Посещението целеше да захлупи визитата на президента, твърди той

Проф. Александър Маринов: Не виждам новина от визитата на Борисов в Москва!

15766 | 1 юни 2018 | 14:20

Премиерът и усърдните му помощници се опитват се да направят от мухата новина – новина слон, коментира политологът


Не виждам новина от визитата на премиера Бойко Борисов и министри от кабинета в Москва, твърди в интервю за "Фокус" политологът проф. Александър Маринов. Според него посещението на министър-председателя е целяло да захлупи визитата на президента Румен Радев.

Премиерът и усърдните му помощници се опитват се да направят от мухата новина – новина слон, коментира политологът.

И обръща внимание, че в Москва не е имало срещи на министрите на енергетиката, въпреки че това е била основната тема на визитата.

 

 

Ето и цялото интервю на проф. Александър Маринов пред Цоня Събчева за Радио „Фокус“:

- С ден предсрочно завърши посещението на българския министър-председател в Москва. На пресконференция след срещата с президента на Русия Владимир Путин премиерът Бойко Борисов обяви, цитирам: категорично „Турски поток“ влиза на територията на България. Според прессекретаря на руския президент – Дмитрий Песков, Руската федерация и България проявяват интерес за развитие на проекта, но на преговорите между Владимир Путин и Бойко Борисов не са постигнати конкретни договорености. От пресконференцията направи впечатление, че премиерът Борисов говореше за доставки, президентът Путин – за транзит. И ако за правителството възможността „Турски поток“ да минава през България е най-голямата новина от срещата в Кремъл, то за руската страна за тази новина е още рано. Какво постигна премиерът в Москва? Следва анализът на проф. Александър Маринов. Проф. Маринов, коя е голямата новина от разговорите на министър-председателя в Русия?
- Новина аз не виждам. Опитват се да направят новина премиерът и неговите усърдни помощници. Новина е фактът, че Путин го прие наистина хладно, иронично на моменти. Каза, че е възможно това да се случи. Просто, че може да дойде тръбата до българо-турската граница. Но какво ще има и дали ще има нещо в тази тръба… Така че, вижте, опитват се да направят от мухата новина – новина слон. Според мен това е вредно преди всичко за България, защото се подчинява на някакви конюнктурни политически и лични амбиции, а се отклонява вниманието от най-важното – защо не се появи истинска новина? Защо нямаше истински напредък? Това е сериозният въпрос.


- Е, как оценявате това посещение?
- Резултатите са повече от скромни. Някакви уклончиви добри намерения с много, много, много уговорки. И, ако ви направи впечатление, колко пъти Путин повтори думата „гаранции“. Когато на една страна се натъртва това, че трябва да предостави гаранции, значи тя не се ползва с доверие. Значи ние ще бъдем нещо подобно на един недобросъвестен кредитополучател, който много пъти е сгафил и трябва сега да представи гаранции. Още повече, Борисов се опита да изкопира донякъде поведението на Макрон, но не успя. Предложи нещо като прошка, като извинение, да кажем, но той не направи най-важното, което направи Макрон. Ако си спомняте, Макрон в своята реч в Санкт Петербург в началото говори доста дълго за френския суверенитет. Всъщност големият въпрос е дали България има суверенитет, нейното правителство може ли да го отстоява, за да бъде предвидим и надежден партньор, не само за Русия, в случая говорим за Русия. В случая е ясно, затова Путин много пъти каза, че иска гаранция от Европейската комисия и предполагам, че има предвид и големите европейски държави, защото гледа на България като страна, чието правителство не е самостоятелно и не може да взима суверенни решения. Ние дори да докараме тръбата „Турски поток“ до южната граница, оттам нататък можем ли да сме сигурни какво ще се случи, предвид сложните отношения между Европейския съюз и Турция, Европейския съюз и Русия и т.н.


- ЕС и САЩ, санкциите.
- О, това да не говорим. Особено в духа на днешните новини (б.р. - митата върху вноса на алуминий и стомана в САЩ). Тепърва там ще има усложнения. Тоест какво можем ние да кажем, какво можем ние да гарантираме? Едни общи приказки, пожелания, евтини изтъркани номера от преди 30 години за по-старшия брат. Тези номера не минават вече. Путин си позволи доста саркастична реплика по този въпрос, за да няма илюзии, че по-големият брат ще плаща. Защо се случи този резил, защото в някои отношения това е резил. Защото това посещение беше подготвено в нелегалност и според мен имаше изцяло вътрешнополитическа употреба, за това беше предназначено – да захлупи посещението на президента. Защо това посещение не беше подготвено както трябва? Ако ще се говори за газ, да е много сериозно подготвено, с по-сериозни, внушаващи доверие ангажименти, виждания. Вие споменахте в началото и това е много съществен въпрос, който се подценява от трубадурите на успеха. Русия не говори за захранване на хъб „Балкан“. Русия се интересува от транзит най-вече към Сърбия. Къде видя Борисов някакъв знак на потвърждение, че Путин е съгласен да влиза руски газ в този хъб, който България да продава? Да не говорим, че има друг въпрос тук – дали този газ въобще ще е руски. Защото според мен споразумението за „Турски поток“ предвижда Турция да го купува на входа. И той става турски, той не е руски. Така че има много неща, които ние трябва да чуем като отговор – защо беше нужно това потайно посещение, защо беше нужна тази голяма делегация от хора, които само седяха? Един от тях една дума не каза, един от тях една среща не направи. Дори Теменужка Петкова не се срещна с ръководството на „Газпром“, което се очакваше да се случи. И тук да говорим за някакъв успех, за някаква конкретика още повече, както чета, някои колеги говорят, това е просто несериозно. Каква конкретика има? Няма.

 

- Проф. Маринов, има обаче едно развитие в четвъртък следобед, което озадачава. Ако досега позицията на правителството за строежа на АЕЦ „Белене“, който по експертна оценка ще струва около 20 милиарда лева, трябва да се реализира на пазарен принцип и защита на националния интерес, но без държавни гаранции – това е позицията досега, то пред Парламентарната комисия по енергетика този следобед министър Петкова е информирала за вариант централата да се изгради със заем от Русия – забележете – заем, като тя ще строи и в замяна ще прибира парите от продажбата на тока до изплащането на заема. Заемът има лихви. Да не би това да е голямата новина, която ни бе спестена на пресконференцията в Кремъл?
- Такова нещо до този момент не беше излязло и не беше заявено, нито от едната, нито от другата страна. Аз смятам, че по такъв рискован начин да се договарят неща и то на високо равнище, лично аз се съмнявам. Дали това не е някакъв ход на нашето правителство, изпреварващ, нямам представа. Това наистина е сериозен обрат, макар и като вариант. Но такъв вариант има, горе-долу такъв е вариантът с унгарската централа. Но Унгария е едно, ние сме друго. Аз смятам, че ще имаме доста такива новини, от ръкава ще излизат новости.


- Говорителят на Кремъл, обаче, бе пределно ясен, че тръбата към „Турски поток“ е тясно обвързана с АЕЦ „Белене“. Това го казва всъщност и президентът Путин, ако внимателно слушаме неговото изявление. Въпросът е, как ще прескочим Европейската комисия?
- Това също е много сериозен въпрос. Аз неслучайно го поставих в началото, когато споменах за суверенитета. Някои държави успяват да си извоюват един или друг вид възможност за отношения с Русия, с вас сме коментирали много пъти „Северен поток 2“. Вероятно това не е теоретично невъзможно за България. Проблемът е, има ли ги политиците, при това консолидирани, обединени около много сериозна аргументация. Не просто – дайте да развиваме енергийните отношения, а какъв е българският национален интерес, какво искаме, кои са приемливите рамки? Тук въпросът не е на всяка цена да получим руски газ за хъба или без хъба. Не е въпросът да се строи АЕЦ „Белене“ на всяка цена. Той затова се провали проектът, затова и „Южен поток“ се провали – не толкова заради руснаците, а защото хора тук в България искаха да откраднат много пари от начина, по който се реализира този проект. И при това положение, за да отидем ние пред Европейската комисия като нация, като държава, като държавно ръководство, трябва да има ясно формулирана и подкрепена от обществото позиция. А не задкулисни някакви договорки и такива изненади – зайчето от ръкава, каквито в четвъртък следобед ни сервираха. Само при това положение имаме някакъв шанс да постигнем съгласие с Европейската комисия, плюс много силна стабилна коалиция с други държави от Европейския съюз, които биха били заинтересувани от такава наша роля или такива наши инициативи. Защото само за нас си, ние нямаме този авторитет, нито влияние да го прокараме. Ако сме обаче заедно с няколко други европейски държави с общ интерес, тогава вече нарастват шансовете.

 

- Като говорим за нас си, не разбрахме дали е било засегнато в разговорите предоговаряне на договора за газовите доставки у нас, и то след споразумението между „Газпром“ и Брюксел концернът да предоставя на Югоизточна Европа газ на конкурентни цени. По този въпрос нищо не се чу на пресконференцията. Нищо.
- То, че не е договорен, не е договорен. Въпросът е дали е бил поставен дори просто от българска страна като една от темите за бъдещи разговори.

 

- Поне пожелателно да бяхме казали: ами очакваме, и ние очакваме. Те очакват, ние защо да не очакваме?
- Разбира се. Или примерно ние бихме искали да дискутираме натам тази тема. Ако трябва, първо на оперативно равнище, експерти, стопански нива и по-нататък вече политическо. Но според мен… поне аз не чух да е спомената тази тема.


- Нямаше нищо. Нищо.
- Аз лично дълбоко се съмнявам, че има обсъждани неща, които няма да бъдат извадени. И то не защото няма да бъдат извадени от българска страна, а защото мисля, че Русия няма интерес да води такъв тип конфиденциални преговори на този етап. Напротив, според мен руската позиция е публично да заяви изискванията си, очакванията си, претенциите си към България и да изпробва. Това е тест, това е тест за България, доколко ще удържи. Доверие към България няма, но има проверка. Да се види тези добри заявени намерения от страна на българските институции дали ще бъдат подкрепени с по-нататъшни стъпки. Те бяха обвързани и с някои други, на пръв поглед второстепенни, но знакови въпроси – паметниците, беше повдигнат въпросът за значителната собственост на руски граждани в България и т.н. Това не са случайни неща. На това равнище случайни неща няма. Това е тест, поредица от тестови въпроси към България – дали с България може да се върши работа. Естествено голяма част от тези въпроси, и това е съвсем логично, изразяват руския интерес. Но ние как формулираме нашия интерес спрямо видимо очертаващата се позиция на Русия? Това е, което нас ни вълнува. Русия си е Русия, ние няма какво да се грижим за тях. Ние не сме руснаци. Те си имат кой да се грижи за тях, кой да им прави политиката. Нашата политика каква е? Тя е като пате в кълчища, с извинение. Имаше някои смешни неща, разбира се, но да не говорим за това.

 

- И ако проверката е висша форма на доверие, тази сентенция е излязла от Кремъл, какво очаква след срещата Русия? Какво показа България, какво показа премиерът?
- Премиерът според мен направи едни заявки, които не са добре обмислени, не са добре прецизирани. Поради тази причина не е ясно дали той ще продължи да ги развива, дали той ще продължи да ги осъществява. Аз лично смятам, че той няма да има кураж в тази ситуация, предвид естествената противоположна реакция, която ще настъпи от определени среди в България, и най-вече от определени европейски страни, аз не смятам, че той ще има куража да продължи тази линия нататък. Според мен нещата ще се замразят, ще се тупкат. И може да се реализира някакъв вариант от този, за който вие споменахте, че в четвъртък е изваден, за АЕЦ „Белене“, където пак основната тежест ще падне върху България и няма да бъде защитен българският интерес. Но да не пророкуваме, може пък да бъркаме. Но, ако е решил да следва тази линия, която той обяви в Москва, ще му е много трудно. И ако той успее да го направи, аз лично ще бъда силно изненадан.

 

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Най-напред пчелите...

-1462343945.jpg

Всъщност, никой не си направи труда да уведоми Народа, че една част от него ...

21 май 2019 | 10:28

Владимир Шейтанов: Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота

-1552918447.jpg

Голяма част от фирмите са с изчерпани кредитни ресурси и са в подчинено ...

21 май 2019 | 10:58

Георги Лозанов: Предизборната ни кампания - пълна скука!

Георги Лозанов: Предизборната ни кампания - пълна скука! -1558538378.jpg

И про-ГЕРБ говоренето не е по-успешно. В тази предизборна кампания то се ...

22 май 2019 | 18:18

Светлана Шаренкова: По плодовете ще ги познаем!?

-1532442676.jpg

В България неолибералният преход, освен тази ценностна подмяна, донесе и тежка ...

22 май 2019 | 17:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борислав Георгиев


2 юни 2018 | 00:17Каквото повикало такова се обадило.Какво да коментираш? Какво да кажеш? Тъпо. Бездарно.Смешно. Жалко. И сега кво праим? Но български избирателю ти три пъти си избра това. Гълтай жабите и мълчи. Като дойдат изборите пак си избери от същото и по възможност повече.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Gorgona


1 юни 2018 | 22:23Човечето, води страната ни към бездна. Ясно се видя липсата на капацитет, морал, интелект, мога да изброявам безкрай. Някой дали си дава сметка за дълбоките поражения, които това човече нанесе на България? Някой наясно ли е, че никой, никъде, не взема на сериозно страната ни? Някой обърна ли внимание, че Путин му каза в лицето, че боко е кукла на конци, васал, от когото нищо не зависи? Посмешище. Лъжец. Предател. Путин го беше гнус. Гнус от предателството на един премиер към страната си, народа си. Гнус от простащината, от далнопробното фамилиарничене и махане с опашка. Нали всички сме на ясно, че няма какво да предложи на Русия? Нали на всички ни е ясно, че бокото докара нещата до там, да сме селския идиот на вечеринката...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


1 юни 2018 | 20:07Големият проблем на Борисов при тази отговорна среща е ,че отиде с празни ръце ,само да моли!Атрябваше да направи две три предложения от взаймен интерес на двете страни !Тогава По благосклонно биха се приели и извинението и молбите около нова газова тръба и АЕЦ а. Освен това защо се разбърза ,а не взе съгласието от ЕС ,за което Путин настояваше няколкократно,,за да не се повтори предишната история !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


1 юни 2018 | 15:40Е как да няма новина?! Новината е: "Нашето магаре изрева и в Москва!"


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.