Оттук нататък срещу лидера на БСП ще се действа чрез обструкции и задкулисни комбинации, смята политологът

Проф. Александър Маринов: Нинова ще се изправи пред обединен фронт на всички недоволни от нея

10512 | 24 апр. 2017 | 14:32

Ще излизат скелети, кокали, кой знае какво ще излиза. Създава се възможност за прочистване на БСП. Може самата Нинова да падне жертва, но наслоилите се ракови образувания от последните 15-20 години трябва да бъдат прочистени, категоричен е той


Оттук нататък на Корнелия Нинова ще й бъде трудно, твърди в интервю за "Фокус" политологът Александър Маринов. Той анализира ситуацията в столетницата след оставката на бизнесмена Георги Гергов от Изпълнителното бюро.

И казва: "Нинова сега е в силна позиция, но тя трябва да си дава сметка, че ще се изправи пред обединен фронт на всички недоволни от нея с основание или без основание, тъй като тя самата допусна някои грешки в желанието си да наложи своята линия. Оттук нататък на нея ще й бъде трудно."

"Ще излизат скелети, кокали, кой знае какво ще излиза. Създава се възможност за прочистване на БСП. Може самата Нинова да падне жертва, но наслоилите се ракови образувания от последните 15-20 години трябва да бъдат прочистени", категоричен е професорът.

 

Проф. Маринов коментира и оценката, която Нинова дде на служебния кабинет. "Нинова малко завишава оценката поради нежеланието да се сблъска с президента Радев. Това беше много слаб и нескопосан служебен кабинет", е оценката на професора.

 

Според нея "служебният кабинет на практика помогна много на ГЕРБ, независимо, че ГЕРБ го напада". "Служебният кабинет скри далаверите на ГЕРБ, скри тежките грешки в политиките на ГЕРБ. Това е истината. Защо го направи не знам, но според мен това би могло да бъде една сериозна поука за президента Радев и най-вече аргумент да се освободи от сегашното си неформално обкръжение, което явно го тласка в много лоша за него и за страната посока", твърди проф. Маринов.

 

Александър Маринов подкрепя лидера на БСП Корнелия Нинова в отказа й Деница Златева да продължи да бъде член на кабинета и да отговаря за председателството и в кабинета "Борисов 3". Независимо от ясно заявените приоритети, сред които е председателството. "Според мен отказът е логичен, тъй като участие на член на ръководството на БСП в правителството е пряко ангажиране на партията. Консенсусът, ако го има, вече може да съществува под различни форми – най-вероятно ще се постига на равнище парламент, с по-общи политически позиции. Би било много нелогично, ако Нинова и въобще БСП, ръководството на БСП се съгласи да участва в това правителство", казва проф. Маринов.

 

Проф. Александър Маринов коментира и коалиционните разговори ГЕРБ - Обединени патриоти. Той е категоричен, че дори и да има търкания, накрая двете формации ще се разберат. Според него "ще продължи основната част от съдържанието на политиката и основните личности, които управляваха и досега, вече в два кабинета на ГЕРБ."

 

 

Ето и цялото интервю на политолога проф. Александър Маринов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“:

- Днес президентът Румен Радев започва конституционната процедура с парламентарно представените политически сили в 44-то Народно събрание. Първи за консултации са поканени представителите на ПГ на „Воля“, след това е срещата с ПГ на партия ДПС, а от 13.00 часа – с представителите на групата на „Обединени патриоти“. Очаква се до края на седмицата да е ясен и съставът на новото правителство, което да поеме страната от началото на май. В неделя стана ясно, че в новия кабинет ще има 17 министри и четирима вицепремиери, а как ще се разпределят министерските постове? Актуалните политически теми коментираме сега с политолога проф. Александър Маринов. Проф. Маринов, наемате ли се да подредите министерските постове? Какво очаквате?
- Не, не се наемам и не мисля, че това е толкова съществено. Ясно е, че сега тече финалната фаза на преговорите, да не кажа на пазарлъка. Стана ясно какви са претенциите, които имат двете страни. Каза се вече кои министерства ГЕРБ няма да склонят да отстъпят. Известни са предпочитанията на Патриотите. Сега тече напасването на тази картинка. Вероятно ще има някакви търкания, но в края на краищата според мен ще се спазарят. Как точно не е важно, защото това няма да промени нищо съществено нито в бъдещите намерения и действия на правителството, нито от гледна точка на качествата на хората. Общо взето, картинката е ясна предварително и за съжаление тя не е кой знае колко оптимистична.


- Имат ли значение тогава имената на вицепремиерите? Четирима ще бъдат те.
- Предполагам, че ще бъдат един от Патриотите и трима от ГЕРБ. Имената не са толкова важни. Пак казвам – няма да видим нищо ново, независимо, че ще има хора, които за пръв път са в изпълнителната власт. Важно е, че ще продължи основната част от съдържанието на политиката и основните личности, които управляваха и досега, вече в два кабинета на ГЕРБ, и от тук следват всички по-нататъшни заключения.

 

- Да очакваме ли тогава нещо интересно при разпределението и на комисиите в парламента?
- Предполагам, тъй като от една страна излизането на някои хора от парламента, отиването в изпълнителната власт, ще се отрази. Второ, предполагам, че ще се търси и някаква реципрочност, т.е. секторите, които се оглавяват от едната страна в коалицията, ще бъдат наблюдавани в парламента от представители на другата страна. Предполагам, че и тук ще има доста спорове, включително поради липсата на подготвени специалисти. Смятам, че някои сфери ГЕРБ няма да даде на Патриотите, но затова казвам, че са пазарлъци сега, защото щяха да бъдат преговори, ако имаше много ясно дефинирани политики, приоритети от страна на двете страни и се водят преговори за съставяне на една подробна и ясна управленска програма, както се прави в Германия, в Белгия и т.н. Ние не виждаме тук такова нещо. Има едни общи приказки, които са обтекаеми и могат да бъдат интерпретирани по най-различен начин. Това си е пазарлък. Как точно ще свърши не знам, но както и да свърши, няма особено значение.


- Как си обяснявате отказа на Нинова на поканата Деница Златева да остане и в редовното правителство? Нали уж партиите щяха да търсят консенсус относно българското председателство на Европейския съюз.
- Според мен отказът е логичен, тъй като участие на член на ръководството на БСП в правителството е пряко ангажиране на партията. Консенсусът, ако го има, вече може да съществува под различни форми – най-вероятно ще се постига на равнище парламент, с по-общи политически позиции. Би било много нелогично, ако Нинова и въобще БСП, ръководството на БСП се съгласи да участва в това правителство.


- Защо дойде такава покана от Борисов?
- Е, той смята, че това е един добър политически ход, защото демонстрира готовност за партньорство, за съгласие. Нали знаете, че няма особен ефект да предложиш нещо, което другата страна не може да приеме. Няма според мен и особен ефект, тъй като, ако се търси наистина съгласие, това би трябвало да се потърси и в съдържанието на ключовите политики. Аз лично дълбоко се съмнявам, че там ще бъде постигнато разбирателство.


- Насочихме вниманието си към БСП. Няма как да не потърся вашия коментар след оставката на Гергов. Необходима ли беше тя на фона на този скандал? Може ли да създаде по-нататъшно разделение в партията?
- Гергов в едно отношение е прав, че че ако за такива постъпки се искаха и получаваха оставки, мисля, че партиите щяха доста да оредеят, най-малко техните ръководства. От там нататък, разбира се, че ситуацията е скандална, тъй като въобще не е ясно по силата на каква логика се извършват такива неофициални посреднически операции. Нинова заяви, че знае срещу какво се изправя, но аз бих искал да напомня нещо, което ние с вас сме обсъждали преди година. Идва сметката за избора на Нинова на председателския пост. Тогава това се случи на базата на едни договорки, на едно прегрупиране и сега Гергов, уязвен от това, което се случи, почва да повдига завесата за разговорите, за пазарлъците, които са били извършвани. Той там описва в интервюто си как са говорили той, Красимир Янков и Нинова за постове и как тези ангажименти не са изпълнени. Нинова сега е в силна позиция, но тя трябва да си дава сметка, че ще се изправи пред обединен фронт на всички недоволни от нея с основание или без основание, тъй като тя самата допусна някои грешки в желанието си да наложи своята линия. Оттук нататък на нея ще й бъде трудно.


- Защо тогава Нинова беше готова да заложи собственото си лидерство и как ще затвърди подкрепата към себе си вътре в партията оттук нататък?
- Тя не рискува особено на този етап, защото е ясно, че при едно гласуване във Висшия съвет на партията тя щеше да спечели. Разположението на силите сега е в нейна полза. Това щеше да постави и нея в трудно положение, но и Гергов. Оттук нататък обаче тя ще се изправи срещу друг тип противодействие – не открито, не в Националния съвет, не чрез открити гласувания, а в най-различни видове обструкции, задкулисни комбинации. Гергов и хората като него не са за подценяване от гледна точка на своите възможности и най-вече от гледна точка на липсата на задръжки. Сега той, Гергов, се прави на много партиен човек, но не знам колко хора му вярват, че това е така. Трудно ще бъде на Нинова, много трудно.


- Да очакваме да излизат „скритите скелети“, за които точно Гергов говори?
- Ще излизат скелети, кокали, кой знае какво ще излиза. По принцип това не е лошо, защото създава една възможност за по-нататъшно прочистване на БСП. Може самата Нинова да падне жертва на този процес, но общо взето наслоилите се ракови образувания от последните 15-20 години трябва да бъдат прочистени. Ако БСП използва тези кризисни ситуации да се оздрави, има добър шанс.


- Като че ли точно такова оздравяване заяви и самата Нинова и че иска БСП да даде нов стил в работата на парламента, нов морал на депутатите. Как може да се случи това и ще видим ли наистина такава убедителна опозиция в парламента?
- То точно това е въпросът – ще видим дали заявленията ще бъдат подкрепени с действия. Каквото и да се случва около Гергов, това според мен е ясно, че не е достатъчно да бъде доказателство. Това ще трябва да се доказва всеки ден, всяка седмица и тогава ще видим дали ще бъде силна опозиция БСП, защото силната опозиция е тази, която се налага в очите на обществото като алтернатива, не само в говоренето, а като алтернатива за избор. Когато хората я припознаят БСП като заслужаваща да управлява, тогава ще можем да направим извода, че тези заявки са били осъществени.


- Корнелия Нинова даде оценка 4 на работата на служебния кабинет. Каква оценка вие бихте дал? Необходимо ли беше и това изслушване на служебния премиер в Народното събрание, което видяхме миналата седмица?
- Разбира се, че не беше необходимо. Герджиков по принцип е един плъзгав човек, който се измъква, усуква се, той отново не поема никаква отговорност все едно е случаен минувач покрай Министерския съвет. Това беше целият му стил на ръководство и това потвърждава колко неудачен беше изборът на президента Радев за министър-председател и въобще за целия служебен кабинет. Аз съм по принцип великодушен към студентите си, но тук смятам, че Нинова малко завишава оценката поради нежеланието да се сблъска с президента Радев. Това беше много слаб и нескопосан служебен кабинет. Дори нещата, които направи правилно, не ги обясни, както трябва. Липсваше и реакция на Герджиков на дискусията в парламента, когато той можеше да се защити включително на най-нахалните обвинения, искания за извинения. Извинявайте, има хора от областните управители сменени, които са регистрирани, заснети са на предизборни организационни срещи на ГЕРБ. Вместо да се извадят фактите и да се каже за този, този и този имаме факти, а за другите се предполага, че правят същото, той мълчи и се усуква. Служебният кабинет на практика помогна много на ГЕРБ, независимо, че ГЕРБ го напада. Служебният кабинет скри далаверите на ГЕРБ, скри тежките грешки в политиките на ГЕРБ. Това е истината. Защо го направи не знам, но според мен това би могло да бъде една сериозна поука за президента Радев и най-вече аргумент да се освободи от сегашното си неформално обкръжение, което явно го тласка в много лоша за него и за страната посока.


От категорията

Макаров: Активират се усилията за подкопаване на многовековните връзки на Русия с балканските страни

Макаров-1526586297.jpg

Очакваме ЕК да приеме окончателно решение за хъба „Балкан“ и за потенциалното ...

18 май 2018 | 09:44

Кеворк Кеврокян: Ентусиазъм - за сметка на прозорците

-1460718675.jpg

Личната биографка на Бойко направи равносметка на първата година на третия му ...

19 май 2018 | 11:34

Държавата харчи 22 млн. лв. годишно за телефони на чиновниците

Снимката е илюстративна.-1465243340.jpg

Населението на България намалява, но служителите в държавната администрация се ...

20 май 2018 | 15:26

"Дойче веле": Започна ли сближаване между Европа и Русия?

-1526648140.png

Руският президент е склонен да не спира транзита на руски природен газ през ...

20 май 2018 | 15:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Красимир Витанов


25 апр. 2017 | 19:14Др. Маринов е во веки комунист! Хубавото е, че комунистите са като вълците...козината си мени но нрава никога, т.е. Комунист за цял живот независимо в коя партия членува!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Николай Колев


24 апр. 2017 | 17:29Др. Маринов, ти в коя партия си в момента?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018