Предложението представи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова

Проект! Нагреваемите бездимни цигари с акциз от 40% от налога за обикновените

1799 | 12 юли 2018 | 17:00

Бездимните нагреваеми цигари са по-малко вредни от конвенционалните, заради което трябва да бъдат облагани с по-нисък акциз, категоричен е проф. Румен Гечев


Нагреваемите бездимни цигари да бъдат облагани с акциз, който е 40% от налога за обикновените. Това предложи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БНР.

Текстовете бяха обсъдени от депутатите, а промените трябва да бъдат направени между първо и второ четене на промените на Закона за акцизите и данъчните складове. На първо четене комисията одобри промените по принцип, съобщи националното радио.

Промените трябва да засегнат не само нагреваемите бездимни цигари, но и всички други потенциални продукти, които съдържат тютюн, но не изискват горене за консумация му, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

"Акцизът, първо, да бъде с данъчна основа, количество тютюн, и второ, да бъде в размер, който да достига около 40 процента от конвенционалния акциз", смята Менда Стоянова.

Бездимните нагреваеми цигари са по-малко вредни от конвенционалните, заради което трябва да бъдат облагани с по-нисък акциз, категоричен е Румен Гечев от БСП.

"Не е ли ясно, че едните цигари, традиционните, съдържат освен никотин, аз даже се учудих, като казаха над осем хиляди токсични вещества, докато в тези цигари, които са само с нагряване, си остава вредната съставка – никотин", посочи проф. Гечев.

Представители на тютюневи компании цитираха изследвания на международни организации, според които бездимните нагреваеми цигари нанасят по-малко щети върху здравето на пушачите, отколкото конвенционалните.

 

С увеличението на акциза, цената на новия тип цигари ще се вдигне от 5,50 на 6,50 лева, пресметна БТВ.
Първоначалното предложение на ГЕРБ, което предизвика спорове, предвиждаше двоен скок - на 10 лева.

Поскъпването ще стане от 1 октомври.

 

 

 


От категорията

Броени секунди ще отнема купуването на електронна винетка от терминал за самообслужване (ВИДЕО)

Снимка: АПИ-1537292281.jpg

Самата система още не функционира, тъй като продължава изграждането ѝ и ...

18 септ. 2018 | 20:37

Драстично поскъпване на природния газ от 1 октомври (ВИДЕО)

Снимка: бТВ-1537281805.jpg

Ако КЕВР окончателно разреши повишението, изчисленията сочат, че цената на ...

18 септ. 2018 | 17:42

Билетите за междуградските автобуси скачат с над 10%

Централна автогара-София-1537266403.jpg

Изискванията за видеорегистратори и колани в автобусите също ще увеличат ...

18 септ. 2018 | 13:25

"Топлофикация - Перник“ е готова за новия отоплителен сезон

Любомир Спасов-1530875443.jpg

Дружеството разполага разполага на склад с толкова много въглища, колкото не е ...

18 септ. 2018 | 12:10

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


БОРИСОВ


13 юли 2018 | 00:32Излъчване на престояла риба и алкохолен дъх. Що е то?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.