Доживяхме не политик, а професор от БАН да се явява като цензорът в България!

Цензура! Проф. Антоанета Христова нарежда на Епицентър да свали своя публикация

24346 | 26 юли 2018 | 16:51

Според директора на Института за изследване на населението и човека към БАН обществената поръчка не е била обсъждана на заседание на Изпълнителното бюро на БСП

-1531298403.jpgКадър: Търговски регистър-1532614991.jpg

Доживяхме не политик, а професор от БАН - Антоанета Христова, да се явява като цензорът в България!

 

Със свое писмо до главния редактор на Епицентър.бг дамата, която хем е Директор на Института за изследване на населението и човека  към БАН, хем е собственик на три НПО-та със сроден на института предмет на дейност, нарежда да бъде свалена от сайта публикация, която не ѝ харесвала.

 

Става въпрос за материала "БСП пита Московски: Защо дадохте 378 000 лв. на Крумова и Христова за психотестовете за шофьорите“. Според нея "в текстът (цитираме дословно, за да се види, че проф. Христова прави груби грешки при използването на пълен член в българския правопис - б.р.) се съдържат множество неистини и подвеждаща информация..."

 

Проф. Христова матросовски защитава "експертизата" на докторантката Калина Крумова, бивша депутатка от "Атака", в проекта "Повишаване нивото на пътната безопасност чрез разралботване на нови методики за изследване на психологическата годност на водачи на моторни превозни средства /МПС/", възложен от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ с договор, сключен на 26 юни 2017 г, който тя ръководи, а в екипа по изпълнение на поръчката влиза и Калина Крумова. 

 

Припомняме, че този проект предизвика мощно недоволство в обществото, а психоложката проф. Христова и  бившата депутатка Крумова се оказаха в центъра на грандиозен скандал - заради назначението на Крумова като експерт по пътна безопасност към Министерството на вътрешните работи. Освен че е на щат в МВР, Крумова се оказа и докторант в Института за изследване на населението и човека при БАН, оглавяван от проф. Христова, който усвоява 378 000 лв. без ДДС по европроект на Министерството на транспорта, гръмнаха медиите у нас. 

 

Пред бТВ Крумова обясни, че е започнала докторантурата си по транспортна психология в института на проф. Христова в началото на 2017 г. Периодът обаче странно съвпада с решението за откриване на обществената поръчка на Министерството на транспорта  през януари 2017 г. Поръчката е възложена няколко месеца по-късно, на 26 юни 2017 г. Срокът за изпълнение е 18 месеца, като към момента на скандала е проведен един семинар и са отчетени два документа - "обзор на актуалната научна литература по темата" и "проучване на качествата, свързани с уменията за управление на МПС, наличието на които намалява риска от допускане на грешки при участие в пътното движение и на опасността от предизвикване".

Но директорката на Института на БАН за изследване на населението и човека проф. Антоанета Христова е създала заедно с докторантката Калина Крумова и НПО "Институт за политика", която се занимава със семинари и обучения на млади кадри на ГЕРБ и БСП, тя е и до преди месец собственик на търговска фирма и на още три НПО-та със сроден на института предмет на дейност. 

 

В България има Закон за администрацията, в който чл. 19, ал. 7 посочва, че ръководители на държавни институции, създадени със закон - като БАН например, не могат да са членове на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, на търговско дружество или кооперация. Някои се опитват да изкарат, че това се отнасяло само за шефа на БАН, но е абсурдно, понеже директорите са много по-близо от него до ресурси, до кадри и до постижения, които са резултат от дейността на публична институция, и много по-лесно може да "преминат" към частна формация, ако действащите лица са едни и същи. Затова си има и Закон за БАН, според който Академията осъществява дейността си въз основа на законите и на Устав, приет от Общото събрание като задължителен нормативен акт. А в този устав пише черно на бяло, че директорите на постоянни звена в академията "не могат да бъдат членове на управителни съвети на търговски дружества и други подобни, освен ако представляват съответните звена" (чл. 74, ал. 2).

 

Христова подминава тези нелицеприятни за нея факти и пише до Епицентър.бг, че въпросът на депутатите от БСП Георги Свиленски и Петър Витанов към транспортния министър Ивайло Московски не е формулиран, както сме го написали: „По какви критерии избрахте Калина Крумова и Антоанета Христова за изпълнители на обществената поръчка за новите психотестове за шофьорите?“ Никъде в публикацията ни обача не се твърди, че въпросът е формулиран по горния начин, а в следващия абзац е точният цитат на парламентарното питане.

 

Проф. Христова е недоволна и от констатацията ни, че работи медийно за ГЕРБ, имайки предвид позицията, която тя защитава в медиите. 

 

Тя оспорва и факта, който сме публикували - че скандалът с парите за психотестовете за шофьорите, който бе предмет на разследване на в. "Дума", е бил обсъждан на ИБ на БСП. Това е "неистинно твърдение", тъй като скандалите в БСП нямат никаква връзка с психотестовете за шофьори", пише тя. Ние пък твърдим, че нейната версия не е вярна, тъй като във всички национални медии, дори в централните новини на телевизиите се появи изобилна информация за заседанието на ИБ на БСП, където е бил обсъждан скандалът с парите за психотестовете.

Вероятно обаче проф. Христова си има свои къртици в ИБ на БСП, които ѝ донасят какво се обсъжда там, което си остава проблем на БСП.

 

И за да бъдем напълно коректни, направихме повторна проверка в Търговския регистър. Оказва се, че на 26 юни тази година Антоанета Георгиева Русинова - Христова е прехвърлила дяловете си във фирмата "Институт за политика" ЕООД на Николай Костадинов Вълев. Промяната е внесена в Агенцията по вписванията от адвокат Людмил Георгиев, а на 3 юли е публикуван актуалният дружествен договор на търговското дружество.

 

Оставяме коментара за читателите.

Епицентър.бг ще потърси позицията на ръковоството на БАН.

 

Публикуваме правото на отговор за проф. Антоанета Христова:

Otnosno publikacia ot 25.07.18-1


От категорията

ГЕРБ се събира на Национална предизборна среща

-1442154128.jpg

В срещата ще вземат участие близо 2000 души, които са народни представители, ...

20 ян. 2019 | 08:42

Калоян Паргов: Конгресът на БСП няма да изключва никого, няма да реди листи!

Снимка Кадър БНТ-1547968511.png

Медиите са фокусирани върху левицата, а не питат какво става в ГЕРБ - ще бъде ...

20 ян. 2019 | 09:10

Утре рано сутринта ни очаква "Кървава луна"

-1419274860.jpg

Добри условия за наблюдение ще има в Западна България, където облачността ще е ...

20 ян. 2019 | 09:26

Отбелязваме паметта на Св. патриарх Евтимий Търновски

Отбелязваме паметта на Св. патриарх Евтимий Търновски-1547969136.jpg

На 17 юли 1393 г. турците превземат столицата и той е осъден на смърт, но ...

20 ян. 2019 | 09:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Дон Базилио


28 юли 2018 | 21:13Антоанета Христова е толкова професор, колкото аз съм трамвай. Къса памет, хора! само допреди десетина години никому неизвестната Христова беше много приближена на мутрата Слави Бинев и списваше личния му сайт. После полегна на Янето и даже беше в листите на РЗС по някое време. Нямам представа на кого е полегнала впоследствие, за да стане професор и шеф на институт, но във всички случаи той е по голям и от Бинев, и от Яне Янев. За Калинка Крумова обяснението е скрито някъде из чаршафите на габровския ром Ивайло Московски


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Блъсков


31 юли 2018 | 16:12Ами трамвай си, пич! Помниш такива глупости, а забравяш, че причините за тази статия са някъде в чаршафите на Доган ефенди, където Велев Кръстева честичко ходеше "по пантофи" :)))


Блъсков


27 юли 2018 | 16:27Муахахаха, верно ли цензура бе, Валерия Кръстева (AKA Велева, АКА Мадам В)?! А нещо за факта, че всъщност биеш по конкуренцията, защото този сайт го издава фирма с име "ИНСТИТУТ ЗА СТРАТЕГИИ И АНАЛИЗИ", с предмет на дейност "ОРГАНИЗАЦИЯ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ОБЩЕСТВЕНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЦЕСИ, ИЗВЪРШВАНЕ НА АНАЛИЗИ И ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОНСУЛТАНТСКИ УСЛУГИ и т.н.".. Че то, същото като на Антоанета, бе? Кой клиент не успя да й вземеш, че сега плюеш на поразия? :)))


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


27 юли 2018 | 07:59Троловете от СЕГА и БЛИЦ налазиха и този форум. Нищо, нека се упражняват щото парата скоро ще свърши. Що се отнася до двете "хубавици", то едната доста време се е кълчила на кол във вертепите на Бургас и благодарение на "дарбата" си е станала и "аспирант" при сродната си душа. Злите езици говорят, че "професорката" орално е защитавала титлите си. Лика_прилика с Катето на НЕЩОТО. Аман бе, КУРВИ, МУТРИ, КУРВИ, МУТРИ,.....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


26 юли 2018 | 23:55При следващ кадрил в прокуратурата тази общ.поръчка ще бъде разследвана, помнете ми думата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


26 юли 2018 | 23:53Става ясно, че с парите, които изсмука от МВР, Антоаентка плаща на тролове. Тази застаряваща свирачка ще дойде не само амбициозна и крадлива, но и бая злобна. От придворна на Костов, през обслужваща лудото Яне, сега свири с уста на ГЕРБ. Здраво лапа и гълта...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир Костов


27 юли 2018 | 16:21Щото, гледам, ти си специалист по лапането и гълтането, та ги знаеш тия работи.. А, чакай, ти работиш за Мадам В, наистина се учиш от най добрите! :))))


Bigman1


26 юли 2018 | 23:24Много комунета в тоя форум...трябва да им набивам канчетата всяка вечер докато им омекне чугуна...хахаха...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


26 юли 2018 | 22:19От уклона в тази статия става ясно, че "обществената поръчка" е създадена за да нахрани конкретната професорка и няколко дребни статисти, гравитиращи около ГЕРБ. Ето тук е заровено кучето, да се изкопае с каква цел е завъртяна поръчката, как е спечелен конкурса, къде са изтекли парите...и всичко ще си дойде на мястото.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Georgi Ivanov


27 юли 2018 | 16:13Т.е., това дето статията въобще има уклон е ОК, така ли? А кой освен статията казва, че някакви пари някъде са изтекли?!


Барбара


26 юли 2018 | 21:54При предишната публикация бяп написала, че е перверзия А. Христова и К. Крумова да се окажат нещо като "лице" на БАН. Сега ще внеса уточнения, по точно би било да се каже, че това е турбофолк в БАН. Това е знак, че Гроб са окончателно съсипали и БАН наред с всичко друго.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


26 юли 2018 | 21:38Тази гнусна пача, полегнала за пари и титли на ОПГ ГРОБ е просто жалка...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


нане Геле


26 юли 2018 | 21:01NНе му се сърдете на момето, парите от сорос секват, тя застарява, а пари винаги трябват, хеле пък надърти години.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Georgi Ivanov


27 юли 2018 | 16:14На този пък гроздето му кисело... :))))


Татяна Кирилова


26 юли 2018 | 20:16И тук налазиха троловете!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


26 юли 2018 | 19:36Това, което виждам аз е истински бум на нови... никове, засега! Казвам засега, от тях зависи как ще ги възприемем, дали като коментатори или...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир Костов


26 юли 2018 | 18:22Мадам В пак е взела едни пари от едни хора в БСП да клепа наред! Комунетата оправия нямат, само от бой разбират. И съд, ако на Христова и компания нямат против да си оцапат ръцете с тая помия...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир Костов


27 юли 2018 | 16:19Незабравка, личното ми мнение е, че министър Московски НЕАБАВНО трябва да се измете от стола, може и заедно с шефчето си Борисов! Даже най добре в обратен ред! Което не отменя факта, че Мадам В е на копанка в някоя заблудена фракция в БСП и си въобразява, че на следващите изботи ще вземе от тях пари, колкото на предишните от ГЕРБ. Дупе я лъже... ;)


Georgi Ivanov


27 юли 2018 | 16:14А кой казва, че може, г жо Незабравка?!


Незабравка


26 юли 2018 | 21:31Ами московски,как може един убиец да е министър?!? Нали сте много правдиви?долни лъжци.шайка убийци сте вие!


Виолета


26 юли 2018 | 18:13Ама какво очакваме от Мадам и сайтчето й?!?! Плаща й се и жената си го изработва. Плюе, лъже, маже и паричките се увътрят.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Виктор Трифонов


26 юли 2018 | 18:07muahahahaha:)))) ti6inata v BSP spalnyata rajda vsyakakvi gluposti! :))) Na Madam V nyakoy i napiva vodi4kata! Kefffff


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Виктор Трифонов


26 юли 2018 | 18:09Да! :))))


Georgi Ivanov


26 юли 2018 | 18:08Ревност надушваш, а? ;) И аз :)))