Президентът има готовност да връчи мандат

Радев призовава: Партиите възможно най-скоро да намерят формулата за правителство!

7457 | 28 юли 2021 | 16:19

Страната ни е изправена пред провеждането на неотложни реформи и решения, които изискват кабинет с политическа отговорност и парламентарна подкрепа, са казва в позицията


Президентът Румен Радев вече показва нетърпение час по-скоро да връчи управленсия мандат на ИТН. След като преди няколко дни беше заявил, че няма да бърза с връчването на мандата, докато партиите не станат готови с властовата конфигурациа, днес от "Дондуков" 2 зоват това да стане "възможно най-скоро".  

 

"Политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство, президентът има готовност да връчи мандат".

 

Това се посочва в позиция на прессекретариатd на държавния глава във връзка с отправени въпроси относно връчването на мандат за съставяне на правителство.

Позицията идва в момент, когато се яви пропукване на отношенията на ИТН с ДБ и ИБГНИ по отношение кадровия състав на бъдещия кабинет.

"Страната ни е изправена пред провеждането на неотложни реформи и решения, които изискват кабинет с политическа отговорност и парламентарна подкрепа. Затова парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество, а президентът, изпълнявайки конституционните си задължения, има готовност да връчи мандат за съставяне на кабинет.

 

Постигането на устойчив консенсус за промяна е отговорност на самите политически сили", се казва в позицията.

 

За същото призово сутринта и служебният премиер Стефан Янев. "Време е от политическо говорене да се премине към политическо действие", заяви Янев.
"В политическото действие ще проличи отговорността на политическите сили да работят в обществен интерес, ще проличи и мотивацията им, както и дали могат да гарантират на българите, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение", подчерта още премиерът. И настоя партиите да подпишат коалиционно споразумение. 


От категорията

Черен рекорд за България! 5861 са новите ковид-заразени, 243 са починали за 24 часа!

Черен рекорд за България! 5861 са новите случаи на ковид-зараззени, 243 са починали за 24 часа!-1635189526.jpg

Битката с вируса са загубили 243 души за последните 24 часа, което е кошмарен ...

26 окт. 2021 | 00:26

Димитровден е! Зимата чука на вратата

Димитровден е! Зимата чука на вратата-1635194806.jpg

Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат ...

25 окт. 2021 | 00:01

Борисов поставя остро въпроса за машините за гласуване
(Видео)

-1635238989.png

26 окт. 2021 | 12:02

Николай Нанков към строителите: Честит празник! Свети Димитър да ви закриля!
(Видео)

Николай Нанков-1624620804.png

Днес строителите посрещат професионалния си празник в смутни времена - с ...

26 окт. 2021 | 12:00