Престъпление без наказание

5262 | 15 апр. 2015 | 13:34

Втора година няма обвинени за мина „Ораново“


Трябваше съдът да потвърди окончателно два пъти обжалваната мижава глоба от 5000 лв., наложена от Главната инспекция по труда (ГИТ) на управата на мина „Ораново“, за да се сетим, че там преди почти две години загинаха петима миньори след срутване. И че това не се случва там за първи път. И да си спомним целия фарс около тази Дикенсова трагедия, който лека-полека върви към заглъхване и оставане без последствия.

 

ГИТ санкционира работодателя за това, че не е осигурил достатъчно условия за здравословен и безопасен труд. Глобата е под средните нива, които предвижда Кодексът на труда. Максималното административно наказание за подобно нарушение е 30 хил. лв. Благоевградската прокуратура вече две години води разследване срещу неизвестен извършител и не повдига обвинения. Нещо повече - месеци след ужасния инцидент в мината през 2013 г., на сайта на обвинението „поради големия обществен интерес“ бе публикувана експертиза на доценти и професори по минно дело. Само че имената им бяха заличени и до днес неоповестени на иначе признатата за заинтересована публика. Експертизата в общи линии оневиняваше управата на мината и заключаваше, че всичко било божа работа и лошо стечение на природни сили. Което, разбира се, даде основание на обвинението да продължи да тупка топката и да не прави нищо.

 

Излиза, че ГИТ и прокуратурата влизат в противоречие. Инспекцията намира управата за виновна и я санкционира, както й позволява законът - с глоба, макар и нищожна. Дали вече обвинението има основание да се задейства и да установи защо концесионерът на „Ораново“ не е осигурил достатъчно безопасни и здравословни условия на работниците си (категорично установен факт на две съдебни инстанции) и дали това съставлява престъпление?

 

Междувременно подобни случки се трупат. Някой си затворил очите за безопасността на служителите си, гръмва база за утилизация край пътен възел „Петолъчката“, загиват трима. Делото срещу собственика се точи от 2012 г. и не е стигнало доникъде. В началото на тази година бе подновено за пореден път. Друг бързал да печели, без да мисли за сигурността, гръмва заводът в Горни Лом, загиват 15 души. Разследването продължава и там още чакаме обвинения. И т.н.

Колкото и още подобни трагедии да се случат, докато няма наказания, те ще си станат рутинна част от пейзажа и ще свикнем с тях. И работодателите никога няма да се научат да си пазят хората и да разберат, че те са най-големият им капитал. И единственото, което ги интересува в бизнеса, ще са печалбите. Да видим сега дали най-накрая ще видим обвинен за мина „Ораново“ след глобата.


От категорията

Огнян Минчев: Кой посъветва Камджалов да говори, че България има нужда сега от твърда ръка?

Колаж: Епицентър.бг-1632824459.png

Аз съм на 63 години и зная - помня как организационните работници слагаха и ...

28 септ. 2021 | 13:11

Кеворк Кеворкян: ПочЕтени и с много топки

-1568320806.jpg

Прословутото Харвардско Дуо/Петков и Василев изхвърля лекомислено въодушевление ...

26 септ. 2021 | 19:22

Боби Бобев: Решението на конфликта между Сърбия и Косово е заключителен документ между тях

Боби Бобев-1618669959.jpg

"В напрежението има пресечна точка и на геополитически интереси. Русия има ...

28 септ. 2021 | 19:41

Дайнов: Все повече се убеждавам, че Петър Илиев не е написал тази книга

-1594996987.jpg

Пeтър Илиeв изoбщo нe e пиcaл книгaтa, нoceщa нeгoвoтo имe. Дaл e пaри нa някoй ...

28 септ. 2021 | 15:59