Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг“ АД:

Притеснява ни изборното номадство в Несебър

5699 | 20 юли 2015 | 16:33

Наблюдава се размиване на отговорността между институциите за незаконните строежи

-1437401420.jpgСлънчев бряг е най-големият наш курорт-1437401453.jpg

Автор:


- Г-н Димитров, незаконните обекти в Слънчев бряг са най-горещата тема и този летен сезон. Успяхте ли да се преборите с проблема?
- Заявили сме нашето желание за пълно почистване на комплекса от временни обекти. За съжаление наблюдава се размиване на отговорността между институциите, като се опитва да се вменят тези отговорности на дружеството. Слънчев бряг не е административен орган и не може да пристъпи към своеволно премахване на обектите, защото всеки един собственик на такъв може да ни осъди за пропуснати ползи или нанесени щети. От наша страна имаме кореспонденция с отговорните институции с молба да направим съвместна проверка на фактическото състояние на обектите в курортния комплекс: къде са разположени, от кого, с кого имат подписани договори, законни ли са или не, дали са временни или постоянни, има ли одобрени схеми и разрешения. За съжаление не получихме съдействие както от община Несебър, така и от МРРБ. Така че вместо да намаляват, според мен, особено на крайбрежната линия, обектите се увеличават. Нямаме никаква информация по каква причина е това. В интерес на истината от цялата инициатива в началото се оказа, че Слънчев бряг е най-ощетен. Премахнатите обекти бяха напълно законни с предварително съгласувана схема с МРРБ, с издадени разрешения от община Несебър, а последствията за нас са загубени приходи за дружеството...
- Акцентът тази година е върху максималното гарантиране на сигурността на туристите. Какво бе направено в тази посока?
- Още при подготовката на летния сезон направихме множество инвестиции, свързани най-вече с осигуряване сигурността на туристите. Инвестиции, които, разбира се, са и в помощ при работата на полицейските служители от полицейското управление в Слънчев бряг. На първо място вложихме около 40 хил. лв., свързани с видеонаблюдението - сложени са 35 нови камери, разположени предимно на входовете на комплекса. Камерите са с много висока резолюция, с възможности за нощно снимане, позволяващо по-сигурен контрол в курорта. Подновихме напълно и осветлението на 8-те броя КПП на комплекса за около 35 000 лв.
- Има ли допълнителна охрана?
- С решение на Съвета на директорите имаме действащи договори за физическа охрана на контролните пунктове, както и договор с община Несебър, респективно с ОДМВР-Бургас за осигуряване на допълнителен брой командировани полицаи. За целия летен сезон командированите полицаи са около 150 души.
- Извън темата за летния сезон, в община Несебър тлее още един сериозен проблем - изборният туризъм. Във ваше лице ГЕРБ и още няколко партии поискаха законодателни промени в Изборния кодекс. Какви са те и защо се наложи да ги поискате?
- Причината да поискаме тези промени е обезпокоителната информация от официалната справка на отдел ГРАО към община Несебър. От нея ясно се вижда диспропорцията между регистрираните жители по постоянен адрес и регистрираните по настоящ адрес. Справката показва, че регистрираните с постоянен адрес са около 24 хиляди, с регистрираните жителите по настоящ адрес бройката става 29 хиляди. От същата справка се оказва, че в момента хората по настоящ адрес в община Несебър са около 8 хиляди. Това е много голяма бройка за град като Несебър. Истината е, че никой не може да каже колко от тези хора ще гласуват на предстоящите местни избори. Изборният закон позволява всеки един от тях при желание да подаде декларация 15 дни преди вота за гласуване по настоящ адрес.
Притесненията ни като политически фигури, които работят на територията на община Несебър, са, че се опорочава принципът на равния старт между партиите. Обезсилва се волята на хората, които живеят постоянно, трудят се, отглеждат децата си и развиват бизнес в Несебър. Вместо тях решение кой ще управлява общината ще вземат други хора, които изобщо не са от Несебър и нямат намерение да живеят тук.
- Да си кажем направо - става въпрос за платен вот.
- При всички положения става въпрос за хора, които имат трудови или друг вид взаимоотношения с работодатели, имащи интереси и в управлението на общината. По тази причина далеч съм от мисълта, че служителите в общината не са спазили закона по регистрацията. Сигурен съм, че по отношение на документацията са изрядни, но все пак говорим за концентрация на повече от 20-25 човека на един адрес. Явно е, че не може да живеят там заедно. Очевидно е, че са се регистрирали само за да гласуват.


Още по темата

Златко Димитров е роден през 1966 г. в Казанлък. Завършил е Икономическия университет във Варна. От 1992 година работи в Слънчев бряг, като е минал през няколко звена - „Експлоатация“, „Приватизация“ и ръководител на централния район. От 2001-2010 г. е в частния сектор като един от директорите на „Болкан холидейз сървисис“ ООД. През 2010-2011 г. е зам. областен управител на Бургаска област и председател на Борда на директорите на „Слънчев бряг“ АД.

От ноември 2011 г. е изпълнителен директор на курортното дружество. Лидер е на ГЕРБ в Несебър. Той е и кандидатът на политическата партия за кмет на община Несебър.