се казва в позиция на Правителствена информационна служба.

Националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон, пишат от външно

Пак скандал! Радев: Правителството бе против домакинството ни на „Три морета“. Борисов: Не е вярно!

14035 | 21 окт. 2020 | 18:06

Според позицията на 26.02.20 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари

се казва в позиция на Правителствена информационна служба.-1603296508.jpg-1594412985.jpg

Скандалите между президента и премиера вече излизат извън рамките на страната и засягат участието ни в международни инициативи.

 

Президентът Радев, премиерът Борисов и правителството влязоха в нова фаза от войната между институциите. Този път поводът е инициативата "Три морета", на която присъства държавният глава. Ден след събитието започна задочен спор кой саботира срещата. 

 

Няколко часа, след като премиерът Борисов обяви днес, че кабинетът е направил всичко за домакинството ни по инициативата "Три морета", от "Дондуков" 2 на практика го обвиниха в лъжа.

 

"Дондуков" 2 срещу Борисов

 

"Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин", се казва в позиция от прессекретариата на държавния глава.

 

От 19 октомври т.г. България стана домакин на инициативата „Три морета“ с подкрепата на останалите страни-участнички.

 

Документът от президентството е по отношение на "днешните уверения на министър-председателя, че „абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството за инициативата „Три морета“, е направено“.

 

Още в края на м.г. президентът Румен Радев декларира готовност да бъде домакин на срещата на върха на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. За целта са проведени разговори на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната подкрепа за българско домакинство на инициативата през 2021 г., сочат от прессекретариата на Радев.

 

От там твръдят следното: На 26.02.2020 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на месец август т.г. след проведени международни срещи в Блед.

 

На 23 юни представител на българското МВнР изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция, посочват от екипа на Радев.

 

В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.

 

На 11 септември т.г. държавният глава проведе на „Дондуков“ 2 среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. На срещата президентът представи идеите си за работа по българското домакинство на „Три морета“ през 2021 г., която да се утвърждава като инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции. Външният министър предлага отлагане на българското домакинство на инициативата. 

 

При подготовката на съвместната декларация, която следва да бъде приета на срещата на върха в Талин и да официализира българското домакинство, българското Министерство на външните работи изпраща становище до ресорните министерства на страните-участнички, в което се предлага „отпадане на последния параграф от съвместното изявление относно българското домакинство на срещата на високо равнище на ИТМ през 2021 г.“, твърдят от "Дондуков" 2.

 

На 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.

 

"Дондуков" 1 срещу Радев

 

След оповестяването на тази позиция от Правителствена информационна служба заявиха, че президентството прави неверни внушения: "Премиерът Борисов в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата "Три морета". 

 

Тя дойде час, след като от "Дондуков" 2 бе разпространено становище на прессекретариата на президента, в което се твърди, че до последния момент правителството е било против домакинството на България за "Три морета".

 

Ето как от кабинета на премиера Борисов отговориха на кабинета на президента  Радев:

 

"Във връзка с неверните внушения, изразени чрез съобщение от прессекретариата на президента, относно позицията на министър-председателя Бойко Борисов за инициативата „Три морета“, напомняме, че премиерът Борисов в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата. В посоченото изказване на министър-председателя от 26 февруари 2020 година премиерът Бойко Борисов изтъква активността на българската държава с реални действия в интерес на „Три морета“. Подкрепата на премиера Борисов е последователна и именно в тази посока е и решението на правителството България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“."

 

Външно - да отложим "Три морета" заради изборите. Ролята на президента е фасадна

 

С позиция по скандала излезе и Външно инистерство. 
"Българското правителство многократно е изразявало позицията, че не би било целесъобразно председателството на инициативата "Трите морета" да се поеме от България през 2021 година, а е по-добре то да се отложи през 2022 г. Причината затова е, че догодина предстоят избори за Народно събрание и за държавен глава и в тази напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива", заявиха от кабинета на външния министър.

 

Ролята на президента в тази инициатива е повече фасадна, а истинската работа по нея се поема от министерствата, подчерват от Външно.

От там уточняват още, че въпреки това тяхно становище и предвид настояванията на президента на България, правителството вече е поело ангажимент да организира това председателство, а министър захариева е определена за национален координатор. 

"С президента Радев в Естония бе командирован специално назначен посланик за специални поръчения за "Трите морета". Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство "Мутри", то е готово да организира и проведе председателството на "Трите морета", чието лице ще бъде българският президент",
казват от МВнР 

"
В заключение обръщаме внимание, че националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон, съобразно външнополитическите цели на страната. Затова от уважение към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на МВнР с президента и членове на неговия екип и какви искания са били поставяни на тях", завършва позицията на екипа на министър Захариева. От категорията

Щабът: Затваряме ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти, МОЛ-ове (ВИДЕО)

-1605773533.png

Въвеждат нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния министър проф. ...

23 ноем. 2020 | 17:07

Борисов e против ново пълно затваряне на страната: С мерките не бива да се прекалява! (ВИДЕО)

Снимка: Правителствена информационна служба-1606140469.jpg

Много от колегите започнаха с локдауна веднага... Може да си го позволяваме ...

23 ноем. 2020 | 16:06

Д-р Александър Симидчиев: И болните са много, и здравната система изнемогва (ВИДЕО)

Д-р Александър Симидчиев Кадър: бТВ-1606151230.jpg

Стигнахме до тук, защото не бяхме достатъчно сплотени като общност, не трябваше ...

23 ноем. 2020 | 19:06

COVID-19 и в Центъра за лица с деменция в Ловеч

-1540880233.jpg

Нараства и броят на починалите. За денонощието битката с коронавируса са ...

23 ноем. 2020 | 19:03