Кадър: Фейсбук

Генщабът купувал транспортна техника, за да бяга при война, заяви Борисов на 13-ата годишна среща на правителството с бизнеса

Премиерът захапа президента: Инвестициите се вдигат, г-н Радев, заводите бълват продукция! (ВИДЕО)

28426 | 29 ян. 2019 | 10:31

"Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и САЩ – това възможно ли е? Не, благодаря. По-прозрачна процедура няма. Само, че в България крадецът вика дръжте крадеца – това е много често срещано явление", заяви премиерът


Въвеждането на еврото ще дисциплинира банковия сектор. Това каза премиерът Бойко Борисов на 13-ата среща на бизнеса с правителството, която се провежда в София.

„От една година се занимаваме само с изтребители, а не с доходите и това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет“, коментира Борисов. „Защо е важна темата за еврото? Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим - всички те са с въведено евро. Аз бих задал контравъпрос - кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? Защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка я доведе до фалит, не данъкоплатците да платят и хората да си изгубят парите, а той да понесе своята отговорност и той да я платят“, посочи Борисов.

Сред предимствата от въвеждането на еврото той отчете по-ниските лихви по кредитите, стабилната банкова система и това, че при финансова криза има кой да помогне на съответната държава. „Но важното е да дисциплинираме банковия сектор, да не се случва това, което стана по времето на министър Гечев или с КТБ пак по времето на БСП", обясни премиерът.

"Искам да кажа нещо за инвестициите, защото напоследък много се спекулира, а аз обичам да говоря с цифри. Данните на БНБ сочат - 2016 г. - 1,003 милиарда лева, 2017 г. - 1,389 милиарда лева. Който е учил аритметика, знае, че това означава увеличение на инвестициите. И трябва да ви кажа, че аз много се радвам, че те са в реалната икономика. За първи път, г-н Радев, износът на България за Германия е по-голям от вноса. Защото заводите бълват продукция, която се изнася на 100%", подчерта премиерът. И добави, че при посещението си миналата седмица в Димитровград, е посетил завод с 3000 работници, който изцяло работи за окабеляването на "Мерцедес".

 

Няма по-прозрачна процедура от това да вкараш решението за избора на самолет в българския парламент, категоричен бе Бойко Борисов.

„По-прозрачна процедура от това да вкарваш решение в парламента за какъв самолет, няма значение какво му е марката, да се вземе от българския парламент, там е законно избраната депутатска класа, по-прозрачна процедура от това няма. Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и САЩ – това възможно ли е? Не, благодаря. По-прозрачна процедура няма. Само, че в България нали крадецът вика дръжте крадеца – това е много често срещано явление. Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това време се напълнихме с транспортна техника и то само във Военновъздушните сили. И нямат вътре една пушчица, едно патронче не мога на изстрелят - техника за бягане, да се изнесат Генералният щаб и всички управляващи бързо при война. Нито една съпротивителна единица. И те ни дават оценка. Ние си пазим институциите, спазваме конституцията“, коментира Борсов.

„Ако искат режим да направят, ние искаме демокрация“, подчерта той.

„Изборите са си избори и там ще си проличи и отношението на хората, и всяка една партия какво предлага”, заяви Борисов.

На въпрос защо и кой би могъл да спре България по пътя ѝ към еврозоната, той отговори с въпрос:

 

„Дали на някой му е приятно, че контрабандата от 34% падна под 5%? Дали на някой му е приятно, че за миналата година имаме близо 6 млрд. разпределени за по-високи доходи на хората? 10% увеличение на заплатите, за майките на армията, 20% за две години увеличение на заплатите в армията, за култура, театри, читалища. В колко сектора всичко се направи? Изсветли се бизнесът, алкохол, цигари, а сега и в горивата в момента правим едни неща. Аз ви гарантирам, че резултатите ще бъдат същите като при цигарите – драстични. Така че месец - месец и половина и ще видите резултатите и там. Това не е приятно. Това създава напрежение“, коментира премиерът.

 

"Нашите показатели са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина. Ние, като сравнително малка икономика, не можем да си позволим да бъдем недисциплинирани“, допълни премиерът.

През всички години България се възползва максимално от европейската солидарност. По време на нашето управление сме работили с абсолютно всички европейски фондове, без нито един да ни бъде спиран“, отчете Борисов.

По думите му в сравнение с 2014 г. данъчните приходи тази година са с 50% повече.

 

Това означава много по-добра работа на приходните агенции и по-голяма прозрачност и по-добра работа на системите“, посочи той.

 

„Външният дълг през 2019 г. ще бъде 18.6% и ще се наредим до държавите с най-нисък дълг в Европа“, отбеляза Борисов. Той допълни, че средната работна заплата в страната в сравнение с 2014г. е нараснала с 47.5%.

„БВП е нараснал в сравнение с 2014г. с близо 40%. Рекордни са приходите от туризъм“, заяви още премиерът.

 

Пътят към еврото означава дисциплина, сигурност, прозрачност, подчерта Борисов.

„Понеже съм си говорил много и с президента Макрон, и с канцлера Меркел, и с всички колеги. Те казват - не искате Европа на две скорости, никой не я иска, но ние искаме да гарантираме на нашите данъкоплатци, че повече сценария с Гърция няма да се повтори. Няма да се налага да взимаме от джобовете на германци, французи и да плащаме за някой друг. За да не се случи това – влизайте в Банковия съюз, за да поставим големите банки под контрол, за да не могат да правят глупости. И затова ние и като партия, и като правителство подкрепяме този път, защото той е дисциплина, сигурност, прозрачност - и срещу пране на пари, и срещу лоши кредити и всичко останало“, коментира Борисов.

„Президентът Макрон ни каза – когато сте в този клуб, ние ще сме сигурни, че всичко е наред като банкова система“, допълни той. „Огромни усилия се полагат, никак не е лесно, защото трябва да убедим нашите партньори, че нещата са ни изрядни“, каза още премиерът.

 

Ние сме изпълнили своята европейска солидарност на 100%, подчерта премиерът.

България е единствената държава, която се справи по европейски начин с миграцията. Нашето правителство, спазвайки правилата, успя да се справи с този процес и българите нямат този проблем. Ако всички държави го бяха направили така своевременно и бяха водили своята външна политика така, както България, нямаше да има проблеми“, коментира Борисов.

„Споразумението с Турция за България работи прекрасно“, допълни той, като отново благодари за европейското финансиране за модернизацията на техниката по границата. „Ние сме изпълнили своята европейска солидарност на 100%. Лесно ли е? Не. Шумяхме ли? Не. Свършихме си работата и доказахме, че може външна граница на ЕС и то на края на ЕС, на границата с Турция да се пази по-добрия начин“, подчерта още премиерът.

 

Да ми кажеш, че сме заплаха за демокрацията, при положение, че два пъти им нося оставката. Така че не се притеснявайте – инстинктът на хората е най–верен и ще ни заведе в правилната посока“, каза още Бойко Борисов.

 Премиерът захапа президента: Инвестициите се вдигат, г-н Радев

"Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и САЩ – това възможно ли е? Не, благодаря. По-прозрачна процедура няма. Само, че в България крадецът вика дръжте крадеца – това е много често срещано явление", заяви премиерът

От категорията

Корнелия Нинова: Преглътнах егото си, защото щяха да разсипят партията!

Снимка Кадър БТВ-1560749862.jpg

Структури в червената партия и отделни социалисти хвърляли членските си книжки ...

17 юни 2019 | 08:11

Православната църква почита Свети Дух

-1496641818.jpg

В народните поверия се казва, че от този ден започва т.нар Русалска седмица

17 юни 2019 | 08:03

Десантчици участват в мащабно учение на летище „Чешнегирово“

-1525340274.jpg

В учението участват 5600 военни от осем страни-членки на НАТО, парашутиститет ...

17 юни 2019 | 09:35

Борисов и Мария Габриел обсъждат изграждането на суперкомпютър у нас

-1560679549.jpg

Премиерът ще разговаря и с ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ към ...

17 юни 2019 | 09:19

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


nikvalchev


30 ян. 2019 | 11:14Приемането на Еврото значи загуба на Финансов Суверенитет. Финансовия суверенитет и Лева могат при добро управление да изградят Икономика от нищото. Т.е. Държавата може да печата пари и да плаща за положен Труд, който ще изгради Икономиката! Могат и при лошо управление да сринат Икономиката в нищото, като се печатат и раздават пари срещу нищо! (Примерно за "Студен резерв", или за ток от ВЕИ на Петорна цена!)... Еврото това не го може. Може да ни принуди да работим за него, да произвеждаме стоки и ресурси за да ги продаваме срещу Евро. Тоест да работим за ЕС и Брюксел, не за България!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мутрьо ПРЪСТОВЕТЕ


30 ян. 2019 | 08:04"Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това време се напълнихме с транспортна техника и то само във Военновъздушните сили. И нямат вътре една пушчица, едно патронче не мога на изстрелят техника за бягане, да се изнесат Генералният щаб и всички управляващи бързо при война. Нито една съпротивителна единица. И те ни дават оценка. Ние си пазим институциите, спазваме конституцията", коментира Борсов. Интересно ми е, дали ще има реакция от бутафорния министър ШКЕМБЕ войвода. Та пожарникар дава оценка на висши офицери на БА? А Генерален щаб благодарение на Мутрьо ПРЪСТОВЕТЕ отдавна няма!?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


30 ян. 2019 | 07:39Стига манипулации! Никой не е казвал ,че правите далавера с Тръмп . Просто защото сте много ситни и американецът не ви брои за нещо. Защо да прави далавери с вас, като просто може да тропне по масата и вие ще сте разтреперали крачетата, а пък ако пръ..не , вие сте се уср..ли?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


29 ян. 2019 | 23:07Като се обърне "палачинката "цифрите и оценките направени по обективно и вярно от сега ,ще са съвсем други !Защото сегашната картина се рисува като много красива ,но не е такава !Същото се отнася и за влизането ни в Еврозоната !Има много смущаващи фактори ,казани са от финансови капацитети от по висок ранг от премиера и министъра на финансийте!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


29 ян. 2019 | 22:36Като гледам колко е остарял и изнервен, панически ще бяга от сблъсък с Президента,защото е наясно, че ще загуби а Цецко вече му дърпа килимчето


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владо


29 ян. 2019 | 22:35Баш крадецът вика дръжте крадеца! Договор за Кугърите например, е сключен през 2005 год. когато Бойко е бил плътно до царя. Точно по това време Бойко Борисов е бил виден деятел в НДСВ (водач на няколко листи), член на полит. кабинет на Кобурга, гл. секретар на МВР и пръв приятел на Доган И не само това, според бг. медии неговият личен приятел Николай Гигов посредничи за вноса на въпросните хеликоптери. В американски дипломатически доклад изтекъл в Уикилийкс на Гигов е дадена следната характеристика: Гигов включва в кръга на най близките си лични приятели някои от най могъщите хора в България, като президента Първанов, вътрешния министър Петков и кмета на София Борисов. Наскоро той използва тези връзки помагайки на европейския консорциум да спечели обществената поръчка за снабдяване на българската армия с хеликоптери Eurocopter. . Аферата Cougar не безпокои единствено американския посланик. Години по късно, съмнения за корупция и


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


toot


29 ян. 2019 | 19:50Ама тази Елена освен крадец ще се окаже и лъжец!От най високия форум на партията обеща ,че във вторник ще разкрие корупциони практики.Днес цял ден чакам да се появи ,но уви .....утре!Ама когато си обещал нещо дръж на думата и го изпълнявай или така ще я караме и с "визията за България" Срамота!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


29 ян. 2019 | 22:37Малоумник, каза "До дни", а не до понеделник.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


29 ян. 2019 | 19:58Утре в 10:00 по Свободната ТВ.


Лулчев


29 ян. 2019 | 18:44Според Тикваров били сме доказали , че може външна граница на ЕС се пази добре, ама членство в шенгенското пространство НЯМА и едва ли скоро ще има.Защо бе, др. Тикваров? Все още сме заплаха за демокрацията, защото братските САЩ ни издават визи за пътуване в тяхната държава, също както на руснаци, беларуси, украинци и всички от републиките на бившия СССР. Визата за пътуване в САЩ се издава след МНОГО старателно проучване на българския гражданин. Така ли е, Тикваров?Така е и ЗАЩО е така? Заводите бълвали продукция!!! Не знам за каква продукция говори др. Тикваров, но в никакъв случай не става въпрос за качествена стомана, самолети, автомобили, високотехнологични оръжия или нещо такова, от което се правят сериозни пари. Вероятно Тикваров говори за набълвана продукция от рода на джапанки, консерви от чушки капия,чанти или трикотаж. Лъжите на Тикваров са предназначени за широката публика и за никой друг.Мили Господи, прости ме! Моля те от все съ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Bigman1


29 ян. 2019 | 18:40Браво Бойко, голям шамар отвъртя на фатмака...сега оная кремълска кукла е увиснала на висилката като сопол на клон...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Христо Ботьов


29 ян. 2019 | 20:11BiG найбан пак се появи


Незабравка


29 ян. 2019 | 20:01Никой не може да завърти шамар на Президента!най малко разплутата мутра комплексар! Но боко със сигурност ходи с подуто око!


Стършел


29 ян. 2019 | 19:44Сопол си ти плужек.


Antikiller


29 ян. 2019 | 19:41Ходи направи една всирка на любимата ти Тиква!


Йордан Бояджиев


29 ян. 2019 | 18:25мутра


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ilieva


29 ян. 2019 | 18:00Боже ,тоя човек е дрогиран ! Стига с това КТБ бе . Всички знаем кой се върна от САЩ и всеки ден подклаждаше огъня докато хората се изплашиха и се втурнаха да си теглят парите .Паниката беше огромна !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


29 ян. 2019 | 17:08Не знам каква продукция "бълват" заводите, но по БВП на човек от населението сме на последно място в ЕС и разликата със средното ниво не само не се скъсява, но се и увеличава. Уважавам пожарникарите, но борисов само хирург не е станал. Засега. Цялата логорея за "успехите" да си я пази за Шайката.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


29 ян. 2019 | 17:04Окабеляване на мерцедес е нискоклалифициран труд ,за който в развитите страни няма желаещи.Ако тук трябва да се платят нормални заплати и данъци,ще спре окабеляването в България,ще се измести към по мургавите региони.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


OFFche Welle


29 ян. 2019 | 16:59А на мен ми липсва оня травестит Мамата дето се кълнеше, че ИК не противоречи на Конституцията. Къде ли е тоя миризлив поборник за правата на содомитите ?!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


29 ян. 2019 | 16:44Каква продукция бълват заводите бе, Тиквуне? Онази "продукция", която беше продадена на Саудитите и Катар, и след 2 3 месеца се оказа в ръцете на джихадистите? Нали показаха маркировката на автоматите, мините, сандъците с патрони? Що не отиде тоя индианец в сирийското и иракското посолство, па да им обясни, че "това е просто бизнес", нямаме нищо против убитите ви деца и старци, осакатените граждани?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.