България вече няма никакво време да се тутка в тъмното

Президентът счупи матрицата на сегашния елит. Последен шанс за нови лидери!

45146 | 17 апр. 2018 | 14:26

Освен че не виждаме какво се случва на строителната площадка, ние вече и не чуваме. Прожекторите и микрофоните работят само за хора, които сипят опорни точки, клишета и абсурдни обвинения.


Година и три месеца след встъпването в длъжност на президента Радев медийната публика вече знае: излезе ли Росен Плевнелиев със злостна критика срещу своя приемник, значи Радев е казал нещо смислено и то трябва непременно да се (чуе) прочете.

Нещо повече – ако Плевнелиев твърди, че Радев прави политика „ден за ден“, значи речта му е била визионерска. Ако бърчи нос в погнуса, че Радев бил популист, смятайте, че е точно обратното. И ще бъдете напълно прави. Пред младата аудитория на УНСС на 16 април президентът Радев произнесе държавническо слово, което  запрати в историята епохата, матрицата и елита, които произведоха политици като Плевнелиев и сие.

 

Социалните мрежи са безпощадни към бившия държавен глава и към медийния мазохизъм, който държи микрофона пред него. Оттук нататък само негов е изборът дали да изскача пред прожекторите, предизвиквайки автентични реакции на крайно раздразнение, които не успяват да замъглят и най-активните тролове на управляващите.  

По-важното е друго: какво каза президентът Радев и пред какъв избор изправи българската нация? Това са въпросите, насочени към бъдещето, заради което Радев бе избран.

Острата му критика към политическото статукво не са нещо ново. От месеци държавният глава говори за скалъпената парламентарна комисия за новия изтребител, за грубите лъжи покрай нея, за разсипията в армията, за бетонирането на корупцията или за катастрофата в чуждестранните инвестиции. Някои от реакциите му се превърнаха в хитове извън медийния естаблишмент. Например (по повод комисията „Грипен“ в НС): „Господин Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира от апартаменти. Единствената връзка между господин Цветанов и авиацията е в това, че той говори на автопилот.“

Диагнозата на държавата - „защото е тъмно“

Сега, пред студентите, натрупалият политически опит Румен Радев направи и други ефектни сравнения, далеч от авиационната терминология: „В момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. (...) Някакви хора ръководят строежа, размахват карти, чертежи, но други хора съвсем от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена, да речем ограда. Но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да почват да я ремонтират още преди да са я приключили, защото е тъмно. Други хора наоколо прокарват пътища и магистрали. Но нещо бъркат пропорциите и след тях остават веднага дупки. Защото е тъмно. Не се знае кои са реалните собственици, реалните строители, реалната стойност на обекта и какво точно и на кого се плаща, защото е тъмно.“

Всеки, който е наясно със случващото се в България, отлично знае за какво говори президентът: за задкулисието, за политическите марионетки, за овластената корупция, за подставените приватизатори. Или купувачи. Например – на ЧЕЗ.  

 

В буквалния смисъл България все още свети. Но само в буквалния. Засега...

„Лесно е само да намираш кусури“, реагира и Цветан Цветанов след публичната лекция на президента.

Големият проблем на властта обаче e именно тук: Радев този път не намери само кусури и не сложи тежка диагноза, а показа и даде заявка за алтернатива.

 

Той постави и отговори на три важни политически въпроса:
Какво е състоянието на държавата днес?
Какво искаме да променим и да постигнем вбъдеще?
Как да го постигнем? С какъв инструментариум?

За дереджето сме наясно:
- най-бедната държава в ЕС с милиони, живеещи в бедност
- шокиращо ниски пенсии
- битова престъпност и корупция
- варварски начин на приватизация
- недоверие в съдебната система
- блокирани инститиции
- ниска производителност на труда
И така нататък.
Накратко: тъмнината в преносния смисъл е навсякъде около нас.

Целите пред нацията

Логично основната цел е да „осветим процесите в държавата“.
„Да има прозрачност на собственост, на управленски решения, на харчене на публичен ресурс. Да има ясно установени правила, които да важат за всички. Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващи, от опозиция, от собствените магистратски редици.“

„Последен шанс“ са важни думи. Важат за всички нас.
Друга важна цел обаче е образованието. Но не какво и да е образование, а адекватно на времето.
България има техпарк с благословията на Плевнелиев. Уви, техпарк, който може да бъде отнесен към „пиар акциите“, с които се рекламират овластените.
Прочетете внимателно този пасаж: „Само с повишаване на учителски заплати и ремонт на училищна инфраструктура няма да постигнем качественото образование, от което се нуждаем. А то трябва да бъде конкурентоспособно. В някои държави например вече изучават информационни технологии, програмирани в детските градини. Как нашите деца ще се конкурират с тези деца след 15-20 години. (...) През февруари, по време на посещението си в Ереван, разгледах Центъра за креативни технологии ТУМО, създаден по обществена и частна инициатива, но с огромната подкрепа на държавата. За мен това беше смесица от емоции. Възхищение от размаха на мисълта и действията на домакините и смущение при сравнение с това, което правим ние тук. Представете си една огромна красива сграда със зали, пълни с последно поколение компютърни станции. Не казвам компютри, а компютърни станции, с киносалони, със звукозаписни студиа. И деца, стотици деца, които видях този ден, организирани в групи и проекти от млади ентусиазирани инструктори. Всеки ден след училище и в почивните дни хиляди деца преминават през този център, доброволно и безплатно.“

Да, сегашният елит на България инвестира в стиропор, а не в  бъдещето на своята нация. Инвестира в преходност, в материали, които днес носят огромни печалби на кръговете в тъмнината, но с времето подлежат на разруха.
Наш е изборът дали инвестицията в (само)разрухата да продължи.

Ще прави ли президентът нова партия?

Че президентът щял да прави партия, витае в публичното пространство от известно време. Неслучайно – след острите критики, които той отправя към управлението, единственият легитимен начин за въздействие е чрез политически проект, чиято програма се изпълнява от легитимните институции в страната – правителство и парламент.

В УНСС президентът даде отговор на тези зачестили подмятания:
„Президентът е президент на всички българи и той не може да създава политически партии. Но ако разочарованието на хората от политическото статуткво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии. И аз ще разбера българските граждани.“

Но отговорът не е само в тези три изречения, които всеки изтълкува както поиска. Той е в цялата канава на неговото слово.

Президентът няма да направи политическа партия по време на мандата си. Вероятно няма да направи и след края на мандата си, защото до финала на петгодишното му президенството остават три години и девет месеца. България не може да чака толкова дълго. Ако сега децата ни изостават от връстниците си с години, то ние нямаме никакво време да се туткаме в тъмното.

 

Радев няма да направи партия, но може да благослови и подкрепи политически проект(и) с адекватна визия, енергия и морал.

Президентът счупи матрицата на сегашния елит и постави много ясна цел: търсят се нови лидери на всички нива. Лидери, които държат както кормилото на властта, така и лидери на общественото мнение, които не зубрят конспекти, мислят самостоятелно и критично, не говорят с опорни точки и клишета. Прожекторите и микрофоните работят само за министри, депутати, медийни гурута и публицисти, минали през тренинг как да си държим ръцете пред камера и кои словосъчетания да използваме пред публика.
Стига!

Впрочем, тези словосъчетания постигат обратен ефект. Свързването на президента с БСП, Русия или Решетников не само не е вярно, то е нелепо и най-важното – обръща се като бумеранг срещу авторите си.
Да се приказва, че Радев искал да отклони България от европейската орбита – също. Нито Радев, нито България се е засилила да напуска европейската орбита. Точно обратното – да искаш хората да живеят както в европейските страни, не е излизане от европейската орбита, а опит да влезем най-накрая в нея.

 

Говорещите клишета не предизвикват ентусиазъм, това е ясно.
Президентът, награден с аплодисменти в залата на УНСС, произнесе своята реч пред точната публика, на точното място и да се надяваме – в точното време.
България ужасно закъснява, а управляващите не искат нито да видят, нито да чуят това.
Ще изпуснем ли последния си шанс за нови лидери?


От категорията

Стефан Данаилов: Моля Нинова да не подава оставка, да поеме критиките и да спаси партията!

Стефан Данаилов: Моля Нинова да не подава оставка, да поеме критиките и да спаси партията-1560456636.jpg

Елена не показа политическа мисъл. Тя се държеше като разследващ журналист и ни ...

14 юни 2019 | 09:52

Кеворк Кеворкян: Откраднаха Гоце от слънчасалите

-1460633929.jpg

Македонците биха обесили на площада в Скопие онзи, който каже „Майната му на ...

16 юни 2019 | 09:26

Светлана Шаренкова: За лидерството и промяната в БСП

-1532442676.jpg

Корнелия Нинова след конгреса се утвърди като национален лидер – решителен, ...

16 юни 2019 | 19:34

The Wall Street Journal: Французите прибраха жълтите жилетки

-1545487983.jpg

В събота едва 7000 демонстранти излязоха по улиците на страната

16 юни 2019 | 17:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


18 апр. 2018 | 16:50Днес на Българите им трябва партия и тя е най близо до БСП,защото ГЕРБ обслужва Олигарсите и новобогаташите ,а народа е забравен с неговите проблеми ?След всяка реформа държавата абдикира от неговите реални проблеми намаляват броя на болниците,на клиничните пътеки,на маляват издръжлата на хората в неравностойно положение ,на майките с невръстни деца ,дори не ги приемат в НС за да чуят техните искания и твърдения ,че "системата ги убива",Зад гърба на хората се вършат престъпления ,а органите по сигурността ,и прокуратурата не си вършат работата заради намесата на политиците !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


18 апр. 2018 | 16:38Трябва обединяване на народа ,а не разделянето му на партии и партиини парчета!Историята помни ,периоди на забрана на партиите... И държавата тръгва напред и просперира..Сега ако това се направи,,т,е,разпускане на партиите със закон,от ЕС ще викнат ,че се потъпква демокрацията .А тя в момента у нас я няма ,само се говори за нея от узурпиралите властта гербаджии!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ваня генова


17 апр. 2018 | 21:55Опорните точки на БСП съчетани с цитати на немски за да се покаже колко е ерудиран президента, сигурно личната му пиарка ги е измислила , абсолютни лъжи че е президент на всички българи , той е президент на БСП и марионетка на Корнелия Нинова и Илияна Йотова , антипатичен и злобен компексар


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


18 апр. 2018 | 13:28Г жо Генова, който може говори на немски език, сетне лесно може да премине на English и да продължи изказването си. Хайде вие напарвете така и тогава ще чуете от БиБи едно насърчение:


zmei15


17 апр. 2018 | 23:45Ваня,не усещаш ли миризмата? Извади си главата от задника си или от този на третополовия мекокитковец от Банкя Бойко Борисов и се позаплакни ,та белким прогледнеш!Аман от тъпи тролове!


proksima


17 апр. 2018 | 20:14Г н Президент, Благодаря за прекрасните разсъждения и опита да Спасите България преди да загине. Истински се възхищавам от Вас. Ако разрешите нека да ви кажа Вица на годината на ЕС : "Номинираха премиера Боко Трети Мутров за Европейска личност на годината !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


17 апр. 2018 | 18:34За жалост простите в цял свят са мнозинство. У нас искат да си гласуват за Бат бойко. Въобще ни ги интересува, че джипът му бе взривен при мафиотско уреждане на сметки. Не ги интересува и цялото му минало на средноразредна мутра. Единствено пълната несъстоятелност на Цецка и водевилните й лъжи лишиха мутрите от собствен президент, копи пейст на Роската. Единственият начин за елиминиране на мутрите от властта е създаване и на невъзможни коалиции по места за евроизборите и местните избори догодина.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Барбара


17 апр. 2018 | 18:01Много важно слово на президента Радев, което се нуждаеше от представяне навсякъде, от анализ, от размисли. Поздравления за Т. Джоева и особено за нейното "стига!". И срам за всички продажни медии, които се управляват от тъмното. Стига! И срам за мафиотско мутренското управление. Стига! Дано повече хора да обърнат очите си, ушите си и сърцата си и да се вслушат в това, което всъщност казва президентът.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksima


17 апр. 2018 | 16:15Крадливите и престъпни Гербери може да лъжят целия народ за известно време. Може да лъжат част от народа през цялото време. Но не може да лъжат целия народ през цялото време. Ейбрахам Линкълн). България е прекрасна страна, която трябва да се гордее с Историята си и Великите си герои и Достойният си Президент Радев, и това, че има хора за които далаверата и собственото благополучие стои над всичко не трябва да сломи духа ни. Въпросът КОИ доведоха народа до положението да бъдем най бедната държава в ЕС с 3 милиона живеещи под прага на бедността и отрицателен прираст, стои отворен...., Но ще дойде време и те ще си платят за всичко!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Севтопол


17 апр. 2018 | 16:02"През февруари, по време на посещението си в Ереван, разгледах Центъра за креативни технологии ТУМО...", казва Радев. Ами къде другаде да разгледа? Където го канят там. Белким, ако го бяха поканили в Лондон, щеше да бъде разочарован...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Боба Есемесо


17 апр. 2018 | 21:04Я ПЕДЕРАЗА севасТЪПол бул туке....


proksima


17 апр. 2018 | 16:50Първата задача на Борисов, Шефа ти беше да купи и опростачи медиите, след което с помощта на продажните журналисти започна да манипулира и опростачва народа. Това да купи социолозите беше за него лесно, като да каже някоя простотия в ЕС. И последваха вече големите неща : Закриване на "Южен поток" и


ruth


17 апр. 2018 | 14:52Чудесна статия!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.