Проф. Александър Маринов

Дълбоко съм убеден, че този път на Борисов няма да му се размине, заяви той

Проф. Александър Маринов: Циркът с това управление приключва по един безвкусен, пошъл начин

11019 | 22 ноем. 2018 | 16:21

При такъв начин на правене на политика, при такова управление, при такова ниво на управляващите, това е резултатът – провал, категоричен е политологът


Проф. Александър Маринов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Водещ: Парламентът освободи Валери Симеонов и избра за негов наследник досегашния началник на кабинета му Марияна Николова. Рокадата бе одобрена в отсъствието на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера в оставка Валери Симеонов, на председателя на парламентарната група „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, на депутатите от „Атака“ и при наличие на напрежение в пленарната зала. Промените бяха представени от вицепремиера Красимир Каракачанов. Оставката и новият вицепремиер не омилостивиха ДПС, откъдето заявиха, че ще продължат със същото, но в по-големи дози. От БСП изразиха възражение, но някак не уловихме характерната за други казуси тяхна острота по случващото се. Премиерът замълча. И президентът се въздържа, но каза, макар и по друг повод: „Законността е поставена на изпитание“. На какво сме свидетели – на обичайна процедура или на паника за спасяване на неспасяемото, тоест делото за спасяване на давещите се е в ръцете на самите давещи се. За анализ поканих проф. Александър Маринов. Добър вечер, проф. Маринов.

Александър Маринов: Здравейте.

Водещ: Какво ни показват управляващи и опозиция с изявата си тази сряда?

Александър Маринов: Това е краят, който се случва, разбира се, по един безвкусен, пошъл начин. Това, което наблюдаваме, е примирение с неизбежното предстоящо финализиране на агонията. Дори не се полагат някакви усилия да изглежда това що-годе наистина. На какво да се радваме? Слава Богу, че не е била назначена чистачката на сградата на НФСБ. Така че според мен всички са наясно, че времето на правителството е преброено, просто се търси някакъв що-годе приличен повод, за да се разтури. Аз съм убеден, че такова решение вече управляващите са взели, като най-малко лошо, или може би разчитат да постигнат нещо подобно на това, което са правили. Иначе, пак казвам, можеха поне малко да се постараят спектакълът да не е толкова пошъл.

Водещ: Сарказъм към премиера и колегите си патриоти ли прояви Валери Симеонов с предложението на неговия началник на кабинета – госпожа Марияна Николова?

Александър Маринов: Това вероятно е проява на неговия специфичен хумор, израз на обидата. Не знам, твърде демонстративно е, но за сметка на това пък не по-малко странно е поведението на тези, които са приели шегата на сериозно. Защото той можеше да предложи кучето си, коня си… кон няма със сигурност. Фактът, че така безропотно се приема нещо, което е абсолютно безсмислено от управленска, политическа и всяка една гледна точка, говори, че става дума за яснота по въпроса, че циркът приключва.

Водещ: Проф. Маринов, но ако управляващите са решили вече, че оттеглянето е неизбежно, защо не го прекратят, а оставят една агония, изпълнена със скечове, бутафории, комични ситуации?

Александър Маринов: Вижте, по принцип това, в което днес се е превърнала българската политика, е трудно за рационално обяснение. Но, ако допуснем, че има някакви сметки, агонията е преди всичко политическа смъртна агония за Обединените патриоти със сигурност. ГЕРБ може би разчитат, че могат да използват тази агония при партньорите си, за да оправдаят себе си – да кажат: ето, вижте сега, ние правим каквото можем, но какво да ги правим тези? И вероятно това е логиката, нещата ще се развият бързо вътре в самите Патриоти, според мен, няма да се наложи да чакаме дълго, отсъствието на депутатите на „Атака“ е ясен знак, отсъствието на премиера също е ясен знак – той се дистанцира по един специфичен негов начин. Така че те ще кажат – ами ето, ние нямаме нищо общо с това, не зависи от нас, дайте да свършваме и да отиваме на избори. И, разбира се, сметката ще трябва да я платят Патриотите, както я платиха вече Реформаторите преди две години.

Водещ: Направи впечатление, че към госпожа Николова нямаше въпроси като към кандидат за вицепремиер. С какво си го обяснявате? Тя не е известна фигура, за да не бъде питана.

Александър Маринов: Е, какви въпроси биха могли да бъдат отправени към нея? То е ясно, че е просто един човек, който е попаднал в лошото време на лошото място. Сега, защо тя се е съгласила, един Господ знае. Може би смята, че това е някакъв хубав запис в СV-то й. Какво да я питат нея? Тя е човек без никаква политическа и управленска биография, въпреки че би могло да стане дискуция. Но според мен, ако говорим за опозицията, особено за БСП, те са избрали тази тактика да оставят управляващите да се гърчат, да се мъчат сами, едни други да се нараняват, така да се каже, а БСП да гледа сеир, което според мен не е много разумно.

Водещ: То не е и достойно, освен всичко друго. Това се възприема по съвсем друг начин.

Александър Маринов: Да, това, че не е достойно, е ясно. Може да има различни гледни точки за достойнството, но аз съм съгласен с вашата преценка. Но не е разумно, защото БСП се държи така, сякаш просто трябва да изчака малко чисто формално, за да стъпи на власт. Което дори да е така, дори да приемем, че е много вероятно че следващите избори, предсрочни според мен, съвсем скорошни, да бъдат спечелени от БСП с някаква малка разлика. Това какво променя? Нищо не променя, защото БСП очевидно не е готова да покаже на обществото, че е в състояние да предложи нещо коренно различно, от което имаме нужда.

Водещ: Според ДПС управляващите не са разбрали същността на проблема. Но разбират ли тази същност и управляващи, и опозиция? И какъв е проблемът на практика?

Александър Маринов: Според мен това, че управляващите не са разбрали, е ясно. По-лошото обаче е, че изглежда и опозицията не е разбрала. Защото според мен голямата поука от това, което се случва, е, че така не бива да се прави, така не бива да се управлява, така не бива да се прави политика. Може би заключението ми е пресилено или прибързано, ще видим. Но имам такова неприятно усещане, че истинската поука не е извлечена.

Водещ: Коя е истинската поука?

Александър Маринов: Истинската поука е, че в българската политика и управлението на българската държава трябва да настъпи коренна същностна промяна. Не козметична, не е дори въпрос на стил, а въпрос на същността на нещата. Ето, да вземем даже този частен, защото той според мен е частен въпрос – кои са лицата, личностите, на които се поверява отговорността да управляват държавата? Как се излъчват? Какви са аргументите за техния избор? Е, нека сега да зададем въпроса – ако допуснем, че утре БСП дойде на власт, кои са хората, които ще изпрати тя в правителството, нека ги видим, да бъдат представени, да се убедим какво могат, какво са правили, какъв е приносът им към разработването на дадени политики или стратегии и т.н.? Това трябва да бъде различно. Въпреки че това е само един аспект, може би не най-важният. Защото дали ще е началничката на кабинета на Валери Симеонов или някой приближен до някой ръководител на БСП, но от същия тип, каква е разликата?

Водещ: Госпожа Николова изглеждаше доста объркана в сряда. Тя някак не можа да си спомни, какво е работила досега и каза нещо в смисъл, че познава господин Симеонов в качеството му на депутат. Нали му е била началник на кабинета като вицепремиер, в това качество не го ли познава?

Александър Маринов: Ами какво да каже жената? Разбира се, най-правилно от нейна страна би било да откаже. Но очевидно не може да откаже по някакви причини, не знам какви. Човек със среден разум, практически здрав разум, не би се съгласил на такова нещо, това е авантюра, даже според мен това е злепоставяне. Какво прави властта, че така разбърква ума на хората, наистина не ми е лесно да разбера.

Водещ: Странно е поведението на министър-председателя. Той отказа да отиде в парламента, отказа да застане зад тази промяна в ръководеното от него правителство, но довечера се очаква да говори обстойно, обширно в „Шоуто на Слави“ (Интервюто е взето преди предаването, бел. ред.). Защо избира телевизионен формат вместо Народното събрание?

Александър Маринов: Защото е по-удобен. Защото там е на четири очи, образно казано, по договорен сценарий със Слави Трифонов. Там е лесно да говориш.

Водещ: Дали пък ще е договорен сценарият?

Александър Маринов: Сто процента съм сигурен. И като гледаме довечера, дори ако видим някои инсценировки на напрежение, на критика от страна на водещия, съм сигурен, че са инсценировки. Защото иначе Борисов въобще не би отишъл. А в парламента той трябва да говори политически и трябва да говори пред цялото общество. Аз съм убеден, че самата постройка, самата конструкция на интервюто ще бъде такава, че да му даде възможност той да се представи в своята силна страна, която той смята, че е силна, разбира се. Или да даде възможност да покаже още веднъж, че той прави всичко по силите си, но дори неговите титанични усилия с този политически материал не водят до резултати.

Водещ: Е, най-малкото той можеше да откаже предложението на началника на кабинета на вицепремиера.

Александър Маринов: Да, според мен това би било по-разумна стъпка, но той така си представя сценария за излизане от властта. Вероятно има някакви съображения. Ако искате, дори може би някакви преценки за известно време, което е нужно по една или друга причина на управляващите, преди да приключи цялата работа. Не знам, мога само да гадая. Но аз лично смятам, че от такъв тип поведение Борисов не спечели, ако въобще би могло по някакъв начин да спечели в тази ситуация. В тази определено губи.

Водещ: Озадачиха доста хора с този ход, с тази рокада. Дори тези, които не смятаха да излизат на протести и не смятаха, че в момента е нужно подобно разклащане на страната. Но въпросите не стават ли повече сега?

Александър Маринов: Хората разбират, че това е една подигравка вече, това е една комедия. Комедия, комедия, за някои може да е комедия или за страничния наблюдател, но с оглед на последиците за страната, за проблемите на обществото, хич не е смешно.

Водещ: Какво посяха управляващите и какво ще пожънат?

Александър Маринов: Ами те го сеят отдавна. С вас сме говорили толкова много пъти на тази тема. Нещата се движат съвсем логично, съвсем закономерно. При такъв начин на правене на политика, при такова управление, при такова ниво на управляващите – интелектуално, политическо и т.н., това е резултатът – провал. Не просто загуба на властта, не просто падане от власт. Провал. И аз съм дълбоко убеден, че този път на Борисов няма да му се размине, няма как да се повтори старият номер.

Водещ: Сигурен ли сте?

Александър Маринов: Така мисля. Може и да бъркам. Времето ще покаже.

Цоня Събчева

 


От категорията

Може ли ГЕРБ да свали ...ГЕРБ?

-1552319015.jpg

Завръщането на Цветан Цветанов е въпрос на време и на външни фактори, а не на ...

4 юни 2020 | 16:17

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза-1553181004.jpg

Смятам, че Бойко ще изравни рекорда на Орбан и Меркел и ще стане за четвърти ...

4 юни 2020 | 11:52

Проф. Ивайло Дичев: Щабът се справи прекрасно и спаси живота на много хора

-1482745263.jpg

"Имам усещане, че г-н Борисов е малко боязлив. Това изигра добра роля и ...

4 юни 2020 | 17:49

Анализът ИСА за май: Всички - и власт, и опоненти, вече играят ва банк

Анализът на ИСА за май 2020-1591089308.jpg

За вътрешната опозиция в БСП идващите месеци са „бой последен.“ Хвърлят ресурс, ...

2 юни 2020 | 12:25