В Министерски съвет са Владислав Горанов и Кирил Ананиев

Премиерът спешно привика министри заради злоупотреби в болниците

13718 | 2 дек. 2017 | 12:52

Държавата обмисля да закрива поетапно болниците с най-много дългове. Лечебните заведения дължат над 420 млн. лв.


Спешна среща при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет е започнала в 12,30 часа днес.

 

Министър-председателят извика при себе си финансовия министър Владислав Горанов и здравния министър  Кирил Ананиев във връзка със злоупотребите в болниците. На срещата в Министерския съвет присъстват представители на спецслужбите.

 

Вчера здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че държавата ще закрива болниците с най-много дългове.

 

При лечебни заведения, които са в тежко състояние и в същия регион има и други болници, които могат да поемат нуждите на населението, може да се върви към закриване", обяви Кирил Ананиев пред БНТ в първото си интервю, откакто е на поста. За структуроопределящи болници, които няма как да се затворят, но са в тежко състояние, ще се предприемат мерки за стабилизиране, допълни той.

 

Ананиев припомни, че за момента дълговете на държавните лечебни заведения са 420 млн. лв., просрочените са 162 млн. лв., а сред първите проблеми, с които се е заел начело на МЗ, е именно финансовото състояние на болниците. "В момента правим пълен финансов анализ, на базата на който ще предложим на правителството конкретни мерки, които да подобрят структурата на системата и да оптимизират дейността", съобщи здравният министър и допълни, че системата ще бъде преструктурирана в частта за държавните лечебни заведения.

 

"По друг начин казано, ще се опитам без наличие на одобрена здравна карта да направим такава само за държавните лечебни заведения", поясни той. "Влизаме във всяка една държавна болница и правим анализ на цялостната й дейност, отделение по отделение, виждаме къде са ефективните и неефективните разходи", обясни Ананиев.


От категорията

"Господари на ефира" гонят Валери Симеонов със златен скункс, той рита статуетката (видео)

Кадър-1540281576.jpg

Според протестиращите майки и 100 скункса са малко, защото липсва морал, а ...

23 окт. 2018 | 10:55

След срещите на Борисов в Дубай: Правим Балкански хъб за износ на храни към Близкия изток

Снимка: МС-1540281236.jpg

Премиерът уточни, че може да инвестира в консервната промишленост и в ...

23 окт. 2018 | 10:53

Есенният туристически сезон в Минерални бани е в разгара си

-1539762045.png

Минералната вода в курорта няма аналог в Южна Европа, освен в Карлови вари. ...

23 окт. 2018 | 14:06

Ангел Джамбазки: Проповедниците на джендър идеологията са най-агресивните либерални фашисти

Ангел Джамбазки-1526116172.jpg

Не се бъркаме в личния живот на хората. Но няма как насила да ни вменяват ...

23 окт. 2018 | 13:21

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


2 дек. 2017 | 18:32Г н премиер, от доста години говорехме, че голяма част от лекарите се превърнаха в "бизнесмени", казано с други думи в търгаши. Вие не проверявахте тези, които можеха да правят золуми, а сменяхте министрите на МЗ. Защо бе? Сменяте един министър, втори,трети, ами трябваше да ви хрумне в главата ,че не са те виновните, а хора под тях, които са се окопали там, където се доставят и изписват лекарствата... Нещо повече: в МВР назначавахте за министри и зам.министри хора , нямащи нищо общо с МВР и чиято кариера не е свързана с това министерство. За са се стигне до социолог, занимаващ се с рекламни продукти, да командва оперативни работници и униформени полицаи. Такова чудо не е било и дано не се повтори.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.