Среща на президентите Румен Радев и Реувен Ривлин

Утре се очаква още конкретика по темата

Президентът на Израел обеща на Радев експертна помощ по управление на водите заради кризата у нас

24835 | 21 ян. 2020 | 18:28

Държавният глава е в Ерусалим за отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста

Среща на президентите Румен Радев и Реувен Ривлин-1579624130.jpgРумен Радев и председателя на Кнесета Юли-Йоел Еделщайн-1579632936.jpg

На среща с президента на Израел Реувен Ривлин, наред с редица други въпроси, българският държавен глава Румен Радев постави въпроса за сътрудничество в сферата на управление на водите.

 

Това съобщи за Епицентър.БГ началникът на кабинета на президента Калоян Методиев.

Двамата държавни глави се срещнаха в президентския дворец в Ерусалим.

България изпитва тежки проблеми в тази област, а Израел е напреднал, заявил Ривлин, изтъкнал възможностите на страната му за управление на водите и обещал експертна помощ.

Утре се очаква още конкретика по темата.

"Това беше първата стъпка за поставяне на въпроса сред централните в двустранните отношения", коментира началникът на кабинета на президента Калоян Методиев.

Българският държавен глава е в Държавата Израел по покана на израелския му колега президента Реувен Ривлин във връзка с отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

 

Във възпоменателното събитие се очаква да участват над 40 държавни и правителствени ръководители от цял свят. Сред тях ще бъде и президентът на Русия Владимир Путин.

 

Двамата държавни глави обсъдиха двустранното партньорство в иновациите, сигурността и добрите практики в управлението на водните ресурси, съобщиха по-късно от прессекретариата на президента.

Двамата държавни глави отбелязаха отличните двустранни отношения между България и Израел, както и високия потенциал на партньорството в областта на иновациите, високите технологии и икономиката. Президентът Радев изрази надежда, че в скоро време ще бъде проведено третото съвместно заседание на правителствата на двете държави, на което да бъдат определени конкретни проекти от взаимен интерес.

Перспективите за развитие на Близкоизточния мирен процес, необходимостта от укрепване на стабилността в региона на Близкия Изток, както и доброто двустранно сътрудничество в областта на сигурността и борбата с тероризма, бяха сред акцентите на разговора.

Проблемите на България и водната криза в няколко български града също бяха обсъдени на срещата, като президентът Радев изрази интереса на страната ни към опита на Израел в използването и опазването на водните ресурси. Президентът Ривлин коментира постиженията на Израел в тази сфера и изрази готовност експерти от Израел да помогнат на България.

Водната криза в България беше сред темите на срещата на президента Румен Радев и с председателя на Кнесета Юли-Йоел Еделщайн. По-късно през деня българският президент и водената от него делегация ще се срещнат с ръководството на института „Яд Вашем“.

Утре българският държавен глава ще посети компанията, която управлява водните ресурси и отпадъците на Йерусалим, Центъра за мир и иновации “Перес“, както и компанията за автономни автомобили Mobilеye.

 

По време на посещението си в Израел българският държавен глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

 


От категорията

Радев: Никой бизнесмен не ме е упрекнал в рекет. Знаете чий PR е ходил всеки месец при Божков

Снимки БНТ-1593862551.png

Аз общувам с този бизнес, който произвежда, който изнася и пълни хазната. Но не ...

4 юли 2020 | 14:34

Борисов присъства на празника на Гарнизон Пловдив. Митрополит Николай: Благословен бъдете! (ВИДЕО)

Снимка Фейсбук-1593851075.png

На събитието се очакват вицепремиерът и министър на отбраната Красимир ...

4 юли 2020 | 09:55

COVID-19.Стаабилно висок ръст! 180 нови заразени, двама са починали

-1593058596.jpg

Излекуваните за последното денонощие са 6. Заболелите в България са вече 5 677, ...

5 юли 2020 | 01:07

Д-р Симидчиев: Очаквам до 200 заразени на денонощие

-1593163472.png

Според него, ако преди можехме да отдаваме по-големия брой заболели на ...

4 юли 2020 | 22:05