Президентът Радев след среща с председателя на Общото събрани на 72 та сесия ООН Мирослав Лайчак: Нужна е нова стратегия за справяне с мигантската криза

От Ню Йорк Радев подчерта, че само с общите усилия на Борисов заедно могат да успеят

Президентът Радев пред ООН: Нужна е нова стратегия за справяне с мигантската криза

5198 | 22 септ. 2017 | 09:57

Средствата за сигурност трябва да се насочват все повече къме тези държави, където са проблемите и зоните на конфликти, обяви Радев.


След вчерашната си реч от най-високата световна трибуна, тази на Общото събрание на ООН, президентът Румен Радев заяви, че бъдещето на организацията е в борбата за предотвратяване на конфликти и за търсене на мирни решения с всички възможни средства на дипломацията.

 

В ООН държавният глава получи подкрепа на най-високо ниво по българската позиция за нуждата от нова стратегия за разрешаване на мигрантската криза. Той отправи и официална покана към президента Доналд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс за посещение у нас

 

Пред българските медии след срещата Радев каза, че Лайчак се е присъединил и към неговата позиция за нуждата от пълна трансформация на досегашната стратегия за разрешаване на мигрантската криза.

 

Трябва средствата, вместо да се борим да осигурим своята сигурност вътре в Европа и да осигуряваме социална помощ на тези хора вътре в Европа,  все повече да се насочват към тези държави, където са проблемите и конфликтите, посочи Радев. И добави: Да осигуряваме зони на сигурност, центрове за искане на убежища, но там, да разгръщаме образователни програми и друга помощ, за да може тези хора да не се отдалечават ментално от бъдещето на своите държави.

 

Тази тема бе акцент и в официалните срещи на вицепремиера и външен министър Есатерина Захариева в ООН с първите дипломати на Ливан и Саудитска Арабия: Общите усилия трябва да бъдат насочени към възстановяване на стабилността в целия регион и да положим усилия.

 

 Колкото и средства да изхарчим вътре в Европа, никога няма да си гарантираме 100 % сигурност бе категоричен президентът Румен Радев.

 

Държавният глава подчерта пред български журналисти след края на разговора с Лайчак, че ако продължаваме с политиката на отворени врати, това не само ще увеличава средствата от бюджетите на държавите членки за осигуряване на програми за интеграция и гарантиране на собствената им сигурност, но и проблемът няма да бъде решен на мястото, на което е възникнал.

"Колкото и средства да изхарчим, никога няма да си гарантираме стопроцентова сигурност в Европа", подчерта Румен Радев.

 

След срещи с президентите на Иран, Узбекистан, с краля на Йордания и много други, Румен Радев подчерта, че в тази посока много ще разчита в бъдеще и на подкрепа от премиера Бойко Борисов, защото, по думите му, само заедно могат да успеят.

 

Добро послание за България и за бъдещето на стратегическите двустранни отношения Румен Радев е получил от американския президент Тръмп на официалната вечеря дадена от него и съпругата му Мелания за лидерите на дъпжавите членки на ООН.

 

Поставихте Западните Балкани в международния дневен ред. Нашето послание също е, че този регион не бива да бъде забравен, а лидерите на държавите в него трябва да бъдат насърчени да се захванат с тежките реформи като борбата с корупцията. Това заяви и.д. помощник държавен секретар на САЩ Елизабет Милард на среща в Ню Йорк с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. По думите на Милард Европейската перспектива ще вдъхнови тези държави да извършат необходимите реформи.

 

Фокусът на външнополитеските контакти на българския държавен глава на 72-та сесия на ООН е насочен основно към разширяване на политическия хоризонт на страната ни към държавите от Близкия изток и средна Азия, там където преди сме имали исторически много добри контакти и отношения.


От категорията

Брюксел: Българското вето за РС Македония остана, няма надежда за преговори тази година!

-1605769257.jpg

Що се отнася до Албания, ситуацията с нея остава неясна. Според някои от ...

30 ноем. 2020 | 16:34

#нямадъно #ОСТАВКА

Зарков за Марешки: Арогантна и агресивна неграмотност, настанила се на най-високи държавни позиции

-1605718582.jpg

А какво е Веселин Марешки пише в мотивите към 4-годишната му присъда, ...

30 ноем. 2020 | 15:20

Инж. Хасан Азис: ДПС е модерна партия. Карадайъ ще бъде преизбран

Инж. Хасан Азис: ДПС е модерна партия. Карадайъ ще бъде преизбран -1606768641.jpg

В криза ДПС прави онлайн национална конференция - и в най-новата политическа ...

30 ноем. 2020 | 22:35

Инж. Хасан Азис: Държавата е длъжник на местната власт по отношение на водоснабдяването

Инж. Хасан Азис Кадър: БНТ-1606760780.jpg

ДПС поиска оставката на екоминистъра или оставка на цялото правителство, защото ...

30 ноем. 2020 | 20:23