Британските власти искат десетки хиляди лири гаранция за покриване на ДДС или евентуални мита

Превозвачи от ЕС се отказват да работят във Великобритания заради новите правила след Брекзит

2755 | 21 ян. 2021 | 15:10

Транспореон, германска софтуерна компания, която работи със 100 000 доставчици на логистика, заяви, че спедиторите са отказали поръчки за доставка на продукти от Германия, Италия и Полша


Превозвачите от ЕС и европейските транспортни компании се отказват от правенето на бизнес във Великобритания, след като британските власт искат десетки хиляди британски лири като гаранции за покриване на ДДС или потенциални мита при пристигане, пише вестник “Российская газета“, цитиран от Агенция "Фокус".

Това изискване за финансова гаранция не е съществувало преди Брекзит, а транспортните компании от ЕС, които преди това са предоставяли транспортни услуги за малки и средни предприятия, не са склонни да поемат допълнителната финансова тежест.

През втората седмица на януари отказите за Обединеното кралство се увеличиха със 168 процента спрямо третото тримесечие на 2020 г. и се удвоиха през първата календарна седмица на годината. Транспореон, германска софтуерна компания, която работи със 100 000 доставчици на логистика, заяви, че спедиторите са отказали поръчки за доставка на продукти от Германия, Италия и Полша до Албиона.

Камионите със стоки можеха свободно да преминават през британските пристанища преди Брекзит, сега доставчиците от ЕС, подобно на британските износители, трябва да предоставят много документи преди износа, в допълнение към митническа декларация и финансова гаранция T1. Те трябва да представят документ Rex (Система за регистрирани износители), за да докажат произхода на продукта, който ще определи дали той ще бъде обект на тарифи при влизане във Великобритания или ще бъде обект на преференциално третиране.

Колин Джефрис, който в продължение на 24 години е директор на кампанията на Key Cargo International в Манчестър, каза пред Guardian, че бизнесът му почти е спрял миналата седмица поради внезапно възникналите търговски бариери, наложени на 1 януари. Той отбеляза, че превозвачите са подценили сериозността на финансовите гаранции, известни като T1, които сега се прилагат за стоки, изнасяни за Великобритания.

Камион, натоварен със стока за 200 хиляди британски лири, ще се нуждае от пари или документ за финансова гаранция T1 за 40 хиляди британски лири, само за да предостави гаранции по ДДС, каза той, което е голяма тежест за транспортните компании, които пътуват до Обединеното кралство с множество камиони.

 


Намери своята история

От категорията

Путин: Няколко десетки души от обкръжението ми са болни от ковид

-1623767901.jpg

Сред заразените са част от хората, които отговарят за сигурността на руския ...

16 септ. 2021 | 16:11

Зоран Заев: Балканите вече не са буре с барут и бомба със закъснител, мястото ни в ЕС е заслужено

-1624551930.jpg

"Всяко двустранно, многостранно споразумение тук в региона е абсолютно в ...

16 септ. 2021 | 19:19

10 дни преди изборите в Германия картината е неясна

Кандидатът на ГСДП за канцлер Олаф Шолц води в проучванията-1625554065.png

Със сигурност в бъдещия парламент ще влязат още „Алтернатива за Германия“, ...

16 септ. 2021 | 20:10

ЕС създава ведомство за борба с бъдещи пандемии с бюджет близо 30 милиарда евро

-1562048144.jpg

Новият орган за готовност и реагиране при извънредни ситуации (HERA) ще оценява ...

16 септ. 2021 | 19:57