в ход. С първия лъч днес ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през следващите дни и в останалите региони.

 

Ще дойде време, познавайки как действа Съюзът, държавите членки – както гърците въведоха PCR (за влизащите на своя територия), в един момент ще кажат „Я да видим кой е ваксиниран и кой не е“ – тогава да не се налага да се прави повторно“, коментира премиерът Бойко Борисов пред здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на инспекция в РЗИ-Пловдив, където от днес се съхраняват ваксини срещу коронавируса.

Проф. Ангелов го увери, че системата е така направена, че веднага всеки имунизиран ще може да си извади удостоверение, което да може да се използва, например, за пътуване в чужбина.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази специално благодарност към Европейската комисия и председателя й Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика по доставката на ваксините за всички страни от Европейския съюз. „Сигурен съм, че с помощта на ваксините българските и другите европейските граждани ще можем да преодолеем пандемията“, добави Борисов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че дозите от ваксината в РЗИ–Пловдив ще се съхраняват в хладилник, на температура от 2 до 8 градуса, което е допустимо за следващите пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат използвани. „Готови са пакетите за всяка болница и информационните материали, отбеляза Ангелов. Той изтъкна, че на всеки пациент следва да се поставят две дози от ваксината, след което информационната система, която е подготвена, може да издаде удостоверение на всеки ваксиниран. Министърът на здравеопазването напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно.

Министър Ангелов посочи още, че до този момент отпуснатите от правителството средства за Ремдесивир са около 35 млн. лв. Същевременно на месец се отпускат по 83 млн. лв. в подкрепа на работещите на първа линия. Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лв. и 1,2 млн. лв. за сестрите при общопрактикуващите лекари. Министърът на здравеопазването напомни още, че правителството отпусна над 22 млн. лв. за дейности на БулБИО.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, заяви, че лекарите и медицинските служители от армията също са включени в първата фаза от процеса на ваксиниране.

 

Борисов отчете посещението си в РЗИ-Пловдив и във Фейсбук, където написа:

 

"Признателен съм на Урсула фон дер Лайен и на European Commission за създадената добра организация по доставките на ваксините. Вярвам, че благодарение на ваксинацията българските и европейските граждани скоро ще преодолеем пандемията 

 

9750 дози от първата ваксина вече пристигнаха в България. В момента те се разпределят из страната. В Пловдив вече получиха първите бройки. От утре започва имунизацията. Осигурили сме всичко необходимо за нея.Радостно е, че все повече българи желаят да се ваксинират.

 

С ваксините са пристигнали и информационни материали, насочени към българските лекари и пациенти. Всеки ще получи необходимата информация.

 

През месец януари се очакват допълнителни пратки от ваксините до достигане на 62 500 дози."

 

 


От категорията

Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

-1624003235.jpg

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната ...

23 септ. 2021 | 12:23

Пеканов с нулев интерес към проекта Петков/Василев, притеснен за европарите: Брюксел не отстъпва

-1627195554.png

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата ...

23 септ. 2021 | 08:36

ВМРО направи опит да влезе в Министерството на енергетиката

ВМРО направи опит да влезе в Министерството на енергетиката-1632417725.jpg

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки увери ...

23 септ. 2021 | 20:21

Асен Василев: До две седмици ще представим програмата си, няма да пипаме данъци

Асен Василев: До две седмици ще представим програмата си, няма да пипаме данъци-1632416976.jpg

"Построихме "Турски поток" за 3 милиарда, но не сме построили ...

23 септ. 2021 | 20:08