"Воля" е "резервна гума", която седи в багажника, твърди той в интервю за "Фокус"

Проф. Александър Маринов: Отвъд фанфарите всичко си остава в общи линии същото

5910 | 19 апр. 2017 | 17:47

В първия ден на новия парламент прави впечатление категоричното намерение на БСП да бъде опозиция, анализира политологът


Нищо изненадващо няма в първия ден на новия парламент, продължава риториката от предизборната кампания.

Това заявява политологът проф. Александър Маринов в интервю за агенция "Фокус". Той направи разбор на първия работен ден на депутатите от 44-тото Народно събрание и заявките, които направиха от парламентарната трибуна за бъдещите политики, които ще отстояват.

 

Прави впечатление демонстрираното категорично намерение на БСП да бъде опозиция, казва проф. Маринов.

 

 

Ето и цялото интервю на проф. Александър Маринов пред "Фокус":

- Проф. Маринов, какъв е коментарът Ви за заявките, които направиха политическите сили от парламентарната трибуна в първия работен ден на 44-тото Народно събрание?
- С една дума, нищо изненадващо. От една страна имаме едно продължаване на реториката от предизборната кампания. От друга страна, си направих труда да прегледам какво са говорили политиците при откриването на 43-тото НС. Почти нищо различно няма да намерите - за едни и същи неща се говори, едни и същи намерения се изразяват. Разбира се, голяма част от тях не се сбъдват. Това е едно словесно встъпление на работата на парламента, което има ритуален политически характер и никакви особени изводи не можем да направим.


- Какви политически тонове си отправиха различните политически сили един към друг?
- Като за първи тържествен ден нямаше кой знае какви "закачки". Прави впечатление демонстрираното категорично намерение на БСП да бъде опозиция. Ще видим на какво и на кого. Докато ДПС изрично посочи като свой противник крайните национализми. За момента няма някакво кой знае какво напрежение, въпреки че това тепърва ще се случи.


- Очертава ли се наистина стабилна опозиция, както заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тази сутрин?
- Опозицията ще бъде силна. На първо място можем да кажем в количествен смисъл, тъй като е консолидирана. Има две силни опозиционни групи поне на думи – тази на БСП и на ДПС. Общо взето отношението между опозиция и управляващи или гравитиращи към управляващи е на кантар. Силата на една опозиция зависи не от нейната численост, а от нейните политики, послания и действия. Така че дали ще бъде стабилна, дали силна, предстои да видим. Предполагам, че ще бъде стабилна, тъй като не виждам особени възможности на управляващите да ерозират опозицията, както това се е случвало в предишни парламенти.


- Каква ще е ролята на ПП „Воля“?
- Това е една резервна гума, която седи в багажника. Не очаквам „Воля“ да играе някаква особена роля. Първо заради липсата на капацитет. Слушахте изказването на Веселин Марешки, то не подлежи на коментар. Предполагам, че той ще се опита да се намести към властта, има чисто прагматични съображения. Най-много може да служи за компенсиране на някакви временни сътресения в управляващото мнозинство, но не очаквам нещо особено да покаже в парламента. Не виждам перспектива за тази политическа формация като цяло.


- Какви са очакванията Ви за отношенията между новото правителство и президента Румен Радев?
- Това зависи много от програмата и конкретното поведение на новото правителство. Смятам, че президентът няма да отстъпи от своите основни ангажименти, принципи и послания, които излъчи. Предполагам, че в началото ще има някаква взаимна сдържаност, но дали това ще остане така, не мога да преценя. Вероятно такива зони, които ще играят ролята на лакмус, ще бъдат политиките в сферата на отбраната и сигурността, където президентът е най-компетентен, има най-много правомощия и е най-чувствителен.


- Имате ли прогнозна визия за новия състав на бъдещия кабинет?
- Общо взето се чу какво ще бъде – 4-5 министерства за Патриотите, останалите за ГЕРБ. Тук голяма драма няма от гледна точка на формалното разпределение на постовете. Смятам, че ще се спазарят. Може да попрехвръкнат искри, но според мен проблемите ще дойдат по-нататък, когато това правителство трябва да започне да работи, да решава проблеми, да предприема стъпки, някои от които непопулярни, и тогава идва винаги времето за разделения, разправии, бягство и прехвърляне на отговорност. Това сме го виждали много пъти. В това отношение смятам, че новото правителство няма да се различава принципно от предишното.


- Какви са прогнозите Ви за бъдещото развитие на двустранните отношения между България и Турция с оглед на резултатите от проведения референдум в турската страна?
- Това е много сложен въпрос, но по-лесно е да се каже какво би трябвало България да прави. Тя трябва да има своя политика, която не може да бъде сведена само до умилкване и снишаване. България трябва да има своя политика, която да е насочена и да дава убедителен отговор на основните рискове и заплахи към страната. Между другото не само от Турция. Естествено тук има много проблеми, които са остри и належащи от гледна точка на състоянието на държавата, основните институции, сектор „Сигурност“, армията, за която се разбра, че не може да гарантира националния суверенитет. Това е едната страна на въпроса, другата е, че България трябва да има стратегически разумна, широка политика, защото е ясно, че придържането към тези мантри, че НАТО ще ни спасява от всичко, в дадения случай ще ни изиграе лоша шега.
Нямам големи очаквания към новия парламент и излъченото от него правителство, защото продължава дълбоката структурна системна криза на българската партийнополитическа система. Докато тази криза не бъде преодоляна, в това число чрез появата на нови политически субекти, на нови лидери, на нов начин на мислене, който и да е парламент, при каквато и да е конфигурация, няма да е в състояние да излъчи стабилно, а това означава работещо правителство, което решава проблемите на нацията в дългосрочен план. Отвъд фанфарите всичко си остава в общи линии същото.


От категорията

Путин дава официален обяд на президента Радев в резиденция "Бочаров Ручей" в Сочи

Путин дава обяд в лятната си резиденция в Сочи на българския президент Румен Радев-1526806087.jpg

На 21 май Радев ще бъде приен и от премиера Медведев.Сред темите за разговор се ...

20 май 2018 | 11:56

Столична община опроверга Ерменков: Водата в София не е отровена

Йорданка Фандъкова. Снимка: Архив-1525845295.png

Всички показатели за качество на питейната вода, доставяна на потребителите са ...

20 май 2018 | 13:26

БСП алармира: Фалшифицират изборите за кмет на Галиче

Снимка: БСП-1526834285.jpg

В избирателната комисия е направен протокол с час 20,15, който все още не е ...

20 май 2018 | 19:37

Йордан Цонев: Пътят на България към Европа мина през Босфора, както каза Ахмед Доган

-1511421387.jpg

Тогава цялото общество му скочи, а именно Турция първа даде съгласие да влезем ...

20 май 2018 | 19:13

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Красимир Витанов


24 апр. 2017 | 14:41В едно е прав Маринов ...всичко си остава същото! Да ама не??? Предишното правителство бе от ГРОБ о РБ и трябваше да делят баницата ...пърдон фондовете, български и европейски, а сега са ГРОБ и ОП но парите като последно са много повече...строителство Лиляна дебелана и циганчето Московски; армия,самолети,кораби,пехотни машини,дебелия "Македонец";образование евросредства;социални евросредства; околна среда евросредства; земеделие,евросредства; спорт и администрация,евросредства; и т.н. И т.н. Само за този мандат не по малко от 10млрд. евра само от еврофондовете, които Б.Б. ще ги засмуче като комисионни за 2години! Бойко си мисли, че като е милиардер е неуязвим за съдебната власт и за "народната любов". То ГСПОД бави ама не забравя!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018