Президентската република и разделението на властите. Каква е разликата между Зимбабве и Франция?

Голяма част от политическия ни елит не знаят дори кой е Монтескьо

Слави Василев: Президентската република и разделението на властите

16256 | 9 ян. 2018 | 12:32

Всяка една от трите власти – изпълнителна, законодателна и съдебна да е реално, а не формално независима от другите и да може да блокира действия или решения, които са в противоречие на обществения интерес, казва политологът


Слави Василев

Институционалното несъвършенство и провалите на прехода карат много наблюдатели да разсъждават (правилно), че нова форма на управление, а не нови личности, може да се окаже Свещеният Граал на българската политика.

След 1991г., годината в която 7-мото ВНС прие сегашната Конституция, дебатът за ролята и мястото на институциите заглъхна. Парламентаризмът замести член първи и фокусът трайно застана върху личностите и партиите, които ни управляваха.

Напоследък дебатът се заражда отново.

След третият мандат на един и същи премиер е настъпило времето да се замислим върху по-сериозните причини за неудовлетворението, което носи българската политика на своите граждани.

Много хора говорят за президентска република и понеже вече три години се занимавам с темата, която ме отведе до сегашното ми работно място, трябва да споделя следното:

Президентската република не е Свещеният Граал, който всички търсят. Разделението на властите, което включва президентска република, е решението. Повече от три години повтарям този рефрен, засега безуспешно. Личните ми срещи включват общественици, които открито се обявяват за президентска форма на управление. Миналата седмица “Епицентър“ помести мнението на проф. Божидар Димитров, който също поддържа тази теза и попада в упоменатия списък със срещи, които съм имал по темата.

На него и на всички останали бих задал следния въпрос? По какво си приличат Зимбабве, Беларус, САЩ и Франция? Всички те са президентски републики, но някак инстинктивно не ги слагаме в една категория. За да спестим на читателя правните разсъждения по темата, ще кажа с прости думи, че президентска република е елементарно схващане за управление на една държава, което е несъвършено и непълно като понятие, за да претендира за решение на проблемите на българската политическа система.

Президентската република не включва задължително ценностите, към които нашият политически елит би трябвало да се стреми и поддържа. Такива ценности, според мен, са вишегласие, ред, прозрачност, законност и справедливост. За да успеем да изградим едно общество, основано на тях, трябва политическият елит пръв да ги отстоява. И понеже политическият елит няма да се промени от само себе си, е редно да стигнем да извода, че само системата може да ги накара.

Тази система не се нарича президентска република.

 

В Зимбабве, въпреки прекрасните хора и природа, политическият елит и държавата не се ръководят от вишегласие, ред и прозрачност. Отговорът, решението на проблема е в едно - разделение на властите и взаимен контрол между тях. Всяка една от трите власти – изпълнителна, законодателна и съдебна да е реално, а не формално независима от другите и да може да блокира действия или решения, които са в противоречие на обществения интерес. 


Единствено на основата на този принцип, роден по великото време на Просвещението, когато духът на свободата излиза от бутилката на заклещената от вековни монархии Европа, умовете раждат политическа философия, която ще води човечеството напред през следващите повече от две столетия. До днес.

 

Както виждаме, Просвещението все още не е обзело политическия живот в България. Голяма част от политическия ни елит не знаят дори кой е Монтескьо и какво е написал той, камо ли да защитават идеите, които промениха света. Защото ако си мислим, че втората, третата или сегашната четвърта революция (интернет и информационните технологии) щяха да се осъществят без първоначалната коренна промяна за управлението на държавите, грешим.

 

Личната свобода, справедливостта и откритото, прозрачно и отговорно пред гражданите управление е основата на всички авоари, придобивки, комфорт и сигурност, които ние, съвременните хора, притежаваме.

 

С други думи, политическата философия на 17 и 18 век промени света, уви не целия. И от тази промяна едно общество започва да гради.

Нито един наш държавник или общественик, поне от 1989 г. насам, не се осмели, докато е на власт, да прочете или да си припомни тази неразбрана политическа философия. А това щеше да открие нови хоризонти пред нас, гражданите, които милеем за повече вишегласие, ред, прозрачност, законност и справедливост.

 

След 1989 година падна тоталитаризмът и ние направихме крачка напред. Но на негово място не дойдоха упоменатите по-горе ценности, а хибридно същество, което не искам да коментирам.

Важното е да помислим какво различава политическата система на България днес от политическата философия, родила се по време на Просвещението?

Отговорът, несъмнено, е : разделението на властите или по-скоро – липсата му. За това много е важно всички защитници на тези ценности да започнат да правят разлика между Зимбабве и Франция, особено ако претендират за други качества, като лидерство, знание, целенасоченост и упоритост. Съветвам всички сегашни и бъдещи защитници на президентската република да включат и разделението на властите като основен елемент на тяхната политическа философия.

Авторът е завършил “Международни отношения“ в Бостънския университет и е работил в Конгреса на Съединените щати.

В момента е в кабинета на президента Румен Радев.

Статията изразява личните му позиции по темата.


От категорията

Радев и Йотова положиха клетва в парламента, ГЕРБ напуснаха демонстративно залата
(Видео)

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание-1642580125.png

Президентът Румен Радев ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за ...

19 ян. 2022 | 08:05

Добромир Живков: Президентът трябва да се върне в позицията на балансьор и обединител на нацията
(Видео)

-1478008861.jpg

Правителството и коалицията ще започнат да търпят имиджови загуби, ако в ...

19 ян. 2022 | 09:14

Борисов е в Силистра, среща се със структурите на ГЕРБ
(Видео)

-1642581038.png

19 ян. 2022 | 10:26

ДПС иска законови промени - премахване на „ин хаус“ процедурите
(Видео)

ДПС иска законови промени - премахване на „ин хаус“ процедурите-1638951888.png

С промени в Закона за публичните финанси ДПС иска да премахне възможността да ...

19 ян. 2022 | 10:19