Доживяхме не политик, а професор от БАН да се явява като цензорът в България!

Цензура! Проф. Антоанета Христова нарежда на Епицентър да свали своя публикация

24895 | 26 юли 2018 | 16:51

Според директора на Института за изследване на населението и човека към БАН обществената поръчка не е била обсъждана на заседание на Изпълнителното бюро на БСП

-1531298403.jpgКадър: Търговски регистър-1532614991.jpg

Доживяхме не политик, а професор от БАН - Антоанета Христова, да се явява като цензорът в България!

 

Със свое писмо до главния редактор на Епицентър.бг дамата, която хем е Директор на Института за изследване на населението и човека  към БАН, хем е собственик на три НПО-та със сроден на института предмет на дейност, нарежда да бъде свалена от сайта публикация, която не ѝ харесвала.

 

Става въпрос за материала "БСП пита Московски: Защо дадохте 378 000 лв. на Крумова и Христова за психотестовете за шофьорите“. Според нея "в текстът (цитираме дословно, за да се види, че проф. Христова прави груби грешки при използването на пълен член в българския правопис - б.р.) се съдържат множество неистини и подвеждаща информация..."

 

Проф. Христова матросовски защитава "експертизата" на докторантката Калина Крумова, бивша депутатка от "Атака", в проекта "Повишаване нивото на пътната безопасност чрез разралботване на нови методики за изследване на психологическата годност на водачи на моторни превозни средства /МПС/", възложен от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ с договор, сключен на 26 юни 2017 г, който тя ръководи, а в екипа по изпълнение на поръчката влиза и Калина Крумова. 

 

Припомняме, че този проект предизвика мощно недоволство в обществото, а психоложката проф. Христова и  бившата депутатка Крумова се оказаха в центъра на грандиозен скандал - заради назначението на Крумова като експерт по пътна безопасност към Министерството на вътрешните работи. Освен че е на щат в МВР, Крумова се оказа и докторант в Института за изследване на населението и човека при БАН, оглавяван от проф. Христова, който усвоява 378 000 лв. без ДДС по европроект на Министерството на транспорта, гръмнаха медиите у нас. 

 

Пред бТВ Крумова обясни, че е започнала докторантурата си по транспортна психология в института на проф. Христова в началото на 2017 г. Периодът обаче странно съвпада с решението за откриване на обществената поръчка на Министерството на транспорта  през януари 2017 г. Поръчката е възложена няколко месеца по-късно, на 26 юни 2017 г. Срокът за изпълнение е 18 месеца, като към момента на скандала е проведен един семинар и са отчетени два документа - "обзор на актуалната научна литература по темата" и "проучване на качествата, свързани с уменията за управление на МПС, наличието на които намалява риска от допускане на грешки при участие в пътното движение и на опасността от предизвикване".

Но директорката на Института на БАН за изследване на населението и човека проф. Антоанета Христова е създала заедно с докторантката Калина Крумова и НПО "Институт за политика", която се занимава със семинари и обучения на млади кадри на ГЕРБ и БСП, тя е и до преди месец собственик на търговска фирма и на още три НПО-та със сроден на института предмет на дейност. 

 

В България има Закон за администрацията, в който чл. 19, ал. 7 посочва, че ръководители на държавни институции, създадени със закон - като БАН например, не могат да са членове на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, на търговско дружество или кооперация. Някои се опитват да изкарат, че това се отнасяло само за шефа на БАН, но е абсурдно, понеже директорите са много по-близо от него до ресурси, до кадри и до постижения, които са резултат от дейността на публична институция, и много по-лесно може да "преминат" към частна формация, ако действащите лица са едни и същи. Затова си има и Закон за БАН, според който Академията осъществява дейността си въз основа на законите и на Устав, приет от Общото събрание като задължителен нормативен акт. А в този устав пише черно на бяло, че директорите на постоянни звена в академията "не могат да бъдат членове на управителни съвети на търговски дружества и други подобни, освен ако представляват съответните звена" (чл. 74, ал. 2).

 

Христова подминава тези нелицеприятни за нея факти и пише до Епицентър.бг, че въпросът на депутатите от БСП Георги Свиленски и Петър Витанов към транспортния министър Ивайло Московски не е формулиран, както сме го написали: „По какви критерии избрахте Калина Крумова и Антоанета Христова за изпълнители на обществената поръчка за новите психотестове за шофьорите?“ Никъде в публикацията ни обача не се твърди, че въпросът е формулиран по горния начин, а в следващия абзац е точният цитат на парламентарното питане.

 

Проф. Христова е недоволна и от констатацията ни, че работи медийно за ГЕРБ, имайки предвид позицията, която тя защитава в медиите. 

 

Тя оспорва и факта, който сме публикували - че скандалът с парите за психотестовете за шофьорите, който бе предмет на разследване на в. "Дума", е бил обсъждан на ИБ на БСП. Това е "неистинно твърдение", тъй като скандалите в БСП нямат никаква връзка с психотестовете за шофьори", пише тя. Ние пък твърдим, че нейната версия не е вярна, тъй като във всички национални медии, дори в централните новини на телевизиите се появи изобилна информация за заседанието на ИБ на БСП, където е бил обсъждан скандалът с парите за психотестовете.

Вероятно обаче проф. Христова си има свои къртици в ИБ на БСП, които ѝ донасят какво се обсъжда там, което си остава проблем на БСП.

 

И за да бъдем напълно коректни, направихме повторна проверка в Търговския регистър. Оказва се, че на 26 юни тази година Антоанета Георгиева Русинова - Христова е прехвърлила дяловете си във фирмата "Институт за политика" ЕООД на Николай Костадинов Вълев. Промяната е внесена в Агенцията по вписванията от адвокат Людмил Георгиев, а на 3 юли е публикуван актуалният дружествен договор на търговското дружество.

 

Оставяме коментара за читателите.

Епицентър.бг ще потърси позицията на ръковоството на БАН.

 

Публикуваме правото на отговор за проф. Антоанета Христова:

Otnosno publikacia ot 25.07.18-1


От категорията

На Велика сряда Юда предава Христос! Народът спазва строга забрана за домашна работа

На Велика сряда Юда предава Христос! Народът спазва строга забрана за домашна работа-1556011015.jpg

Според традицията още в ранното утро родителите изпращат децата да наберат ...

24 апр. 2019 | 00:01

ВКП нареди проверка за къщи за гости, финансирани със средства на ЕС от семейството на Елена Йончева

ВКП нареди проверка за къщи за гости, финансирани със средства на ЕС от семейството на Елена Йончева-1556029188.jpg

Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщите за гости ...

23 апр. 2019 | 17:18

Ректорът на УНСС: Оптимист съм, че ангажиментът, който пое държавата ще бъде изпълнен

Ректорът на УНСС: Оптимист съм, че ангажиментът, който пое държавата ще бъде изпълнен. Кадър Нова телевизия-1556087743.png

УНСС няма да спре да съществува, но ако сметките му бъдат запорирани, той няма ...

24 апр. 2019 | 09:32

Димитър Иванов: 30 години сме последни по стандарт в ЕС, а стандартът на политиците ни се вдига!

Снимка Кадър БТВ-1556087140.png

Ние не избираме отделни отбори. Трябва да изберем един компетентен и силен ...

24 апр. 2019 | 09:15

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Дон Базилио


28 юли 2018 | 21:13Антоанета Христова е толкова професор, колкото аз съм трамвай. Къса памет, хора! само допреди десетина години никому неизвестната Христова беше много приближена на мутрата Слави Бинев и списваше личния му сайт. После полегна на Янето и даже беше в листите на РЗС по някое време. Нямам представа на кого е полегнала впоследствие, за да стане професор и шеф на институт, но във всички случаи той е по голям и от Бинев, и от Яне Янев. За Калинка Крумова обяснението е скрито някъде из чаршафите на габровския ром Ивайло Московски


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Блъсков


31 юли 2018 | 16:12Ами трамвай си, пич! Помниш такива глупости, а забравяш, че причините за тази статия са някъде в чаршафите на Доган ефенди, където Велев Кръстева честичко ходеше "по пантофи" :)))


Блъсков


27 юли 2018 | 16:27Муахахаха, верно ли цензура бе, Валерия Кръстева (AKA Велева, АКА Мадам В)?! А нещо за факта, че всъщност биеш по конкуренцията, защото този сайт го издава фирма с име "ИНСТИТУТ ЗА СТРАТЕГИИ И АНАЛИЗИ", с предмет на дейност "ОРГАНИЗАЦИЯ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ОБЩЕСТВЕНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЦЕСИ, ИЗВЪРШВАНЕ НА АНАЛИЗИ И ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОНСУЛТАНТСКИ УСЛУГИ и т.н.".. Че то, същото като на Антоанета, бе? Кой клиент не успя да й вземеш, че сега плюеш на поразия? :)))


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


27 юли 2018 | 07:59Троловете от СЕГА и БЛИЦ налазиха и този форум. Нищо, нека се упражняват щото парата скоро ще свърши. Що се отнася до двете "хубавици", то едната доста време се е кълчила на кол във вертепите на Бургас и благодарение на "дарбата" си е станала и "аспирант" при сродната си душа. Злите езици говорят, че "професорката" орално е защитавала титлите си. Лика_прилика с Катето на НЕЩОТО. Аман бе, КУРВИ, МУТРИ, КУРВИ, МУТРИ,.....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


26 юли 2018 | 23:55При следващ кадрил в прокуратурата тази общ.поръчка ще бъде разследвана, помнете ми думата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


26 юли 2018 | 23:53Става ясно, че с парите, които изсмука от МВР, Антоаентка плаща на тролове. Тази застаряваща свирачка ще дойде не само амбициозна и крадлива, но и бая злобна. От придворна на Костов, през обслужваща лудото Яне, сега свири с уста на ГЕРБ. Здраво лапа и гълта...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир Костов


27 юли 2018 | 16:21Щото, гледам, ти си специалист по лапането и гълтането, та ги знаеш тия работи.. А, чакай, ти работиш за Мадам В, наистина се учиш от най добрите! :))))


Bigman1


26 юли 2018 | 23:24Много комунета в тоя форум...трябва да им набивам канчетата всяка вечер докато им омекне чугуна...хахаха...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


26 юли 2018 | 22:19От уклона в тази статия става ясно, че "обществената поръчка" е създадена за да нахрани конкретната професорка и няколко дребни статисти, гравитиращи около ГЕРБ. Ето тук е заровено кучето, да се изкопае с каква цел е завъртяна поръчката, как е спечелен конкурса, къде са изтекли парите...и всичко ще си дойде на мястото.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Georgi Ivanov


27 юли 2018 | 16:13Т.е., това дето статията въобще има уклон е ОК, така ли? А кой освен статията казва, че някакви пари някъде са изтекли?!


Барбара


26 юли 2018 | 21:54При предишната публикация бяп написала, че е перверзия А. Христова и К. Крумова да се окажат нещо като "лице" на БАН. Сега ще внеса уточнения, по точно би било да се каже, че това е турбофолк в БАН. Това е знак, че Гроб са окончателно съсипали и БАН наред с всичко друго.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тодор Ботев


26 юли 2018 | 21:38Тази гнусна пача, полегнала за пари и титли на ОПГ ГРОБ е просто жалка...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


нане Геле


26 юли 2018 | 21:01NНе му се сърдете на момето, парите от сорос секват, тя застарява, а пари винаги трябват, хеле пък надърти години.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Georgi Ivanov


27 юли 2018 | 16:14На този пък гроздето му кисело... :))))


Татяна Кирилова


26 юли 2018 | 20:16И тук налазиха троловете!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


26 юли 2018 | 19:36Това, което виждам аз е истински бум на нови... никове, засега! Казвам засега, от тях зависи как ще ги възприемем, дали като коментатори или...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир Костов


26 юли 2018 | 18:22Мадам В пак е взела едни пари от едни хора в БСП да клепа наред! Комунетата оправия нямат, само от бой разбират. И съд, ако на Христова и компания нямат против да си оцапат ръцете с тая помия...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир Костов


27 юли 2018 | 16:19Незабравка, личното ми мнение е, че министър Московски НЕАБАВНО трябва да се измете от стола, може и заедно с шефчето си Борисов! Даже най добре в обратен ред! Което не отменя факта, че Мадам В е на копанка в някоя заблудена фракция в БСП и си въобразява, че на следващите изботи ще вземе от тях пари, колкото на предишните от ГЕРБ. Дупе я лъже... ;)


Georgi Ivanov


27 юли 2018 | 16:14А кой казва, че може, г жо Незабравка?!


Незабравка


26 юли 2018 | 21:31Ами московски,как може един убиец да е министър?!? Нали сте много правдиви?долни лъжци.шайка убийци сте вие!


Виолета


26 юли 2018 | 18:13Ама какво очакваме от Мадам и сайтчето й?!?! Плаща й се и жената си го изработва. Плюе, лъже, маже и паричките се увътрят.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Виктор Трифонов


26 юли 2018 | 18:07muahahahaha:)))) ti6inata v BSP spalnyata rajda vsyakakvi gluposti! :))) Na Madam V nyakoy i napiva vodi4kata! Kefffff


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Виктор Трифонов


26 юли 2018 | 18:09Да! :))))


Georgi Ivanov


26 юли 2018 | 18:08Ревност надушваш, а? ;) И аз :)))