Среща на президентите Румен Радев и Реувен Ривлин

Утре се очаква още конкретика по темата

Президентът на Израел обеща на Радев експертна помощ по управление на водите заради кризата у нас

26229 | 21 ян. 2020 | 18:28

Държавният глава е в Ерусалим за отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста

Среща на президентите Румен Радев и Реувен Ривлин-1579624130.jpgРумен Радев и председателя на Кнесета Юли-Йоел Еделщайн-1579632936.jpg

На среща с президента на Израел Реувен Ривлин, наред с редица други въпроси, българският държавен глава Румен Радев постави въпроса за сътрудничество в сферата на управление на водите.

 

Това съобщи за Епицентър.БГ началникът на кабинета на президента Калоян Методиев.

Двамата държавни глави се срещнаха в президентския дворец в Ерусалим.

България изпитва тежки проблеми в тази област, а Израел е напреднал, заявил Ривлин, изтъкнал възможностите на страната му за управление на водите и обещал експертна помощ.

Утре се очаква още конкретика по темата.

"Това беше първата стъпка за поставяне на въпроса сред централните в двустранните отношения", коментира началникът на кабинета на президента Калоян Методиев.

Българският държавен глава е в Държавата Израел по покана на израелския му колега президента Реувен Ривлин във връзка с отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

 

Във възпоменателното събитие се очаква да участват над 40 държавни и правителствени ръководители от цял свят. Сред тях ще бъде и президентът на Русия Владимир Путин.

 

Двамата държавни глави обсъдиха двустранното партньорство в иновациите, сигурността и добрите практики в управлението на водните ресурси, съобщиха по-късно от прессекретариата на президента.

Двамата държавни глави отбелязаха отличните двустранни отношения между България и Израел, както и високия потенциал на партньорството в областта на иновациите, високите технологии и икономиката. Президентът Радев изрази надежда, че в скоро време ще бъде проведено третото съвместно заседание на правителствата на двете държави, на което да бъдат определени конкретни проекти от взаимен интерес.

Перспективите за развитие на Близкоизточния мирен процес, необходимостта от укрепване на стабилността в региона на Близкия Изток, както и доброто двустранно сътрудничество в областта на сигурността и борбата с тероризма, бяха сред акцентите на разговора.

Проблемите на България и водната криза в няколко български града също бяха обсъдени на срещата, като президентът Радев изрази интереса на страната ни към опита на Израел в използването и опазването на водните ресурси. Президентът Ривлин коментира постиженията на Израел в тази сфера и изрази готовност експерти от Израел да помогнат на България.

Водната криза в България беше сред темите на срещата на президента Румен Радев и с председателя на Кнесета Юли-Йоел Еделщайн. По-късно през деня българският президент и водената от него делегация ще се срещнат с ръководството на института „Яд Вашем“.

Утре българският държавен глава ще посети компанията, която управлява водните ресурси и отпадъците на Йерусалим, Центъра за мир и иновации “Перес“, както и компанията за автономни автомобили Mobilеye.

 

По време на посещението си в Израел българският държавен глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

 


От категорията

Стефан Янев: Надявам се диалогът между политическите сили да не бъде безпринципен

Стефан Янев: Надявам се диалогът между политиическите сили  да не бъде безпринципен-1627066902.jpg

Разчитам на активната гражданска позиция и на зрелостта на българското общество ...

23 юли 2021 | 22:00

Огнян Стоичков: Срещу две лица от протестите са прилагани неправомерно СРС-та

Огнян Стоичков: Срещу две лица от протестите са прилагани неправомерно СРС-та -1627067325.jpg

Стана ясно и известното вече в публичното пространство - че СРС спрямо ...

23 юли 2021 | 22:07

Пеканов към Митов: Прокремълска марионетка ли съм?

Пеканов към Митов: Прокремълска марионетка ли съм?-1627069190.jpg

В момента ни трябва спокойствие и консенсус как да действаме напред, ...

23 юли 2021 | 22:38

Даниел Митов: Не мога да приема колениченето на ДБ пред прокремълската марионетка Радев

Даниел Митов: Не мога да приема колениченето на ДБ пред прокремълската марионетка Радев-1627068797.jpg

Радев назначи няколко тонтон-макути, които вилняха по време на цялата кампания, ...

23 юли 2021 | 22:32