Президентството: Никой няма да гони БСП от "Позитано". Областният обаче е завел дело срещу партията

В БСП не са били уведомени, че е имало дело и е бил издаден изпълнителен лист

Президентът: Никой няма да гони БСП от "Позитано". Областният обаче е завел дело срещу партията

6127 | 5 окт. 2021 | 09:18

От областната управа са изпратили преписка до Софийския районен съд, по която е образувано заповедно производство.

Президентството: Никой няма да гони БСП от "Позитано". Областният обаче е завел дело срещу партията-1633415474.jpg-1594412985.jpg

Никой няма да гони БСП от централата им на "Позитано" 20. Това стана ясно от прессъобщение на президентството.

"Във връзка с поредната дезинформация, тиражирана в медиите, прессекретариатът на президентската институция уточнява, че твърденията, че БСП ще бъде изгонена от партийната централа са целенасочена манипулация и част от предизборната кампания", обявиха от администрацията на Румен Радев по повод медийни публикации. От там не конкритизираха, което точно е "манипулация", след  като медиите цитираха изпълнителния лист на областния управител срещу БСП.

Вчера стана ясно, че докато е изпълнявала длъжността областен управител на София (от 19 до 26 май), настоящият заместник областен управител Живка Такева е извадила изпълнителен лист срещу БСП за наем от 2019 г. досега на централата на "Позитано" 20, който партията по закон не дължи.

 

По информация на "Труд" от областната управа дори са изпратили преписка до Софийския районен съд, по която е образувано заповедно производство.

 

Юристконсултът на БСП Аглика Виденова пък обясила, че съдът не е длъжен да информира длъжника и така в БСП не са били уведомени, че е имало дело и е бил издаден изпълнителен лист.

 

Както вчера написахме , областният управител на София, назначен от служебното правителство на Румен Радев, е извадил изпълнителен лист срещу БСП, което може да доведе до принудително изваждане на партията от сградата им на "Позитано" 20.

 

Скандалното е, че областният го прави в нарушение на Закона за политическите партии от 2019, според който офисите на парламентарно представените партии и тези преминали 1% на избори получават безвъзмездно помещения.

В разрез със закона се начисляват на социалистическата партия пари за наем със задна дата от 2019 досега в размер на 280 000 лева с лихвите. Преди влизането на закона в сила БСП редовно си е плащала наема на държавата.

 

Най-скандалното е, което буквално е взривило ръководстото на столетницата, че това се прави зад гърба им, без те да бъдат уведомени официалн. От БСП не били информирани, че по бързото производство е изваден изпълнителен лист срещу тях, с който областният управител може да блокира сметките на партията и така да осуети всички плащания, включително заплатите на хората, както и да провали кампанията им за изборите. А именно БСП трябва да прави кампанията на Радев, чийто служебен кабинет провежда тази репресивна акция срещу партията.

"Могат във всеки момент да ни извадят принудително от централата на партията", заявиха пред Епицентър.бг от апарата на "Позитано" 20.

БСП се помещава там повече от 25 години. "Може,  без да разберем, да ни блокират сметките в НАП", казаха още от там пред медията ни.

До промените в закона, който освобождава парламентарно представените партии от наем, социалистите редовно са плащали дължимите суми и сега всички в централата на партията са шокирани от действията на служебния кабинет.

 

По същия повод министърът на културата Велислав Минеков пък поиска да изгони ГЕРБ от НДК, където се намира тяхната партийна централа.

 

"Това ще взриви цялата партийна система у нас. Това е репресия срещу партиите. Това е поредната стъпка за разбиване на партийната система в България", категорични са социалисти.

 


От категорията

Нинова: Нямам проблем с Крум Зарков!Той има проблем с БСП, яростно подкрепя Истанбулската конвенция!
(Видео)

Снимка Нова нюз-1638030247.jpg

Все повече сме оптимисти, че ще се състави редовен кабинет, посочи тя. Голямото ...

27 ноем. 2021 | 18:21

Преговорите за кабинет: България запазва "единната си позиция" по отношение на РС Македония
(Видео)

 Кирил Петков заяви, че е обнадежден, че след 4 години България няма да изглежда по този начин.-1638051554.jpg

На практика решението означава, че и занапред България ще се придържа към ...

27 ноем. 2021 | 23:55

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари, актуализация - през юли
(Видео)

Преговорите по финансите: Бюджет 2022 ще бъде приет до края на януари-1638051413.png

От "БСП за Бъглария" предложиха още въвеждане на семейно подоходно ...

28 ноем. 2021 | 00:12

Румен Гечев: Политиците сме притиснати до стената. Трябва да взезем в 2022 г. с правителство
(Видео)

-1633069402.png

Преговорите не са театър. Най-важният ефект е, че се опознаваме, посочва той

27 ноем. 2021 | 20:51