Проф. Александър Маринов

Този път май се готви показно раздаване на възмездие на съгрешилите властници, коментира политологът

Проф. Александър Маринов: Властта у нас се упражнява непрозрачно, безотговорно и безучастно

8858 | 5 окт. 2019 | 11:57

Той не изключва вероятността резултатът от местните избори да бъде не просто причина, а претекст за много бързо разместване на политическите пластове


Властта в България се упражнява непрозрачно, безотговорно и безучастно, все едно е бащиния. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов.

Според него важните събития в страната остават неясни, необяснени и неаргументирани за обществото. Някои изглеждат очевидни, като скандалите в медиите, други изглеждат забулени в тайнствени схеми, а трети необясними, като 50-те милиона лева за заплати на медицинските сестри.

Проф. Александър Маринов допълни, че властта залага на пропаганда на успехите.

„Отговорните публични власти твърдяха и продължават да твърдят в някои от случаите, че всичко е наред и просто обществото не е достатъчно зряло, не е достатъчно едва ли не интелигентно да види успеха. Спомнете си какви фанфари бяха за договора с Македония. Това желание различни, някои от тях сами по себе си верни факти да бъдат представяни като триумф на властта. Това е двойното дъно. Властта в България, хората, които имат властта и я употребяват, изпитват неистово желание да представят пред обществото низ от своите успехи, като неуспехите или не виждат, или ги преписват на някакви други демонични сили“, коментира политологът.

Според проф. Александър Маринов въпросът е кога обществото ще застави тези, които го управляват, без значение кои са, да говорят истината, да отчитат нещата с факти и да носят отговорност за това, което са свършили или не са свършили.

Поведението на Волен Сидеров не е някакво внезапно безконтролно безумство, а пресметнат ход, коментира проф. Маринов.

„Тук има две версии. Едните отдават това на недобра кондиция на Сидеров заради употреба на разни вещества. Други смятат, че това е съвършено целенасочена политическа акция с цел надъхване и мобилизиране на един особен тип електорат, който, по принцип това е характерна черта на популизма в точния смисъл на думата, е настроен враждебно към институциите, понякога с основание, но тази враждебност се разпалва и се довежда до крайност. Въпросът е откъде се появява тази електорално значима маса от хора, които реагират на такива примитивни сигнали. Явно е, че една част от хората получават прилив на политическа активност при въздействието на такива крайни и най-вече неадекватни средства, защото проблеми с обществената телевизия разбира се има, но те не могат да се решат по този начин, когато всеки може да прави каквото си иска в нейните студиа“, обясни политологът.

Според Александър Маринов предизборната кампания не е смислена и едва ли има принос за това хората да направят информиран и относително рационален избор.

„Цялото политическо състезание в България се изроди. Първо - то е изключително зависимо от дебелината на портфейла. И второ – тези, които претендират за властта и след това я печелят, не чувстват никаква отговорност и никакво задължение пред тези, които са ги избрали, да спазват определени поети ангажименти, да се отчитат и да поддържат комуникация с гражданите“, каза още Александър Маринов.

По думите му посланията на партиите понякога са неадекватни на ситуацията. Според политолога една добра предизборна политика трябва да заложи на ключови въпроси - ще продължи ли статуквото или ще има промяна. Александър Маринов не изключва резултатът от местните избори да бъде не просто причина, а претекст за много бързо разместване на политическите пластове.

„Натрупаха се много причини, поради които една част от управляващите искат да свалят от себе си бремето на властта, а друга част от управляващите, макар и неофициално, но фактически, със съмнителни с легитимността си средства, макар използвайки легитимни институции, искат да се наместят в нова конфигурация. Идва момент, който ще бъде много показателен и поучителен за последните години. Този път май се готви показно раздаване на възмездие на съгрешилите властници. Смятам, че в най-голямата управляваща партия се усеща какво им се готви“, допълни Александър Маринов.

 


От категорията

Йордан Цонев: Договорката между ГЕРБ и БСП включваше и избирането на Валери Симеонов

Йордан Цонев: Договорката между ГЕРБ и БСП включваше и избирането на Валери Симеонов -1575635182.jpg

От ДПС продължават да обвиняват в договорка управляващите и БСП, след като ...

6 дек. 2019 | 14:24

СГС отказа да регистрира партията на Слави Трифонов заради името и емблемата

СГС отказа регистрация на партията на Слави Трифонов заради името и емблемата-1575641886.jpg

Магистратите приемат, че „изразът „няма такава/няма такъв …“ би могъл да е ...

6 дек. 2019 | 15:59

Вигенин за партийните субсидии: Омръзна ми от интригите на ДПС. Няма никаква договорка с ГЕРБ

-1572879173.png

От ДПС твърдяха, че ГЕРБ няма да влезе в залата, за да гласува, но това не се ...

6 дек. 2019 | 18:31

Ангел Джамбазки: Срещата на министър Кирилов с Полфрийман е нелепо решение. Той е доказан убиец!

Ангел Джамбазки: Срещата на министър Кирилов с Полфрийман е нелепо решение. Той е доказан убиец!-1575649542.jpg

В предишния кабинет тези организации бяха превзели кабинета на правосъдния ...

6 дек. 2019 | 18:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


5 окт. 2019 | 18:48Всеизвестен факт е, че отличните политици са едно, а професорите, които само дават акъл са друго. Професор Александър Цанков е наречен кръволока, защото при негово управление се избива цвета на интелигенцията по улиците, в шлеповете на Дунав в полицейските участъци. По време на Цанков са избити велики личности , като Александър Стамболийски, Гео Милев, Антон и Тодор Страшимирови, Йосив. Хербст и много други.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


5 окт. 2019 | 13:57Или?! И какво от това професоре?! Стига празни приказки! Излезте и поведете Народа! Стига сте получавали заплащане за празно говорене и писане!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.