Проф. Ангелов отговаря на Станишев

Ако не бяхме член на ЕС, в най-лошия случай щяхме да сме като Сърбия, смята икономистът

Проф. Ангелов пита Станишев: Трябваше ли да разрушим държавата си, за да пътуваме без визи в ЕС?

8328 | 4 ян. 2017 | 14:44

Щяхме да предотвратим разрухата на нашето селско стопанство, да осигурим заетост на стотици хиляди хора в производството, преработката, транспорта, съхраняването, експорта на пресни и преработени земеделски продукти.


Проф. д-р ик. н. Иван Ангелов, Член-кор. на БАН

 

Къде щяхме да бъдем ако не бяхме в ЕС?

 

Сергей Станишев публикува вчера в Епицентър.бг патетичен коментар във връзка с 10-годишнината на членството на България в ЕС, озаглавен: "Критикуваме ЕС? С ръка на сърцето – къде щяхме да бъдем, ако не бяхме в ЕС?!"

 

Преди 10 години бях и сега все още съм за участие в ЕС, но не в настоящата пародия на интеграционна общност. Защото под прикритието на интеграция, от националните управленски институции на страните членки се отнемат почти всички важни и не особено важни управленски функции и се концентрират в централните органи на общността, и особено в Европейската комисия.

 

Така се създава една свръхдържава – Европейски съединени щати, която се превръща в институция, обслужваща все повече европейския и световния финансов капитал и все по-малко – народите на европейските държави. В тази институция най-важните решения се подготвят и вземат де факто от неизбрани, никому неизвестни и никому подотчетни високо платени чиновници, а не от демократично избраните национални парламенти, президенти и правителства. Дори не и от Европейския парламент, който и изорен орган, с всичките му условности. Националните институции се превръщат в механични изпълнители на взетите в Брюксел решения от най-висшите чиновници.

 

С ръка на сърцето мога да отговоря на г-н Станишев: Ако не бяхме член на ЕС, в най-лошия случай щяхме да сме като Сърбия, бомбардирана от самолетите на НАТО и загубила една от своите провинции – Косово, отнета й от въоръжените сили на същия НАТО. От скромната информация с която разполагам, не мисля, че гражданите на Сърбия, макар и извън ЕС, живеят по-лошо от нас и пътуват по-малко от нас, въпреки бомбардировките, изолацията, масирания груб натиск, упражняван върху тази страна в продължение на години и претърпените многобройни лишения от налагани й санкции от Запада.

 

А има и друг вариант, частично покриващ се със сръбския. Може би щяхме да поддържаме нормални, нищо повече, освен нормални отношения с Русия, каквито имаха повечето страни от ЕС, преди да пристъпят към икономически и други санкции преди 2-3 години под натиска на САЩ. Тези страни имаха нормални търговско-икономически отношения с Русия, измервани със стотици милиарди евро. И ще продължат да ги имат.

 

На тази основа можехме да развием активен търговско-икономически обмен с Русия. Щяхме да си доставяме от тях петрол, газ, въглища, други суровини, различни видове машини и съоръжения и т. н.

 

Ние пък щяхме да снабдяваме техния пазар със стотици хиляди тона земеделски хранителни стоки в прясно и преработено състояние, както правехме до 1989 г. В 1988 г. 63% от нашия износ е бил за СССР. През онези години нашият износ на яйца е достигал до 365 млн. броя, на пресни зеленчуци до 158 хил. тона, на пресни плодове 164 хил. тона, на стерилизирани зеленчукови консерви 276 хил. т., на трапезни вина 211 млн. л. и т.н. По-голямата част от тях са били за Съветския съюз. Потенциалът за производството и износа на тези стоки сега е унищожен по варварски начин.

 

Така щяхме да предотвратим разрухата на нашето селско стопанство, да осигурим заетост на стотици хиляди хора в производството, преработката, транспорта, съхраняването, експорта на пресни и преработени земеделски продукти. Щяхме да осигурим големи доходи и добро качество на живота на стотици хиляди хора, а също и големи приходи от преки и косвени данъци в бюджета и огромни валутни постъпления. Можехме да поддържаме балансиран бюджет и балансиран платежен баланс. Нямаше да се налага тези стотици хиляди хора сега отчаяно да търсят препитание в чужбина.

 

Щяхме да запазим поне част от производственото коопериране между нашата и руската индустрия, а също и производството на голямо количество промишлени стоки за нормален износ.

 

Износът на някои средно и умерено сложни продукти през онези години е достигал: за електромотори – до 1,3 млн. броя; електронни калкулатори – 102 хил. броя; електрокари – 45 хил. броя; мотокари 36 хил. бр.; телефонни апарати – 627 хил. броя; радиотелефони 121 хил. бр.; пишещи машини 151 хил. бр.; трактори 4678 бр.; калцинирана сода – 1,1 млн. т.; азотни торове – 421 хил. т и т.н. Между 55 и 60% от този износ беше за СССР. На тази основа можехме да осигурим заетост за много десетки, а може би и стотици хиляди хора, доходи за тях и техните семейства, постъпления в бюджета и валутни приходи. Нямаше да се налага и тези стотици хиляди хора да търсят сега препитание в чужбина и да оставят децата си на 60-70 годишни немощни баби и дядовци Потенциалът за производството и износа и на тези стоки сега е унищожен.

 

Щяхме да запазим от преждевременно закриване четирите ядрени блока в Козлодуй или поне третия и четвъртия с обща мощност 880 мегавата с всички благоприятни икономически и социални последствия. Щяхме вече да сме построили първия етап на АЕЦ Белене и да сме пред завършване на газопровода "Южен поток" с всички текущи и бъдещи благоприятни ефекти от производството, износа, транзитните такси, данъчни и валутни приходи, допълнителна заетост и т.н. Десетки хиляди хора щяха да участват в изграждането, поддържането и експлоатацията на тези обекти, вместо да търсят работа в чужбина. България щеше да стане наистина енергиен център на Балканите, а не да ни заобикалят всички магистрални енергийни далекопроводи, както е сега.

 

Вчера вечер ме беше срам да гледам по националната телевизия как бившият член на Европейския парламент Джефри ван Орден, бившият президент Първанов, бившият главен преговарящ по присъединяването Кунева ни обясняваха, че поне трети и четвърти блок на АЕЦ са могли да бъдат запазени, тъй като били в много добро състояние. Спомената беше достойната за съжаление роля и на Симеон Сакскобургготски. Браво че са се сетили да прозрат нещо, макар и с 10 годишно закъснение и без никакво чувство за виновност. А българската прокуратура продължава своя летаргичен сън. Защото у нас за такива престъпления не пращат на съответното място, а повишават в министерски и вице премиерски постове.

 

Щяхме да създадем допълнителна материална база за морски, планински, балнео, селски, културен и друг туризъм и да приемаме не половин милион, както е сега, а 1,5-2,0 или повече милиона руски туристи. Нужно ли е да обяснявам какви облаги би донесло това по линия на свързаните отрасли и дейности, заетостта, доходите, приходите в бюджета от данъци, валутните приходи. Особено при неспокойната обстановка в повечето съседни ни туристически страни – наши конкуренти. И тук много десятки хиляди хора щяха да си намерят работа пряко в туризма и в свързаните с него отрасли и дейности, вместо да я търсят сега немили недраги в Гърция, Турция, Италия, Испания и други страни.

 

Десетки хиляди българи биха могли да се завърнат на работа по строителните обекти в Русия, както беше до 1989 г. Това също би създало допълнителна заетост, доходи, бюджетни приходи, валутни постъпления и т.н. Нашето място сега там е заето от турски строителни фирми и турски работници и специалисти.

 

Мога да отида и в по-големи подробности за огромния потенциал за търговско-икономически обмен между двете страни в енергетиката, промишлеността, строителството, транспорта, земеделието, образованието, науката, културата, туризма и други сектори, но и казаното е достатъчно.

 

Търговско-икономическите отношения, разбира се, предполагат и нормални политически и други отношения, а не политическа конфронтация срещу Русия, на която бяхме свидетели през по-голямата част от последния четвърт век и особено през 1990те и напоследък по времето на бившия комсомолски секретар от Гоце Делчев – най-големия антируски ястреб между високопоставените политици в Източна Европа.

 

Очевидно г-н Станишев повече се е сближил не само битово, но и по мислене с хора като Мартин Шулц и други високопоставени функционери от различни партии в Брюксел и доста се е отдалечил от милионите бедстващи българи и жестоките български реалности в условията на членството ни в ЕС и НАТО, щом като ни задава такъв елементарен въпрос – къде щяхме да сме, ако не беше Европейският съюз?. Като че ли освен ЕС няма нищо друго под небето, че ЕС е пъпът на света. Под равнището на средно интелигентен човек е да задава такъв примитивен въпрос.

 

След като се опитах да дам кратък отговор на неговия въпрос, бих искал да помоля г-н Станишев за коментар по моята вчерашна статия в Епицентър.бг и особено по трите таблици за разгрома на българската икономика (производство и износ) и за мизерното потребление на българските домакинства.

 

И моля да ми отговори на въпроса: щеше ли да се случи този социално-икономически погром над България ако не бяхме в НАТО, ЕС СТО и други западни институции? Ако бяхме държава с по-достойна национално отговорна политика и истински държавници на нейното кормило!

Що се касае до описания по-горе алтернативен вариант – нормални двустранни отношения с Русия, а не непременно участие в Евроазийски или други интеграционни общности,с горните редове доказвам, че нямаше да се случи при наличието на по-мъдра политика на българските политици през изминалите 27 години. Вместо да се погрижат за запазване на нормални взаимно изгодни отношения с Русия, наред със сближаването със Запада, наши политици се заканваха от трибуната на Народното събрание да съдят Съветския съюз. За мъдрите политици нормалните междудържавни отношения с източни и западни страни не се изключват взаимно. За съжаление, България не е надарена с такива политици!

 

Аз съм съгласен с голяма част от казаното от г-н Станишев по непосредствените благоприятни битови ефекти от членството ни в ЕС. Той обаче не казва нищо в коментара си с ръка на сърцето, за далеч по-важните и трайни ефекти от присъединяването: за наложеното ни предсрочно закриване на 4 ядрени блока в АЕЦ Козлодуй; за наложената ни забрана да строим АЕЦ Белене; за блокирането на газопровода „Южен поток”; за тоталната разруха на производствения ни потенциал и свързаната с това прахосана квалификация на стотици хиляди наши кадри с висше инженерно и средно специално и друго образование; за тоталния срив на експортния ни потенциал и загубените външни пазари; за огромната за нашите мащаби емиграция на около 1,5-2,0 млн. българи по света и произтичащите от това човешки трагедии; за мащабното демографско ограбване на около 1,0-1,5 млн. човека (чрез изтичане на стотици хиляди мозъци и необратима загуба на огромен генетичен потенциал), което задълбочава допълнително опасността от демографска катастрофа; за плащания ежегоден членски внос в ЕС, който за десетте години достигна около 8,0 млрд. лева.

 

Смята ли той за нормална огромната, унищожителна цена, която нашият народ плаща за битовите добрини, които получихме с присъединяването? Трябваше ли да разрушим всичко създадено до 1989 г., за да можем сега да пътуваме без визи да учим и работим в Европа!

 

Ако трябва да направим обобщена равносметка за ползите и загубите (разходите), поддаващи се на количествена оценка, изравняването между тях ще стане някъде към 2040-2050 година. Засега сме на голям минус от участието си в ЕС.

 

Ако в равносметката включим и трудно поддаващите се на количествена оценка изгоди (свободни пътувания, учение, работа, по-добро битово снабдяване, ускорено изграждане на инфраструктурни обекти и др.) и загуби (тотално разрушен производствен потенциал на средно развита промишлено-аграрна икономика); разрушен експортен потенциал и загубени разработени външни пазари; пропилян огромен човешки капитал (около 1 млн. кадри с висше и средно специално и хуманитарно образование); започнало в големи мащаби преди 27 години, продължаващо и сега огромно демографско ограбване (изтичане на мозъци и на генетичен потенциал за 1,0-1,5 млн. души), в преобладаващата си част млади хора, които ще раждат деца в чужди страни, голямата част от тях никога няма да се завърнат в България и с това ще изострят още повече и без това мащабната демографска криза и т.н., сме на още по-голям минус. Изравняването тук между ползи и загуби от присъединяването към ЕС се отлага за още по-далечното бъдеще. Ако изобщо някога се случи!

 

Чакам с интерес отговора на г-н Станишев, независимо дали е с ръка на сърцето или на друго място. Важното е да бъде сериозен.

 

4 януари 2017 г.

 


От категорията

Георги Марков: До разпад на ЕС няма да се стигне, но този съюз вече е изчерпан

Георги Марков-1480145853.png

След голямото преселение към Европа, което беше дирижирано и с помощта на ...

23 юни 2018 | 15:18

Четири сценария за Турция след изборите

Реджеп Ердоган и Мухарем Индже-1529751547.jpg

Икономическият коз, който досега помагаше на ПСР да печели, в момента има ...

23 юни 2018 | 13:58

Симеон Николов: Капаните за България на предстоящите разговори по мигрантската политика на ЕС

-1526669786.jpg

Съвсем не е вярно, че имаме "нулев" мигрантски поток. Прогнозите са, ...

23 юни 2018 | 18:31

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


5 ян. 2017 | 11:31Много късно. След дъжд качулка.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Николай Колев


5 ян. 2017 | 09:03Социалистът на милионерите Сергей Дмитриевич (даже бащиното му име е русифицирано) е украинско еврейско изчадие и ще си го премести в другия джоб, г н Ангелов. Както и кликата на Нинова, Гергов, Добрев и сие....За съжаление анализът Ви е закъснял с повече от 10 т години!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Durankev


4 ян. 2017 | 21:00Поздравления за чудесния анализ, професоре!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Slavomir


4 ян. 2017 | 19:44Що се отнася до другаря Станишев, той е добре. Не само той, и други някои са добре. Той и Чаушеску беше добре. Рано или късно нас ни очакват жестоки разправи. Чуждите посланици нека да дремят, нека да си избират и стимулират материално само послушковци и продажници. Да видим докъде ще я докараме. Вървим към пълен и необратим крах. От таблиците дадени от проф. Ангелов се вижда с колко са намалели кравите в България. Обаче броят на всеядните двукраки говеда в България се увеличи неимоверно много. Пълно е с такива и в партиите, и в администрациите и къде ли не. Даже и в президентството има такива. Скоро ги показваха на една картина, като един наш герой се писа пастир на говедата (народа). А той и за такъв не става.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Slavomir


4 ян. 2017 | 19:30Поздравления за обективната информация. Къде са другите ни учени? Защо учените по селското стопанство мълчат? Нашият народ трябва да знае данните от таблиците. Би трябвала БСП да размножи двете статии и таблиците и да ги направи достояние до народа. Отдавна имаше нужда от тази информация. Ние сме една напълно провалена държава. Положението вече е неспасяемо. Трябва да се съкрати държавната администрация поне с 40%. Хората трябва да бачкат, а не да разтягат локуми. В София трябва да се замрази всичкото строителство, защото положението в страната е бедствено. София е една хиена, която съсипа страната.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Вова Стойчев


4 ян. 2017 | 19:27Професоре, анализите Ви са блестящи! Но не очаквайте станишевци да ви разберат. Такива като тях биха продали и бащите си за пари (всъщност мнозина препикаха паметта на дедите си и помогнаха за унищожението на България). Не забравяйте, че такива като тях получават 5 цифрени заплати в ЕК и са построили за себе си измислен рай!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


4 ян. 2017 | 19:05Поздравления, професоре!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


4 ян. 2017 | 19:05Поздравления, професоре!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Красимир Витанов


4 ян. 2017 | 18:51Този вмирисан академичен старец псевдо професор сипе лъжи и прави "анализи" за да докаже, че сега сме по зле от комунистическа Б я. Фалирала Тошовска България с допотопна икономика и способна да изнася за полуразвития социалистически лагер, като БВП преди и сега се сравняват несравнимо! Този тъп старец знае ли, че сега лева е конвертируем, защото паричната маса в обръщение е гарантирана в същата стойност в евро от БНБ? Това означава, че изчислениятя му в долари тогава и сега се различават 5 пъти толкова бе разликата в стойността на долара официално и на черния пазар!!! Нещо като Венецуела сега! Повече е излишно да коментирам и да плачем с него за овчаря бай Тошо или за космичните постижения на социалистическото селско стопанство! Ако има нужда от корекция то е необходимо да се освободи бизнеса от окови и правила, за да се развива ,а не по шурео баджанащинската линия и корупционната крива! Ние сме европейци и даже сърбите мечтаят д


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Emil Marinov


4 ян. 2017 | 16:19Уникален ,верен и аргументиран коментар на проф.И.Ангелов !Той отговаря на истината и не трябва да се забравя ,колко много загуби претърпя и в каква разруха ние сега се намираме 10 г.след членството си в ЕС ! Не съм убеден ,че и занапред ще бъдем по добре!?.Към нас се отнасят с унизителни двойни стандарти и компании от ЕС и си присвояват ежегодно стотици хиляди евро от нашите печеливши предприятия,за което не се говори !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


sofianez-40


4 ян. 2017 | 16:17Истината за съжаление не е в полза на нашето присъствие в т.н.Европейски съюз,защото не е ужасно и най важно да можеш да пътуваш а дали от малките и селцата,хората се натискат да пътуват заради удоволствието ... ,а да съществуваш,да създаваш и се радваш на твоя потенциал и труд.ЕС и другите държави просто ни превърнаха в придатък,наеха наша работна ръка и изнесоха капитали...България не получи права върху отделни производства никой не отчете такава възможност ,на нея просто и спряха такива....а как стана така,че дори онези купувани от европейските държави наши изделия ,вече не ги интересуваха?Главната вина чия е?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ралица Танева


4 ян. 2017 | 15:16Обективен коментар, подкрепен с факти и цифри, а не със заучени клишета!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.