В Министерски съвет са Владислав Горанов и Кирил Ананиев

Премиерът спешно привика министри заради злоупотреби в болниците

12636 | 2 дек. 2017 | 12:52

Държавата обмисля да закрива поетапно болниците с най-много дългове. Лечебните заведения дължат над 420 млн. лв.


Спешна среща при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет е започнала в 12,30 часа днес.

 

Министър-председателят извика при себе си финансовия министър Владислав Горанов и здравния министър  Кирил Ананиев във връзка със злоупотребите в болниците. На срещата в Министерския съвет присъстват представители на спецслужбите.

 

Вчера здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че държавата ще закрива болниците с най-много дългове.

 

При лечебни заведения, които са в тежко състояние и в същия регион има и други болници, които могат да поемат нуждите на населението, може да се върви към закриване", обяви Кирил Ананиев пред БНТ в първото си интервю, откакто е на поста. За структуроопределящи болници, които няма как да се затворят, но са в тежко състояние, ще се предприемат мерки за стабилизиране, допълни той.

 

Ананиев припомни, че за момента дълговете на държавните лечебни заведения са 420 млн. лв., просрочените са 162 млн. лв., а сред първите проблеми, с които се е заел начело на МЗ, е именно финансовото състояние на болниците. "В момента правим пълен финансов анализ, на базата на който ще предложим на правителството конкретни мерки, които да подобрят структурата на системата и да оптимизират дейността", съобщи здравният министър и допълни, че системата ще бъде преструктурирана в частта за държавните лечебни заведения.

 

"По друг начин казано, ще се опитам без наличие на одобрена здравна карта да направим такава само за държавните лечебни заведения", поясни той. "Влизаме във всяка една държавна болница и правим анализ на цялостната й дейност, отделение по отделение, виждаме къде са ефективните и неефективните разходи", обясни Ананиев.


От категорията

Бойко Борисов: След 25 г.одини със сигурност няма да съм жив при тия нерви

-1513340272.jpg

Борисов призова почетния председател на ДПС Ахмед Доган да се намеси с разум за ...

16 дек. 2017 | 14:40

Корнелия Нинова: Решението за мораториум върху лекарствата е лично на Бойко Борисов!

-1512723088.jpg

Председателят на БСП припомни, че предложението за мораториума е гласувано шест ...

16 дек. 2017 | 16:35

Студ, дъжд и сняг ни очакват в неделя

Студ, дъжд и сняг ни очакват в неделя-1513461128.jpg

В неделя валежите ще продължават и в комбинация със застудяването още преди ...

16 дек. 2017 | 23:50

Архимандрит Симон напуска с огорчение Бачковския манастир

Архимандрит Симон напуска с огорчение Бачковския манастир -1513459887.jpg

Архимандрит Симон изкара на поста три години, като наследи манастира от дядо ...

16 дек. 2017 | 23:31

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


2 дек. 2017 | 18:32Г н премиер, от доста години говорехме, че голяма част от лекарите се превърнаха в "бизнесмени", казано с други думи в търгаши. Вие не проверявахте тези, които можеха да правят золуми, а сменяхте министрите на МЗ. Защо бе? Сменяте един министър, втори,трети, ами трябваше да ви хрумне в главата ,че не са те виновните, а хора под тях, които са се окопали там, където се доставят и изписват лекарствата... Нещо повече: в МВР назначавахте за министри и зам.министри хора , нямащи нищо общо с МВР и чиято кариера не е свързана с това министерство. За са се стигне до социолог, занимаващ се с рекламни продукти, да командва оперативни работници и униформени полицаи. Такова чудо не е било и дано не се повтори.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.