При акцията в дома на Славчо Марков в Симеоново са открити снимки и профили с лични данни

Прокуратурата разкри: Хората на Васил Божков следели магистрати и децата им

6748 | 4 юли 2020 | 11:52

Марков и Веселин Балтов остават в ареста за 72 часа. В жилище в гр. Сандански е намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози

-1593772351.jpg-1593852803.png

При акцията в "Симеоново" са открити снимки и профили с лични данни на магистрати, съобщават от прокуратурата.

Снимките и документите са открити в дома на Славчо Марков - дясна ръка на бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков, в кв. "Симеоново". Той и Веселин Балтов остават в ареста за 72 часа.

 

В хода на проведените на 03.07.2020 г. действия по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура във връзка с досъдебно производство срещу организирана престъпна група за извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления, с ръководител обвиняемият Васил Божков, на адрес в кв. "Симеоново" в столицата, е открит снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи, се казва в съобщението от държавното обвинение.

Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат, както техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.), така също и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез "техническо средство".

На адреса в кв. "Симеоново" са открити разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта – "Дневник", "Frognews", "Гласове", "Topnovini", "Press TV", "Liberta".


Открито и иззето е неподписано копие от постановление от прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство. Преписката е била образувана по уведомление от Министерство на икономика, съдържащ данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европейски средства. В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова, в качеството й на управител на търговско дружество, Ася Йочева, в качеството й на представляващ търговско дружество, Александър Ангелов, в качеството му на управител и съдружник в търговско дружество. По повод откритото копие е разпоредена незабавна проверка за случая.
При претърсването на друг адрес в столицата, ползван от охранителна фирма, са иззети документи, относими към предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход.

В жилище в гр. Сандански е намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози.


След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори преценяват, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков. С прокурорско постановление Сл.М. и В.Б. са задържани за срок до 72 часа. На 5 юли 2020 г. Специализирана прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража" за всеки от тях.

Във връзка с открития снимков материал и профили с лична информация на магистрати и членове на техните семейства в имот на лице, свързано с обвиняемия Васил Божков, до внасянето на обвинителен акт срещу същия и членове на организираните престъпни групи по съответните досъдебни производства, Прокуратурата на Република България преустановява всякакви коментари по твърдения, направени от лица, привлечени в качеството им на обвиняеми.


От категорията

Образуваха съдебно дело за блокадата на пътя Стара Загора - Хасково

Блокадата на пътя Стара Загора - Хасково Снимка: БНТ-1596706280.png

Делото е образувано по искане на Сдружение за оптимизиране на правосъдието и ...

6 авг. 2020 | 12:30

Гешев участва в работно съвещание на Апелативна прокуратура-София

Сн. Прокуратура-1596703270.jpg

Акцент в дискусията бе изпълнението на заложените цели до края на годината и ...

6 авг. 2020 | 11:40

Решението е окончателно

Апелативният специализиран съд пусна под домашен арест ЛиЛана

Снимка БГНЕС-1596704809.jpg

Деянова е обвинена за източване на еврофондове. Според прокуратурата заедно със ...

6 авг. 2020 | 12:02

Професионалното ръководство на МВР категорично застава зад действията на полицейските служители

Главен комисар Ивайло Иванов Снимка: МВР-1596646170.jpg

По повод зачестилите през последните дни случаи на провокации, груби обиди и ...

5 авг. 2020 | 19:48