Превозвачите ще протестират под носа на европейските лидери в София

Пред НДК протестиращите ще държат речи

Превозвачите ще протестират под носа на европейските лидери в София

6183 | 15 май 2018 | 16:15

По „Цариградско шосе“ ще има шествие на камиони и автобуси. В протеста се включват и градовете Пловдив, Велико Търново, Враца, Видин, Русе, Благоевград, Сандански, Петрич

Превозвачите ще протестират под носа на европейските лидери в София-1526391458.jpgПревозвачите ще протестират под носа на европейските лидери в София-1526390851.jpgПротест на превозвачите-1526390338.jpg

Българският автомобилен сектор - товарни превози и превози на хора, се обедини с решение да организира мирен протест на 17 май т. г., в деня на Срещата на върха "ЕС-Западни Балкани" в София.

Решението бе взето на Конференция с международно участие "Европейското бъдеще на транспорта в Централна и Източна Европа", която се провежда в София.

 

Целта на протеста е западните лидери да бъдат убедени в размера на щетите, които промените ще донесат за икономиката на България и за нейните граждани, каза Ангел Траков, председател на УС на Съюза на международните превозвачи /СМП/.

От бранша бяха единодушни, че ще продължат да отстояват парвото си на бизнес без дискриминация и двойни стандарти в ЕС.

 

Предвижда се автомобилно шествие с тежкотоварни камиони и автобуси да премине от 10 до 17 часа по бул. "Цариградско шосе" (отбивката към бул. "Брюксел"), лентите в посока към София. Паркирани товарни автомобили ще се наредят в протестна колона до отбивката за кв. "Дървеница" (4-ти км). След отбивката за квартал "Дървеница" до отбивката за бул. "Ситняково" ще бъде наредена протестна колона от автобуси.

 

Междувременно от 13 до 17 часа ще бъде проведено протестно шествия със сборен пунт площад "Македония", по маршрута от ул. "Алабин" към Съдебната палата, вдясно по бул. "Витоша" до парковото пространство пред НДК, където протестиращите ще държат речи, обясни Траков.

 

В София позиционирани ще бъдат около 100 камиона и още толкова автобуси.

В цялата страна те ще бъдат много повече, защото в протеста се включват и градовете Пловдив, Велико Търново, Враца, Видин, Русе, Благоевград, Сандански, Петрич и др, каза Траков.

 

Участниците в днешния форум заявиха, че товарните превози са бизнес, който се развива в силно конкурентна среда и не получава субсидии от фондовете на ЕС. Спазват се строги регулации, свързани с техническо състояние на превозните средства, екологични норми, безопасност на труда с над 36 директиви и регламенти.

 

"Ето защо предлаганите регулации в пакет Мобилност 1 са напълно необосновани и засягат основно фирми от Централна и Източна Европа, които поради географската си отдалеченост ще бъдат силно затруднени или поставени в невъзможност а изпълнят изискванията, коментира Йордан Абаджиев, изпълнителен директор на СМП, цитиран от Новини.бг.

 

Общо 79,5% от собствениците и управители на фирми определят промените в Мобилен пакет 1 като огромен риск за бизнеса и изразяват опасения, че до 2-3 години ще фалират, показва огласено анкетно проучване в бизнеса. Над 83 на сто определят изискването да се връщат у дома за почивка като изключително затрудняващо, а някои като неизпълнимо.

С готвените регулации на практика ще се отнемат приходи в бюджета на България, а след 2020 год. от нашия държавен бюджет ще трябва да се плащат по-високите вноски в бюджета на ЕС за новия програмен период, смятат представители на бранша.

 

Протестите на автомобилните превозвачи е насрочен за 17 май, когато в София ще бъдет лидерите на Европейския съюз и на страните от Западните Балкани.

От Столична община и от МВР призоваха софиянци да не „излизат с колите си“ в четвъртък. Центърът на София на практика ще бъде блокиран от МВР и службите заради високопоставените гости.

 

Юнкер пристига в София в сряда

 

На 16 и 17 май председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва в срещата на високо равнище Европейски съюз – Западни Балкани. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.


В София ще бъдат също заместник-председателят и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и полиЩой ще тиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят отговарящ за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан и комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.


След края на заседанието на 17 май председателят Юнкер ще участва в съвместната пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Националния дворец на културата, която ще се излъчва на живо от 15 ч. по сателитния канал ЕbS+.


В четвъртък комисар Габриел ще присъства в НДК на подписването на Изявление за подкрепа за Цифрова програма за Западните Балкани, което е по нейна инициатива.

След това Мария Габриел ще се включи заедно с премиeра Бойко Борисов и Върховния представител Федерика Могерини в стратегически диалог за Западните Балкани организиран от Световния икономически форум.


От категорията

Иван Гешев: "Дунарит" да се продаде и да се обезщетят вложителите в КТБ

Гешев: Прецизирано е обвинението на Емилиян Гебрев за ръководител на ОПГ и за пране на пари -1547825929.png

Какво обяснява г-н Гебрев, дали е заедно с Цветан Василев, дали е отделно от ...

18 ян. 2019 | 17:37

Прокурор Гешев: Не става въпрос за тероризъм в България, разбитата банда е изнасяла пари в чужбина

Снимка: Канал 3-1547816141.jpg

Той уточни, че при акцията са претърсени над 50 адреса в 7 града, за които са ...

18 ян. 2019 | 14:55

Прокуратурата за мащабната операция: 43-ма чужденци са арестувани за финансиране на тероризма

Прокуратурата за мащабната операция: 43-ма чужденци са арестувани за финансиране на тероризма -1547831339.jpg

Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на ...

18 ян. 2019 | 19:08

Спецакция! 43 чужденци в ареста за сътрудничество с международни терористични организации

-1511963259.jpg

По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е ...

18 ян. 2019 | 13:30

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.