Снимка БНТ

Започваме да се мразим по всякакви поводи, това не може да продължава така

Проф. Герджиков: Убеден съм, че ще спечеля, но ако не стигна до втори тур, ще подкрепя Лозан Панов

23373 | 9 окт. 2021 | 10:40

Аз не съм говорил за смирение и помирение, говорех за обединение и за това да се разбираме, защото има много каузи, за които си струва да работим заедно, обяви той.


Аз не съм говорил за смирение и помирение, говорех за обединение и за това да се разбираме, защото има много каузи, за които си струва да работим заедно. И много хора го правят, само че политиците не го правят. Партиите са склонни да се карат и по теми, по които в обществото няма спор. 

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков.

"Необходимо е да намерим друг начин да говорим помежду си. Това не може да бъде начинът, в който само заклеймяваме противника отсреща. Човекът отсреща изобщо не трябва да бъде противник и опопнент, той трябва да е партньорът, с който работим, дори едните да са управляващи, а другите опозиция", допълни професорът.

Той каза, че не иска да бъде партиен симпатизант, а кандидат за президент.

По думите му днес ние нямаме национален идеал. Откакто осъществихме мечтата си да влезем в ЕС и НАТО, ние нямаме нова истинска голяма цел.

"Трябва да имаме някаква визия за бъдещето - разбира се, евроатлантическата ориентация е безспорен приоритет, очевидно е, че трябва да има върховенство на закона, можем да се обединим около определени политики в образованието, здравеопазването, социалните политики, защо не направим това?", попита проф. Герджиков.

Според него в България имаме проблем в партизанщината и в лобирането. Винаги е имало такива спорове между партиите и са нужни правила.

"Ние трябва да направим такива правила, че те да не позволяват подобни неща. Правилата се променят със закони и наредби. Президентът освен да бъде олицетворение на единството на нацията, може да се опита да убеди партиите, че представляват група граждани, които искат да работят заедно, те не се противопоставят помежду си. Започваме да се мразим по всякакви поводи, това не може да продължава така", категоричен беше кандидат-президентът.

Той заяви, че е имало всякакви атаки срещу него и срещу негови близки хора. "Когато човек, направи това, което аз направих, си дава сметка, че може да стане жертва на подобни неща, но аз не съм склонен да пожертвам и други хора, така че това просто не е почтено", допълни проф. Герджиков.

 

Ако бъда подкрепен само от ГЕРБ и ДПС, няма шанс да бъда избран. 


"Аз обясних вече. Аз не съм член на ГЕРБ. Получих подкрепата на ГЕРБ, за която съм признателен. Няколко души ми се обадиха да ме попитат неблагодарен ли съм, че посочвам само грешките на ГЕРБ, а не постиженията им. Да, те са постигнали големи успехи за 12 години - икономически растеж, инфраструктура, образованието в университетите и училищното образование. ГЕРБ успя да върне в клас отпадналите ученици. Това не е просто да се погрижиш за децата. Все по-малко работещи българи щяха да издържат все повече неработещи. Приемането в Банковия съюз е най-важното нещо след приемането ни в ЕС", изтъкна той.

"Как мога да отхвърля подкрепата на партията, която е подкрепена от 800 000 души. Как да им кажеш: "не те искам". Защо да го направя", попита ректорът на СУ по повод подкрепата на ГЕРБ.

 

За ДПС Герджиков каза: „Аз самият съм роден в Кърджали, където през ранните години от живота си съм бил приятел с много хора, които подкрепят ДПС днес и някои от тях вече са успели да кажат в местните вестници хубави думи за мен. Така че аз нямам проблем с избирателите на партия ДПС, нямам проблем и с ДПС. Просто отговарям на въпроса имате ли нещо общо с нея – не, нямам!

 

Колкото до това дали ДПС ще ме подкрепи на втори тур, отговорът зависи от това дали ще стигна до втори тур, в което съм доста убеден, защото не бих се захванал с тези избори, ако не бях убеден, че имам силите да стигна до финала. Но след спора с президента Радев, аз съм сигурен, че ДПС ще подкрепи всеки кандидат, който стигне до втори тур. Така че няма нужда да си близък до ДПС, за да бъдеш подкрепен от тях, те ще гласуват срещу Радев!“.

   По повод твръденията, жълтата преса, че е българо-мохамеданин, Гержиков каза: че е чувал подобни твърдения за себе си, които не са верни, но това изобщо не е обидно, а звучи пренебрежително към българите, които изповядват религия, различна от християнството. Според Герджиков хората не трябва да се делят на групички.


"Действащият президент промени поведението си, защото видя как може да се говори и по обратния начин. Румен Радев вижда, че прави грешка, когато се противопостави остро на определини партии. Говоря за поведението през цялата година, а не за предизборните закачки. Аз бях склонен да се кандидатирам и преди разговора с Борисов. Когато разбрах, че партия ГЕРБ би ме подкрепила, се съгласих", заяви проф. Герджиков.

"Ако бъда подкрепен само от ГЕРБ или ДПС или и двете партии, няма шанс да бъда избран. Нашата президентска двойка ще бъде избрана, ако над 50% ни изберат. Аз съм убеден, че ще спечеля изборите. Ако на втори тур отиде някой друг, а не аз, аз бих подкрепил г-н Лозан Панов, защото подкрепя върховенството на закона", обяви той.

"Няма да коментирам модел и действие на Радев. Единственото, което ме безпокои е неговото дръзко поведение към личности и партии. Няма нужда да се противопоставяме по този ожесточен начин", заключи проф. Герджиков.

 

Той смята, че участието му в президентските избори е полезно. Според него България е неподходящо място на президентска република при положение, че демокрацията незряла. Дори най-добрият и правилен президент ще бъде опасен с голяма концентрация на власт, изтъкна проф. Анастас Герджиков.

 

Той не иска да се ангажира с прогнози, но според проф. Герджиков не трябва да се кандидатира за президент човек, който има нагласата, че няма да спечели. „Аз съм убеден, че ще спечеля президентските избори“, категоричен бе проф. Герджиков. Все пак, ако не стигне до втория тур на президентските избори или не ги спечели, ректорът на СУ би подкрепил настоящия председател на ВКС Лозан Панов, който също се включи в кандидатпрезидентската надправера, издигнат от "Правосъдие за всеки".

На въпрос дали подкрепя Истанбулската конвенция, проф. Герджиков отговори, че тя е създадена за борба срещу насилието срещу жени и е била направилно интерпретирана у нас. Той подчерта, че в Истанбулската конвенция освен важни текстове, които засягат равноправието на половете, са били включени и някои неща, които са обезпокоителни за част от обществото и които, според тях, са свързани с пропаганда в училище на идеи, които са неприемливи. Той продължи, че ние сме по-консервативна нация и затова трябва да има сериозен дебат, докато не стане ясно всичко, а не нещо да ни се налага отвън.

 

   Анастас Герджиков призова медиите да не се занимават със семейството му, защото те не трябва да плащат цената за това, че е решил да се кандидатира за президент. Той обясни, че женен, не е разведен, но с жена му са разделени от около 15 години. И поясни: „Не е вярно, че живеем прекрасно, както написа един жълт вестник, не е вярно и че сме разведени, както написа един друг жълт вестник!“.

 

На допълнителен въпрос дали подкрепя еднополовите бракове - проф. Герджиков заяви, че ако отговори какво мисли, ща загуби огромен брой от избирателите си.

По отношение на РС Македония, кандидатът за президент защити националната позиция в момента.


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47

Велизар Енчев: Консултации на партии в мол изглеждат като търговия

-1602931711.jpg

България се намира в тежка икономическа криза. А това, че бюджетът за новата ...

27 ноем. 2021 | 17:03