Президентът Радев след среща с председателя на Общото събрани на 72 та сесия ООН Мирослав Лайчак: Нужна е нова стратегия за справяне с мигантската криза

От Ню Йорк Радев подчерта, че само с общите усилия на Борисов заедно могат да успеят

Президентът Радев пред ООН: Нужна е нова стратегия за справяне с мигантската криза

5005 | 22 септ. 2017 | 09:57

Средствата за сигурност трябва да се насочват все повече къме тези държави, където са проблемите и зоните на конфликти, обяви Радев.


След вчерашната си реч от най-високата световна трибуна, тази на Общото събрание на ООН, президентът Румен Радев заяви, че бъдещето на организацията е в борбата за предотвратяване на конфликти и за търсене на мирни решения с всички възможни средства на дипломацията.

 

В ООН държавният глава получи подкрепа на най-високо ниво по българската позиция за нуждата от нова стратегия за разрешаване на мигрантската криза. Той отправи и официална покана към президента Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс за посещение у нас

 

Пред българските медии след срещата Радев каза, че Лайчак се е присъединил и към неговата позиция за нуждата от пълна трансформация на досегашната стратегия за разрешаване на мигрантската криза.

 

Трябва средствата, вместо да се борим да осигурим своята сигурност вътре в Европа и да осигуряваме социална помощ на тези хора вътре в Европа,  все повече да се насочват към тези държави, където са проблемите и конфликтите, посочи Радев. И добави: Да осигуряваме зони на сигурност, центрове за искане на убежища, но там, да разгръщаме образователни програми и друга помощ, за да може тези хора да не се отдалечават ментално от бъдещето на своите държави.

 

Тази тема бе акцент и в официалните срещи на вицепремиера и външен министър Есатерина Захариева в ООН с първите дипломати на Ливан и Саудитска Арабия: Общите усилия трябва да бъдат насочени към възстановяване на стабилността в целия регион и да положим усилия.

 

 Колкото и средства да изхарчим вътре в Европа, никога няма да си гарантираме 100 % сигурност бе категоричен президентът Румен Радев.

 

Държавният глава подчерта пред български журналисти след края на разговора с Лайчак, че ако продължаваме с политиката на отворени врати, това не само ще увеличава средствата от бюджетите на държавите членки за осигуряване на програми за интеграция и гарантиране на собствената им сигурност, но и проблемът няма да бъде решен на мястото, на което е възникнал.

"Колкото и средства да изхарчим, никога няма да си гарантираме стопроцентова сигурност в Европа", подчерта Румен Радев.

 

След срещи с президентите на Иран, Узбекистан, с краля на Йордания и много други, Румен Радев подчерта, че в тази посока много ще разчита в бъдеще и на подкрепа от премиера Бойко Борисов, защото, по думите му, само заедно могат да успеят.

 

Добро послание за България и за бъдещето на стратегическите двустранни отношения Румен Радев е получил от американския президент Тръмп на официалната вечеря дадена от него и съпругата му Мелания за лидерите на дъпжавите членки на ООН.

 

Поставихте Западните Балкани в международния дневен ред. Нашето послание също е, че този регион не бива да бъде забравен, а лидерите на държавите в него трябва да бъдат насърчени да се захванат с тежките реформи като борбата с корупцията. Това заяви и.д. помощник държавен секретар на САЩ Елизабет Милард на среща в Ню Йорк с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. По думите на Милард Европейската перспектива ще вдъхнови тези държави да извършат необходимите реформи.

 

Фокусът на външнополитеските контакти на българския държавен глава на 72-та сесия на ООН е насочен основно към разширяване на политическия хоризонт на страната ни към държавите от Близкия изток и средна Азия, там където преди сме имали исторически много добри контакти и отношения.


От категорията

Ананиев: Извънредната епидемична обстановка се продължава до края на юли (Видео)

-1594029906.png

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса

6 юли 2020 | 12:57

COVID-19: Само 63 нови заразени, но при едва 923 PCR теста, петима са починали

COVID-19: Само 63 нови заразени, но при едва  923 PCR теста, петима са починали-1594009092.jpg

Под карантина са 21 302 души, което значи за пръв път над 20 000 души откакто ...

6 юли 2020 | 07:16

Дарени са общо 561 450 лв.

339 деца от началото на годината са получили дарения от „Българската Коледа“

-1430731871.jpg

От постъпилите през месец май т. г. заявления са одобрени и подпомогнати 25 ...

6 юли 2020 | 15:21

Кирил Добрев в Шумен: Живеем в държава, в която мафията управлява. Коалиция с ГЕРБ? Никога!

Добрев: Държавата се тресе от скандали, чекмеджета с пари, а в БСП се режисират вътрешни проблеми-1594036639.png

Според Добрев корупцията и бедността са двете страни на една и съща монета. ...

6 юли 2020 | 14:56